Шеф Силвена Роу за режима 80:20, постите, диетите и рецептите "У дома"

Тя споделя с читателите на Dnes.bg любимата си рецепта за сарми
Обновена: 25 ное 2023 11:47 | 25 ное 2023 11:47, Александър Попов
33
Шеф Силвена Роу за режима 80:20, постите, диетите и рецептите "У дома"
Силвена Роу. Снимка: PR

Силвена Роу е шеф готвач с над 35 годишен опит. Позната е като най-колоритния член на журито на обичания формат Masterchef. Носител на престижни кулинарни награди и автор на 13 книги. Последната - "У дома", тя представи на живо в София и Пловдив в началото на месеца.

Зърнените храни и варива, така типични за нашите ширини, са сред суперхраните, които са неизменна част от менюто, на всеки който иска чрез храната да бъде по-здрав, в кондиция, силен и дълголетен. Друг съвет за добро здраве и забавяне на процесите на стареене, който шеф Роу дава, е при хранене да се следва правилото 80:20. Тя съветва през 80% от времето да се храним с намерение и осъзнато, с продукти, които дават сила и здраве на организма ни. А през останалите 20% да си позволяваме фриволности и някои не чак толкова здравословни храни.

Шеф Роу, имате издадени 13 книги, бяхте част от Мастършеф. Какви са наблюденията ви, по-уверен ли е вече българинът да експериментира в кухнята?

Със сигурност е по-отворен към експерименти от преди. Българинът се наслаждава от сърце и душа на нашата си кухня и тя винаги ще бъде на първо място. Хората тук са също така любопитни, пътуват много и обичат да готвят и събират семейство и приятели около масата. Все предпоставки, които подтикват към експерименти в кухнята.  
 
В новата си книга "У дома" има рецепти с традиционни за родната ни трапеза варива като ориз, боб, леща, но и с чия, боб Мунг и френска леща. Вие как бихте вдъхновили кулинарите да заменят познато с по-нетрадиционното?

С моите рецептите се опитвам по-скоро да им дам най-доброто от двата свята. Затова и в настоящата книга, в която рецептите стъпват върху продукти на българска марка варива, има рецепти за традиционни и любими на българина гозби, има и такива за ястия с по-непопулярни у нас храни. За да вдъхновя читателите да ги приготвят, се постарах рецептите да са лесни за изпълнение и ефектни за поднасяне. Искаме да върнем фокуса върху зърнените храни и варива, защото това са „суперхрани“, които допринасят за нашето здраве и дълголетие. Те са чудесна основа както за традиционни гозби, така и за по-нетипични за нашата кухня ястия. Още по-хубавото е, че могат да се приготвят така, че да се усладят на всички - малки и големи, традиционалисти и експериментатори.   
 
През последните години у нас различни диети бяха на мода, но много специалисти казват да се внимава с тях. И днес се използват лекарства за диабетици, за да се свалят килограми. Каква е вашата препоръка, за да се постигне желаното тегло?

Лекарствата за диабет в никакъв случай не трябва да се използват за сваляне на килограми от здрави хора. Биха им донесли единствено опасни странични ефекти и връщане на килограмите, след като ги спрат. Единственото правилно отслабване е чрез здравословен хранителен режим, добра хидратация и подходящи физически упражнения.

Лесно е да се каже - "трябва да приемате по-здравословна храна". Кои трябва да са първите стъпки за такъв режим, за да не кажем, че това не е за нас?

Първо да започнем да правим осъзнати избори по отношение на храната, която консумираме. Да пожелаем да се храним така, че да сме здрави. Само 10-15%  от здравето ни се предопределя от гените. Колко здрави, енергични и дълголетни ще сме, зависи в най-голяма степен от нас самите и изборите, които правим. Второ, да си дадем сметка, че здравословното хранене не се състои от „суперхрани“, които са скъпи и трудни за откриване. Ние в България също имаме прекрасни „суперхрани“, които са абсолютно достъпни и добре познати от стари времена. Такива варива и зърнени храни като боб, леща, грах, елда, булгур; ферментирали храни като кисело зеле, туршии и кисело мляко; и разбира се зеленчуци, мед, подправки и билки. Последно, но не и по значение е да се уверим, че консумираме храна с чист произход и да се научим да я приготвяме така, че да е здравословна, вкусна и да носи наслада за всички сетива. Уверявам ви, че с придържането към тези насоки, здравословният начин на хранене ще се превърне в нещо естествено за всеки.
 
Каква трябва да бъде диетата, за да се радваме на повече енергия?

Правилото, което аз следвам в моя хранителен режим и наричам 80:20 е следното – през 80% от времето се храня осъзнато с намерение, имайки ясна представа за качеството на храната, която приемам, докато през останалите 20% от времето си позволявам волности – по-нездравословни храни и глезотии. За подобряване на здравословния статус е хубаво да се откажем от захарта, бялото брашно и преработените храни. Поне 50% от основната ни храна трябва да е от растителен произход, защото тя съдържа фибри, антиоксиданти и полезни нутриенти, които я превръщат в храна на дълголетието. С времето е добре да увеличат този процент до 80%-90%. Да консумираме млечни и месни продукти само от проверени източници и в ограничени количества. Да се научим на пост. Гладуване поне 12 часа в денонощието, а който може, нека ги направи 16. Това е така нареченият фастинг, който дава шанс на организмът да се изчисти от болни и ненужни клетки, плаки и отпадъци. Да изберем правилната хидратация – сутрин да започваме с чаша вода и лимон, след което да включим чайове и смутита.  
 
В народния фолклор има храни, които се определят като афродизиак. Наистина ли има храни, които подобряват сексуалната енергия?

Идеята, че храните и другите вещества могат да засилят сексуалната потентност съществува от векове. Сред хората на науката има много скептици относно това твърдение, но и много, които не отричат, че има вещества, които могат да увеличат сексуалното желание. Тези вещества помагат за увеличаването количеството на кръв, циркулираща в половите органи. Други повишават сексуалния апетит като стимулират отделянето на по-голямо количество полови хормони. Храни афродизиаци с подобни свойства са корен от мака, аспержи, авокадо, сардини, стриди, нар, малини и ядки. Също билки и подправки като мащерка, шафран, гинко билоба и жен-шен.
 
Започнаха коледните пости. За какво трябва да внимават хората, за да не се лишават от важни съставки за здравето?

Постите се отразяват много благотворно на организма и ако не се стига до крайности и то за дълъг период от време, носят само ползи. Постите налагат да се лишим от храни, чиято прекомерна консумация води до възпалителни процеси в тялото. Предлагам им да наблягат на варива и зърнени храни, за да си набавят достатъчно протеини, фибри и антиоксиданти. Да не пренебрегват и другите растителни храни, от които си набавяме нужните витамини и минерали. Да внимават с туршиите, защото те са полезни, но съдържат и много сол. Да консумират умерено и ленено и слънчогледово семе.

Наближават и празниците, при които трапезите се отрупват. Какви са вашите съвети и как да "разтоварим" организма след тях?

След празниците е добре да консумираме леки, предимно растителни храни и варива. Да готвим по-семпли ястия, без много добавки. Да ограничим или дори да спрем алкохола. Да акцентираме върху добрата хидратация с вода и чайове. Да включим и смутита, за да си набавим фибри и витамини. Да не забравяме и физическата активност. Дори и разходка за час в парка е достатъчна, за да усетим положителното влияние от движението върху нашето тяло и ум.  
 
И за финал - коя е вашата любима рецепта в новата ви книга и бихте я препоръчали на всеки кулинар?

Всички са ми любими, но още от детството ми в Пловдив имам слабост към сармичките. Затова ще ви споделя рецептата за лозови и зелеви сарми с доматен сос и булгур.

Необходими продукти:

1 средно голяма прясна мека зелка, 20 мариновани лозови листа, 180 г булгур, 90 г ориз, 2 глави ситно нарязан лук, 4 скилидки ситно нарязан чесън, 2 супени лъжици доматена паста, 250 г телешка кайма, по 1 чаена лъжица сол, червен пипер, черен пипер, бахар, малка връзка ситно нарязан магданоз, 4-5 супени лъжици зехтин, 40 мл вода; за доматения сос - 1 супена лъжица доматена паста, 3-4 супени лъжици зехтин, 2 скилидки пасиран чесън и 600 м гореща вода.

Приготвяне:

В тенджера кипнете подсолена вода. Подгответе зелката като я изчистите от големите листа и кочана. Разделете листата по 3-4 и ги попарете за 2-3 мин.  За плънката смесете в голяма купа лука, магданоза и чесъна. Към тях добавете измитите и отцедени булгур и ориз, доматената паста и подправките. Прибавете и каймата, посолена и подправена с черен пипер. Налейте зехтина и водата и разбъркайте добре. Оформете зелевите листа така, че да бъдат с размерите на лозовите, за да станат сърмите еднакво големи. Напълнете листата, като във всяко сложите по 1 супена лъжица от плънката, оформена на дълъг фитил, и завийте на дълги, тънки сарми. На дъното на тенджерата подредете зелевите сарми, а върху тях лозовите, защото те ще се сготвят по-бързо. В касерола смесете зехтин и доматената паста. Гответе 1-2 мин. Добавете чесъна, разбъркайте и гответе 30 секунди. Налейте горещата вода и разбъркайте. Прибавете соса върху сармите, кипнете, намалете котлона и варете 45-50 минути. Сервирайте сармите топли, поръсени със ситно нарязан магданоз и доматения сос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Лили преди 4 месеца
Тази никому не известна дрънда на кой-дава акъл!!!!!!
22
0
 
4
 
! Отговори
Мусайбе Роу преди 4 месеца
Тая ако я зема на задна прашка ще знае как да сготви боб
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
80 свинско и 20 винско
20
3
 
18
 
! Отговори
Нострадамус преди 5 месеца
Невероятни глупости. Нищо вярно няма. Готвачка да ти говори за здравето. Бизнес и здравето са две противоположности. Несъвместими са. Точно, както са несъвместими съвременната медицина и аптеките ѝ със здравето и ГЛАДЪТ.
19
0
 
11
 
! Отговори
готвач преди 5 месеца
шеф роу , оти са ти прегореле комперете оуууу :)
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КОЯ Е ТАЯ СТАНКА ПЕРДЮ??...
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Уууу!Това страшен вук.
16
2
 
28
 
! Отговори
готвач преди 5 месеца
явно за родните готвачи е голяма гордост да ги наричат шеф :)
15
1
 
25
 
! Отговори
Рендету преди 5 месеца
О, неразумний юроде от що се срамуваш и покланяш на чужди господари и език??? Че, ний сме дали вяра, писменост, реч и култура на много народи...
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 15 Кажи ве, слуга жалка?
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
от 12 Да се обърнеш към някой с "Шефе" ми звучи като "Господарю" в по-мек вариант.
12
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой я измисли тази западна простoтотия "Шеф" бе? Кажете на български "Главен готвач", тъъъпанари с тъъъпанари. Като чуя думата "шеф" по принцип и откачам. Нито тия готвачи са ви шефове, нито за когото работите ви е шеф. Казва се работодател. Работниците които използват тази дума Шеф, искат да се подмазнят на работодателя си. Така го тълкувам. Никога не съм наричал работодателите си шефове, а се обръщам към тях с г-н еди кой си или с г-жо еди коя си. Щото и жена работодател съм имал.
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Туй се вика "скрита реклама" -колко си плати "готвачката" от "джчубай " да я истипосате на първа страница ? Никога не бих си купила нейна книга -ха ха ха !
10
0
 
30
 
! Отговори
MNENIE преди 5 месеца
Тази баба има рецепта - Как да сготвим Морков по 100 начина ?
9
2
 
20
 
! Отговори
Неразбрал преди 5 месеца
На кого е шеф прическата Пора?
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Винаги съм се чудила защо не ми стяга паччата, благодаря ти Силивенче, спаси ми зурлите и ушите!
7
0
 
15
 
! Отговори
Бай Лазар преди 5 месеца
Прочетох книгата и вътре с подробности е описано как да си направим Шкембе чорба, пaчa, бахур, как да заколим прaсетo, агнешки главички, очички и т.н. Всичко това здравословно :)
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубаво говори за здравословно хранене, ама всичките й "произведения" в доминос са някакви мазнотии, които не се ядат направо...
5
2
 
34
 
! Отговори
По-интересни статии? преди 5 месеца
Как се разбирате кое е топ новина, че да отиде на главната странция?"Баба милионерка продава книжки с картинки""Ако не знаете как да търсите рецепти в интернет, купете си за 30 лева книжката ми с картинки"
4
0
 
7
 
! Отговори
Goooogle Translate преди 5 месеца
Готвач Силвена Роу за режима 80:20, постите, диетите и рецептите "У дома"