Здравословни напитки - какво е гъбен чай?

Вижте кои са неговите основни ползи
26 май 2023 14:09, Екип на Tialoto.bg
8
Здравословни напитки - какво е гъбен чай?
IStockphoto

С непрекъснато нарастващата популярност на функционалните гъби, хората намират все повече начини да ги включат в ежедневието си, за да се възползват от техните лечебни ползи, а пиенето на чай от гъби е един от най-модерните и всъщност един от най-старите начини за консумацията на функционалните гъби.

Светът на гъбите е широк и включва стотици разновидности, някои от които са силно отровни, а други имат психеделични свойства. Някои обаче са ядливи, здравословни и перфектни съставки за кулинарни занимания. След това има и разновидности на гъби с особено впечатляващи свойства за здравето, когато се консумират, включително функционалните гъби. 
 
Функционалните гъби са гъби, които имат адаптогенни свойства и ползи за здравето отвъд тези на тяхната хранителна стойност. Те съдържат адаптогени, които помагат на тялото да се адаптира към всякакъв вид стрес, независимо дали е химичен, биологичен или физически. Това ни помага да се предпазим от всяко заболяване или здравословен проблем, които може да са резултат от тези стресови фактори. 
 
Именно заради здравословните си ползи, функционалните гъби се превърнаха в най-интересната тема за хората, интересуващи се от здравословни тенденции и правила. Един от популярните начини да си набавите тези ползи е чрез нашумелия гъбен чай, който се промотира все повече и повече в социалните мрежи. Но дали наистина си заслужава цялата слава?

Какво е гъбен чай?
 
Най-общо казано, чаят от гъби е напитка от гореща вода, в коятоа са накиснати гъби. Но тук не говорим за ежедневните кулинарни сортове като кремини, копчета или портобело. Гъбените чайове са средство, чрез което по-лесно да се интегрират функционалните, адаптогенни гъби, които имат някои лечебни свойства за здравето извън хранителния си профил. 
 
Най-често срещаните разновидности на медицински гъби, които се използват в чайовете, включват рейши, чага и лъвска грива. Можете също така да видите включени кордицепс, тремела, пуешка опашка и гъби шийтаке. 
 

Гъбите са от полза в борбата срещу килограмите

Гъбите са добър източник на витамин D

 
Чаят от гъби може да се направи по няколко различни начина. Можете да намерите чаени смеси, които включват цели смлени гъби, където просто трябва да добавите вода, да разбъркате и да се насладите на топлата напитка. Други варианти обаче изискват по-традиционен процес на накисване, при който всъщност не поглъщате самите гъби. Някои сортове ще включват истински чаени листа, докато други не. Може също да намерите някои марки, които включват допълнителни съставки в сместа си като черен пипер, карамфил, канела, куркума, кардамон, глухарче и ашваганда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Чай от оцетна гъба?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чай от бяла мухоморка ще ви излекува от всички болести
6
0
 
2
 
! Отговори
Гъбарко преди 10 месеца
Някой май се гъбарка...
5
2
 
1
 
! Отговори
Безработник преди 10 месеца
Децата адеше един път от гъби слатко правиаме и за последно яде. Ша ни уморат с това пиене. Гъбата трябва да внимава много като карде да не карде за последен път. Искат да ни уморат сас тия гъби. Анааааа чок гюзел иначе на снимката като ракия от черника излиза.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
абе това е гъбова ракия или гъбско уиски
3
0
 
0
 
! Отговори
гейша преди 10 месеца
е сигурно е чай от шипки
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако имаш гъбички ги сваряваш и така се излекуваш.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Редка гъбена супа.