Притискат ни мигранти, Турция... Да запазим идентичността си!

Христо Мутафчиев настоя за увеличаване на бюджета за култура
Обновена: 2 сеп 2016 13:56 | 2 сеп 2016 12:00, Анисия Иванова
60
Притискат ни мигранти, Турция... Да запазим идентичността си!

В Народното събрание ще бъде внесено искане за увеличаване на бюджета за култура. Това стана ясно от думите на Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

"Притискат ни мигранти, притискат ни от Турция и Европа, а ние трябва да запазим своята идентичност. Българската политика трябва да постъпи по примера на италианския премиер и да увеличи бюджета за култура. Искаме България и българската идентичност да са над всичко", заяви актьорът в "България сутринт" по Bulgaria ON AIR.

Той добави, че е обсъдил искането с председателя на Комисията по култура и медии в парламента Славчо Атанасов и че бюджетът трябва да стане поне 0,7%, което е около 60 млн. лева.

"Доста народни представители заявяват, че ще подкрепят искането. В бюджета се включват и парите, които отиват в общините, подпомагащи културата на местно ниво. Не вярвам на обещания, а знам, че бюджетът за култура плавно се покачва през последните години", убеден е Христо Мутафчиев.

Той отбеляза, че театралният сезон вече е започнал с няколко представителни форума - "Аполония" в Созопол, куклено-театралния фестивал в Пловдив и театралния фестивал "Сцена на кръстопът".

"Работим върху много събития, както и по внасяне на поправка в Закона за меценатството. В момента той не кани мецената, а го гони", каза още актьорът.

Гостът посочи, че в момента държавата кара мецената да се запише в регистър, където да упомене всички данни на фирмата си, след което е атакуван от НАП, НОИ и всички възможни институции.

"Трябва да се сключва договор и при желание меценатът да се регистрира, за да получи облекчение на данъците", препоръча Мутафчиев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Ах, недей! преди 7 години
Мутафчиев и култура? Ах, недей...
47
0
 
3
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Все за българската култура, тогава турци и роми да не плащаме данъци!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скрий се някъде артист.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетила се Мара! А като фалшифицираха историята ни и натресоха ,, владичество и съжителство,,цензурираха Чинтулов, Ботев ,Вазов и Възрожденците ни а прецедентът се изгаври с Апостола ,това пиянде мълчи .Срещу Ореха ,,тичаше ,с бастуна си , а сега когато ЧервеноГербера стана говорител и куриер на Турция и Ердоган устата му зашита с конци .Лицемер !!!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пешо Тарабата ....пост демократична халтура ....Соц -халтурата умря преди 26 години .
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да се отделят пари и за балет.
42
1
 
3
 
! Отговори
за пешо тарабата преди 7 години
Нищо по измислено и неадекватно от турски сериал. И безсмислено, и нереално, и що за душа трябва да имаш, че да ти се пълни от тези алабаланизми?! За погребалната музика да не говорим.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко искате ?
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжно е, че днешната "кебапчийска " интелигенция е твърде далече от културата и твърде близо до парите.
39
7
 
12
 
! Отговори
Пешо Тарабата преди 7 години
Културата ли?!Ами че тя си личи и по това , какви филми създавате!ДОБРЕ ЧЕ СА ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ , ТА ДА ГЛЕДАМЕ НЕЩО СМИСЛЕНО И ЗА ДУШАТА!Българските филми , са за престъпници и политически те борби за власт и пари на селяците и простотията!Кво да им гледам , като ги виждам всеки ден...??!!!Вече ми идва в повече тая българска пост-соц -халтура!!!
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Култура ?Прекрасно - първа мярка, край на чалгата по радиото и телевизията.Второ - край на турските сериали които потурчват българите.
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мигранти, Турция....Ами парите, ако има такива, да вървят за миниране на границата, та и пиле да не може да прехвръкне.И да се изловят тези нежеланите и неканените, които пълнят улиците и градинките денем и нощем и под конвой обратно .
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Културата е тази, която прави от стадото народ. И не е само театър, културата е много по широко и всеобхватно явление, включва самобитност, идентичност, традиции, отношение към заобикалящия те свят. Без култура няма цивилизация, някой да помни с нещо Спарта? Без математици, философи, лечители, поети, скулптури, какво е човекът? Едно черво за преработка на тор. Чалгия с кючеци и "Оп, са! Оп, са!
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доживяхме и на Бойко Иценцето да се атакизира. Ама и тая роля му отива като на свинче звънче.
34
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Само вие театралите не бяхте искали скоро пари.Сега идва ред на учителите за 15 септември пак да си увеличат заплатите.После иде ред на докторите и те така.Предлагам да се създаде министерство на работниците,та и ние да намажем нещо,до като не сте го опослали всичкото.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой им гледа простотиите на тез превземки,аз кат ги видя и сменам канала псувайки
32
2
 
15
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Уважаеми театрали! Преди много години когато вземахте по една шапка пари - не се усигурявахе, не протестирахте, а сега когато остаряхте започнахте с претенциите за допълнителни и увеличаване само на вашите пенсий. Значи Вие сте работили, а ние останалите сме носили вода на к-те.Та на въпроса- театъра не е по- важен от здравето.Съгласна съм, но точно Вие да сте с претенции- не.Къде, къде има над Вас. , че без него неможе
31
0
 
12
 
! Отговори
melpomena преди 7 години
Хубаво е да има закон за меценатството, но не го пишете вие. Дайте на някой компетентен човек да го напише. Вие написахте закона за театъра и така го написахте, че всичко в театъра стана содом и гомор.
30
4
 
19
 
! Отговори
Не е така преди 7 години
Когато оръдията говорат музите мълчат. По-добре е да увеличим бюджета на Армията и проведем масово военно обучение. Идват трудни и несигурни времена. Културата може да почака и без това в последните години всичко се чалгализира. Трябва да си припомним как се пази род и Родина.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя като заговори за недостиг на бюджета трябва да се разбира, че не е свършил парите за пиене