БТК, Орбител и Некском спечелиха лицензиите Клас Б след яростна битка

Трите компании ще платят по 6,172 млн. лева, М-Тел се отказа заради "нереалната стойност на лиценза"
31 окт 2005 13:10,
БТК, Орбител и Некском спечелиха лицензиите Клас Б след яростна битка
Търгът за лицензиите продължи почти седмица. Снимка: Corbis

След рекорден по продължителност търг БТК, Некском и Орбител спечелиха трите лицензии от клас Б срещу 6,172 млн. лв., стана ясно на извънредна пресконференция, организирана от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Наддаването на трите лицензии започна миналия вторник с начална цена 672 000 лв., стъпка за наддаване - 50 000 лв. и шестима участници.

От КРС уточниха, че достигнатата цена е по-висока от тази, платена за аналогични лицензии в страни като Норвегия и Австрия. Сумата по приключилия търг е по-висока и от тази, платена от Транс телеком ООД и Кабелнет ЕООД за лицензиите от клас А – 5,044 млн. лв.

Председателят на КРС Георги Александров уточни, че цените, постигнати по време на търга, могат да окажат влияние на темпа на развитие на услугите.

Цената/Mhz/население, изчислена в евроцентове за Австрия, е 0,0415, докато за Норвегия достигна 0,8429 евро. Търговете в тези две европейски държави бяха проведени в края на миналата година.

За сравнение Цената/Mhz/население за Клас А е 0,7895 евро, докато за Клас Б е 1,9264 евро. Съотношението на цената на мегахерц на глава от населението за България на Клас Б към Клас А пък е 2,44.

И трите спечелили компании - БТК АД, Некском ЕАД и Орбител, изказаха благодарности към КРС за добре организирания и проведен търг. Компаниите заявиха, че постигнатата цена е сравнително висока, но технологията не е развита сравнително добре никъде по света и предполага предлагането на нови услуги на клиентите им.

Павел Велчев от Българска телекомуникационна компания заяви, „че това е технология на бъдещето, която не е развита добре никъде по света. Платените цени в Европа са в пъти по-ниски от тукашните.“

Цветелина Александрова от Орбител каза, че от компанията вече са декларирали развитието си като ново поколение телеком, а лицензът ще им позволи да навлязат в малките и средните фирми.

Представителят на Некском Милко Георгиев пък бе на мнение, че „постигнатите цени не отговарят на пазарните реалности в страната, но въпреки това се надява в най-скоро време компанията да предостави на клиентите си качествени услуги.“

Според сега действащия закон се забранява прехвърлянето на лицензии в срок до две години, уточни Георги Александров. Ако някой от спечелилите се откаже да внесе сумата от 6,172 млн. лв., то КРС ще покани следващия в списъка да получи лиценза на същата цена.

При старта на търга участници в надпреварата, освен спечелилите днес, бяха още "Мобилтел" АД, "Кериър БГ" и "Гити България" ООД. Последните две фирми се отказаха през съответно втория и третия тръжен ден. 

М -тел се отказа от наддаването днес и така победители в търга станаха другите трима участници.

М-Тел прецени, че достигнатата цена в наддаването за Point-to-Multipoint надмина реалната стойност на лиценза. Ето защо компанията реши да спре наддаването и да потърси по-добри и по-ефективни в ценово отношение решения, обясниха от телекома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации