Речник ни помага в общуването с трънчани

В ход е отпечатването на уникален речник на трънския говор
12 окт 2007 10:06,
39
Речник ни помага в общуването с трънчани
Снимка: СВ

В ход е отпечатването на уникален речник на трънския говор.

Новината дойде от информатора по изкуство и култура към Регионалния исторически музей в Перник Иван Ерулски.

Речникът е продължение на подобно издание, правено през 1903 г.

Тогава местен учител издал речник на трънския говор. Той обхваща области от днешната Източна Сърбия и Западните покрайнини.  

Новото издание ще надхвърли 120 страници.

Досега редица специалисти са обръщали внимание върху уникалния диалект, но
задълбочено изследване не е правено.  

Изданието се реализира благодарение на бизнесмените Милен и Ясен Миленови.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
knhubxypk преди 13 години
noHAma <a href="npngvujhoswo/">npngvujhoswo</a>, [url=dkygmonztezw/]dkygmonztezw[/url], [link=hdsxtcwlnyap/]hdsxtcwlnyap[/link], khplasjtskpq/
39
1
 
0
 
! Отговори
yxvhkr преди 13 години
evRc8r <a href="lgiddbinzogi/">lgiddbinzogi</a>, [url=mrlytccvdwvs/]mrlytccvdwvs[/url], [link=rsqvtiryowcd/]rsqvtiryowcd[/link], jzarkjhgoqga/
38
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
!?
37
1
 
0
 
! Отговори
гоце преди 15 години
абе,мамун емо,што против западните говори имаш2како мачки говорите сите од истока,да не кажам и потешка дума.шо думи се-тъбътъ,водътъ или тврдо е
36
1
 
0
 
! Отговори
Арогантен, тъп и вел преди 16 години
Според тона с който започваш твоето обръщение, може би аз трябва да започна с нещо от рода на ".... бабо Цоцолано", ама няма, защото не искам да фамилиарнича. Наистина не съм кореняк софиянец (но винаги в паспорта ми и личната ми карта е писало - жител на гр. София), но целия ми живот е минал в София, така че съм възприел маниерите и говора на софиянец. И идеята на мнението ми не беше дали аз съм велик или нищожен, комплексар или не, *** или умен, просто исках да покажа на търновеца с най-правилния говор, че не е съвсем прав. А отношението ми (надменното) към хората от провинцията е продиктувано от това, че сутрин до работа пътувам по цял час при положение че трябва да измина някакви си 15 километра. Преди години това не беше така, София беше между 1 000 000-1 500 000 жители, а сега се оказва, че сме 2 000 000. Е откъде?! - Не раждаме повече, не никнем от земята!? Така че се оказва, че всички горди, толерантни и любезни хора от провинцията (това не е обида) драпат да вземат апартамент у софето. Ако това не се спре по някакъв начин след 50-60 години ще имаме 99,99 % софиянци = 99,99% простаци и наглеци.
35
1
 
0
 
! Отговори
snega преди 16 години
bravo na Lub4o!!!
34
1
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Оклингерил се плжель на гранку , па зафанал да мрти :-)
33
1
 
0
 
! Отговори
Luboto преди 16 години
...на тия дето са извън София да се изкарат по умни. Нас наричат комплексирани а пък те тресат на поразия простотий, че говорили правилно. Правилно според кого - защото личното ви мнение не е меродавно. Иначе черните овце са навсякъде но хората извън София ме дразнят защото само си въртат една плоча - софиянците били надути. Ако бяхме надути щяхме да ви биеме на почивки както вие скачате на всеки софиянец отишъл на дискотека в прованса. Все пак не ние напираме да идваме при вас. Но си мисля, че трябва да вземеме да дойдеме да ви оправиме градовете та да вземе да се върнете по родните си места.
32
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ha ha ha bravo na toia deto go e izmislil (rock)
31
1
 
0
 
! Отговори
A3 преди 16 години
Стига с тези междуградски и междуселски обиди! Миналото принадлежи на провинцията, това е ясно, настоящето и бъдещето принадлежи на София! В миналото са били Ботев, Славейкови и т.н. но сега и за в бъдеще т.н. интелигенция ще бъде от София, защото всички искат да идват насам, да се местят тук, с цел просперитет, но една част от тях имат и качества, които тук ще "разцъфнат" и ще направят София по-добра!
30
1
 
0
 
! Отговори
старобългарин преди 16 години
ама ти си наистина арогантен и ***,може би и велик,но в глупостта си-съжалявам за теб човече!!!
29
1
 
0
 
! Отговори
Natalia преди 16 години
Драги ми Смехурко, целият ти постинг е пропит с една надменност, която е чужда на хората в т.нар. "провинция". Тя издава по-скоро комплекс, отколкото е проява на някакво качество. Съмнявам се и да си кореняк столичанин. Не е предимство да говориш меко, но не е недостатък, който да заличи личните достойнства на човека. Това е. Всичко друго са упражнения на човек, който смята, че ударението върху последната сричка в "казАх" е знак за принадлежност към висше общество :))))))
28
1
 
0
 
! Отговори
Kalchoman преди 16 години
Az bih si go kupil dori ako znam otkade? i koga shte go puskat?
27
1
 
0
 
! Отговори
Емо преди 16 години
Аз съм толерантен към всички говори в България, но все се намират хора да се изкажат като пълни диваци за 2/3 от българите. Мйечели и били ***. Това е вид говор! По-мйеку, по-твърдо не ми пука! Важното е човека срещу мене да има акъл в главата, но ако човек е с предразсъдъци и съди по начина, по който говори даден човек то тогава лошо за него! По същата логика всички германци могат да кажат за английския и някои германски езици, че са *** защото са променили съществено старогерманския....
26
1
 
0
 
! Отговори
ЛЮБЧО преди 16 години
АБЕ, ХОРА, КАКВО ВИ СТАВА, БЕ? ИДЕЯТА ДА СЕ ОПАЗИ ЕЗИКОВОТО БОГАТСТВО НА РАЗЛИЧНИТЕ КРАИЩА НА БЪЛГАРИЯ Е СТРАХОТНА. ВМЕСТО ДА РЪКОПЛЯСКАТЕ ИЛИ РЪКОПЛЕСКАТЕ, АКО ЩЕТЕ, НА АВТОРА, КОЙТО СЕ Е ПОТРУДИЛ, ЗА ДА ВИДИ ТАЯ КНИГА БЯЛ СВЯТ, И КОЙТО, ПОВЯРВАЙТЕ МИ, НЯМА ДА ЗАБОГАТЕЕ ОТ НЕЯ, ВИЕ СПОРИТЕ ЗА ТОВА КОЙ БИЛ СЕЛЯНИН. АМИ, ДА МЕ ИЗВИНЯВАТ НОТАБИЛИТЕ ВЪВ ФОРУМА, ВСИЧКИ СМЕ СЕЛЯНИ. ПРОСТО НА НЯКОИ ИМ ЛИЧИ ПОВЕЧЕ.
25
1
 
0
 
! Отговори
Арогантен, тъп и вел преди 16 години
След 50-60 години в провинцията няма да останат хора, защото бавно но славно всички се изнасят към София. След време столицата ще започне да *** съседните села и градове, защото няма да има място където да се настаняват прииждащите културни и умни хора от провинцията. А относно най-правилния говор - когато някой ми докаже, че правилното произнощение е "едно домати", а не "един домат", и че "падушка" е възглавница, а да не говорим за зИльенУ и други подобни, ще се призная за *** и неграмотен селянин.
24
1
 
0
 
! Отговори
Г преди 16 години
Абе ти нормален ли си защо ни занимаваш със твойта простотия първо се научи да пишеш не се пише/ Бие а Вие /и не се пише /Каде а Къде/ леле колко *** има на тоя свят
23
1
 
0
 
! Отговори
Трънчанка преди 16 години
нека не се заяждаме, а да уважаваме произхода си. Моите родители са от трънския край и аз го обичам, там съм прекарвала ваканциите си, това е голямо богатство. Но имам приятели от цяла България и всеки край ми е интересен, всеки говор е своеобразен. И тъй като съм преводач с френски и английски, често се "хваля", че владея три западни езика, плюс трънския ;)) Е, не че точно го владея, но разбирам това-онова, така че добре дошъл на речника!
22
1
 
0
 
! Отговори
Георги преди 16 години
Емо ,напълно си прав!
21
1
 
0
 
! Отговори
Прованса преди 16 години
след 50-60 години ще помни имена на хора от провинцията, а не на хора София. Така е било винаги и винаги ще бъде така. Защото повечето сме умни, скромни и начетени. А вие ста арогантни, *** и се мислите за велики! Нямате смелост да погледнете назад, че и вие идвате от село или родителите ви. Пази Боже сляпо да прогледа!

Спонсорирани публикации