Как да оставите работата настрана

Дори да сте работохолик, трябва да умеете да се наслаждавате на свободното си време
22 май 2014 22:43, Теодора Драгоева
6
Как да оставите работата настрана
Кадър от филма "Параноя"; Снимка: outnow.ch

Хората постоянно търсят баланс между работата и личния си живот. За мнозина обаче проблемът се корени в това, че работохолизмът не им позволява да „изключат“ след официалния край на работния ден.

Ако вие сте сред тях и искате да промените това, вижте следните съвети:

Създайте си ритуал

Измислете си ритуал, който да бележи края на работния ден и след като го извършите, мозъкът ви да е наясно, че е време за почивка.

Без значение дали работите от дома си, или в офис, малките неща може да се превърнат в ключови, за да се научите да релаксирате. Например, сменете работните си дрехи с домашни или неглиже, когато се приберете у дома. Или пък се пъхнете под душа, за да отмиете работата от себе си.

Правете своя ритуал всеки работен ден, за да има резултат.

Дръпнете щепсела

Ако по договор не сте длъжни да сте на разположение 24 часа 7 днИ в седмицата, то в свободното си време просто захвърлете служебния телефон и лаптопа.

Ако ви е трудно, измислете си дестинации и дейности, които няма да ви дават достъп до интернет – катерене на някой връх, ходене на цирк, театър, кино, къмпинг и т. н.

Поставете граници

Дори да работите с приятели в офиса, след като го напуснете, си наложете да не говорите за работа. Това трябва да стане ваше правило – уикендът, отпускът и вечерите са времето, в което работата е тема табу... до първата извънредна служебна ситуация.

Правете си планове

Направете така, че в свободното си време да сте ангажирани и то с приятни за вас неща. Самата мисъл, че ви очаква нещо хубаво, ще ви зареди с позитивна енергия и ще освободи мозъка ви от работата.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Evan преди 9 години
мани тея методи, мариджуаната е начина
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теодора с поредната доза глупости, преписани от чужд сайт. Ми нали ако оставя работата (дето ми дава мизерна заплата, за да преживявам) настрана, утре ще съм на улицата?
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз живея в САЩ,а тук няма регламенитрана годишна отпуска, даже и платени болнични няма.Как да оставя работата на страна?В концентрационния лагер ако спреш да работиш те изпращат в газовата камера.
3
1
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
z gledam vseki mig da sam do milia s obi4
2
1
 
2
 
! Отговори
ДИДо преди 9 години
Проблемът е, че парите все не достигат и всеки гледа да припечелва допълнително с това което най-добре умее .
1
1
 
2
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
като я напуснем ! ха сега какво пичеля?