Почина големият актьор Борис Луканов

Участвал е в 48 български филма
31 май 2023 08:50, Александър Попов
14
Почина големият актьор Борис Луканов
Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов"

Напусна ни големия актьор Борис Луканов.

Той бе роден на 15 юни 1936 г. в Ловеч. Работи като актьор в Драматичен театър „Йордан Йовков“ Добрич, Варненски общински театър Варна и Народния театър „Иван Вазов“ от 1982 г.

Участва в 48 български игрални филма. Сред видните му роли са тези на видни и значими личности от различни историчски епохи - Йован Ристич („Легенда за Паисий“, 1963 г.), проф. Александър Цанков („По дирята на безследно изчезналите“, 1979 г.), д-р Александър Пеев („Сами сред вълци“, 1979 г.), генерал-лейтенант Иван Маринов („Ударът“, 1981 г.), Гьорче Петров („Мера според мера“, 1981 г.), д-р Кръстю Кръстев („Дело 205/1913“, 1984 г.), Кавхан Етх („Борис I“, 1985 г.), Стефан Стамболов („Мечтатели“, 1987 г.), бащата на Дали („Дали“, 1991 г.) и др. Участва в испанска и френска продукция, в които партнира на Майкъл Куин и Кристоф Ламбер. През 2017 г. Луканов играе във филма „Вездесъщият“.

През 2016 г. получи "Аскеер" за цялостно творчество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: борис луканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отличаваше се с аристократичната си визия.Прекрасен актьор.Мир на праха му
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Големите си отиват. Бог да го прости. Светъл му път във вечноста.
12
1
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 10 месеца
Голяма роля изигра в Сам сред вълци! За разлика от обикновените хора творците оставят нещо след себе си.
11
6
 
0
 
! Отговори
9 do 10 преди 10 месеца
"достатъчно възрастен" се чувства и пубер, който напира да се чифтосва. Щом като нямате спомен за Луканов, значи сте бил твърде малък, когато беше "Закуската във френското посолство" и последвалите събития, отново ръководени пряко от западните посолства, включително палежите на важни административно сгради в центъра на София.
10
0
 
10
 
! Отговори
от7, за 9 преди 10 месеца
Заблуждавате се, но тук не е място за полемика. Аз съм достатъчно възрастен, за да ме сравнявате с въпросното поколение. Не влизайте във спор с непознати, защото поемате риск, да се изложите... Съболезнования на близките на починалия, на приятелите му и на просто познатите! С Уважение!
9
5
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 10 месеца
Не сте чувал защото сте рожба на поколението промиоти мозъци. Защото с избухването на демокрацията трябваше да бъде униющожена първо паметта, хората трябваше да почнат да мислят единствено за битовото, да се принизят до бивотинските инстинкти...
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега трябва да пуснат "По дирята на безследно изчезналите". Да видят младите имало ли е фашизъм у нас и по-точно как е действал. Да видят украсено как са ловяли хората и са ги душили с жица. Сега е абсолютно актуален.
7
5
 
10
 
! Отговори
Друг незнаещ за него преди 10 месеца
Длъжни ли са всички хора да са чували за покойника и защо, за това, трябва да се обиждат? Колко от Вас са чували за Калчо Калчев - български артист и драматург, участвал в "Записки по българските въстания", в италианската продукция "Любовницата на Граминя" и др. ?? Беше ми личен приятел и преди броени дни, се навърши 1г от смъртта му. Не се написа нито ред и на датата на смъртта 24 май 2022г, нито на годишнината му. Е, тогава е нормално, да не съм чувал за Борис Луканов. Бог да го прости човека!
6
0
 
14
 
! Отговори
До до 4 преди 10 месеца
Не е виновен, ако Луканов го показваха по медиите или пишеха за него колкото за едни други "герои" на нашето време, щяха да го знаят хората. Ама той нито е Азис, нито е Мара отварачката, нито от реалити телевизионно, нито някакъв подобен, та да го знаят хората. Изпростяването на нацията ни май наистина е планирано някъде. Истинските хора в сянка, измислените фалшиви авторитети по всички медии.
5
5
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 10 месеца
това, че си про<т не е нужно да се гордееш с това, но няма и как да го разбереш де. Нищо паси си овчиците и не се занимавай с глупости :)
4
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За първи път го чувам.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям е, да......Но си отиват големите някак в тишина, докато онова скудоумие в НС крещи, та цял свят му слуша простотиите, а народът тегли. Хубав човек, прекрасен актьор, лек и светъл да му е пътят!
2
1
 
24
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 месеца
ГОЛЯМ
1
1
 
25
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 месеца
ПОКЛОН....ГОЛМ БЕШЕ....