Дарфур: война на края на света

Когато дарфурците, заедно с милиони други африкански емигранти, щурмуват „крепостта Европа“, те вече наистина няма да имат какво да губят. А ние?
10 ное 2007 10:26,
8
Дарфур: война на края на света
Джан Джавид – башибозукът, подкрепян от суданското правителство. Снимка: BBC

200 000 жертви и 2,5 милиона бежанци за последните четири години не означават много за международната общност. Най-голямата хуманитарна криза в историята на ООН продължава да демонстрира безсилието на световната организация. В ЕС си имат други проблеми.

В земята на Фур ( превод на топонима „Дарфур“) единствено смъртта е в излишък. От години арабскоговорящите, номадски племена, населяващи северната част на Судан, се опитват, с активната помощ на централното правителство в Хартум, да отнемат земята, а с това и поминъка, на уседналите, африкански земевладелци от племената Фур, Масалит и Загава.

Фермерите и техните семейства биват избивани, ограбвани и унижавани по всички възможни начини от неформалната бедуинска милиция „Джан Джавид“ и от военните формирования на суданската армия.

От друга страна, бунтовническите групировки в провинцията настояват за по-голямо участие на дарфурците в управлението на страната и разпределението на нейните нефтени ресурси.

Въпреки че представителят на суданския президент Нафиа Али Нафиа само преди няколко дни обяви от името на централното правителство едностранно примирие в провинцията, преговорите, в либийския град Сирт, не могат да се определят като успешни. Голяма част от бунтовническите фракции отказаха да преговарят с правителството на Омар ел-Башир, тъй като се съмняват в неговата искреност, както и в посредническата безпристрастност на либийския ръководител Муамар Кадафи.

Провалът на преговорите е и провал на ООН, която най-много настояваше за тяхното провеждане, без обаче да е допринесла с нещо съществено за предварителното намаляване на напрежението в провинцията и за привличането на всички бунтовнически лидери около масата за преговори.

След четири години на въоръжен сблъсъци и особено тежка хуманитарна катастрофа, ситуацията в Дарфур става все по-необозрима. Както бунтовниците, така и арабската милиция се разпокъсаха на множество, враждуващи помежду си, фракции. При подобни обстоятелства изгледите за траен мир в региона и облекчаване положението на милионите бежанци са по-скоро илюзорни.

На север от Средиземно море за този конфликт не се говори много. „Свободният“ свят си има и други проблеми: Ирак, Афганистан, Иран, Косово.

T.I.A .( this is Africa/това е Африка) – циничната, многократно повтаряна фраза от касовия кинохит „Кървав диамант“ с участието на Леонардо ди Каприо, като че ли изчерпва темата в съзнанието на средния европеец, затова нека предоставим думата на потърпевшите:

„Те убиха съпруга ми пред очите ми...нищо друго не ми остана, само душата“, разказва през сълзи Фатима, бежанка в палатков лагер, наречен твърде необмислено „Ал-салаам“(Мир).

Друга бежанка, Фадна, споделя : „Когато Джан Джавид хванат някого, те го убиват – мъж и жена, стара жена...дори бременна жена. Те ги убиват и на следващия ден пак идват“, след което продължава „ти отиваш при мъжа си и в последната минута се опитваш да му дадеш малко вода, след което той умира, така че взимаш децата си и бягаш“.

Историите в останалите бежански лагери, намиращи се не само в Судан, но също така и в съседните на Дарфур държави, Чад и Централноафриканската република, не са по-различни.

Какво представляват всъщност тези лагери, никнещи като язви по тази бедна земя? Всеки един от тях и всички заедно те наподобяват едно гигантско сметище. Около палатките и набързо скованите колиби с прозорци от найлон кръжат рояци мухи и птици, хранещи се от мръсотията, която хората произвеждат. Милиони същества са натикани в тях без електричество, течаща вода и елементарни условия за живот. И въпреки това, сред цялата тази мизерия и отчаяние, в сърцето на обикновените хора надеждата не умира:

Омда, 30-годишен беглец в лагера Абу Шук, северен Дарфур: „В момента насилието е по-малко от преди. Когато правителството чу, че международните сили пристигат, те намалиха присъствието си и така в момента насилието е по-малко от преди, но все още ( в лагера) е много опасно. Всеки ден след 19 ч. могат да се чуят изстрели“. ( всички разкази на очевидци са от репортаж, публикуван в електронното издание на BBC News от 26 октомври т.г.)

Апропо, международните сили. Едва ли има някаква по-страшна подигравка със самите дарфурци от т.нар. мисия на Африканския съюз в Судан ( АМIS). Мисията стартира през юли 2004 г. с персонал от цифром и словом 150 души, а в момента те са около 7000. Проблемът обаче е, че Дарфур е с територия голяма колкото тази на Ирак ( за сравнение- американците разполагат в последния със 150 000 души военен персонал и въпреки това не успяват да стабилизират ситуацията).

Като изход от така създалото се безизходно положение, беше решено, че в началото на 2008 г. ще стартира нова , съвместна, мироопазваща мисия на ООН и Африканския съюз в региона (UNAMID). Тя ще се състои от 20 000 войници и 6 000 полицаи, на които хората от Дарфур възлагат големи надежди, макар че отсега може да се предвиди, че за някакви успехи в обозримо бъдеще няма да може да става дума. Естествено, усилията на скъпоплатените оптимисти от секретариата на ООН ще продължат.

Освен че е със смешно ниска численост, на новия контингент, както и на стария, в голяма степен му липсва необходимото техническо оборудване. От няколко месеца се говори усилено за 24-те хеликоптера с транспортни и атакуващи функции, които трябва да се предоставят за нуждите на новата мисия, но въпреки лобирането от страна на висши служители на ООН, засега нито едно правителство на страна-донор не е поело твърд ангажимент за предоставянето на машините.

Нищо не обрисува по-добре цялата сложност на ситуацията и ограничения мандат, с който разполагат международните сили в Судан, от думите на нигерийският генерал Мартин Лутер Агуай, който беше назначен за началник на обединените сили на ООН и АС в Дарфур: „Не сме тук,за да налагаме мир, не сме тук за да се бием с когото и да било.

Като добавим към всичко това и липсата на искрена готовност от страна на суданското правителство да си сътрудничи с мироопазващите сили, разбираме, че преговорите и т.нар. „хибридна“ мисия на ООН и АС са по-скоро за замазване на очите на световното и местното обществено мнение, отколкото за намиране на някакво трайно решение на проблема.

Действително, Африка е трудна за разбиране, но късогледството и алчността на европейските политици също не са за пренебрегване. Въпреки, че от почти 15 години,Общата външна политика и политиката за сигурност (ОВППС) се води за един от стълбовете на Европейския съюз, досега върховният представител на ОВППС Хавиер Солана и неговия екип с нищо не оправдават заплатите си.

Когато дарфурците, заедно с милиони други африкански емигранти, щурмуват „крепостта Европа“, те вече наистина няма да имат какво да губят. А ние?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
nikolai преди 16 години
... защо тогава ЕС да е виновен ? Защо *** по-долу не зяят срещу арабите, а срещу ЕС? Знам аз иначе и за робовладелчеството на арабите спрямо черните и прочее. Джибути е официален пазар на роби за саудитска арабия до 50-те години, и неофициален оттогава ...
6
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
N5, арабските държави са на страната на арабското централно правителство в Хартум, затова и не помагат за решаване на конфликта. Арабите от северната част на Африка имат от край време агресивна политика спрямо ***.
5
2
 
1
 
! Отговори
nikolai преди 16 години
и какво точно трябва да направи ЕС? ЕС не е САЩ - всички решения се взимат по изключително сложен начин между Парламента (изразител на волята на гражданите на Съюза) и Съвета (изразител на волята на правителствата им). Вие какво точно искате да направи ЕС, като по волята на правителствата на същия този ЕС, има единствено една малка военна единица за бързо реагиране от 2000 души с все още неясни правомощия?! За хора като вас, каквото и да става и да НЕ става, винаги ЕС ви е виновен, макар и всичко де факто да се решава в рамките на Съвета на ЕС, където вашите правителства взимат или не решенията. Плюйте си по правителствата, не по ЕС, който де факто е една рамка за взимане на решения при консенсус. Ако няма консенсус, не е виновен ЕС, а онези, които не са искали да го постигнат. Колкото до глупостите за колониалното минало и обогатяване на Европа, ако не беше то, днешен Судан например сигурно нямаше да има и една болница или пътища или училища или ... щото нали всички зяят срещу колониализма и забравят кой построи на диваците и пътища и училища и болници и канализация и им посочи пътят към модерносттаКолкото за "смешните християнски ценности" - мисля, че именно тия смешни журналисти с християнско минало са съставили статията дето коментирате - защо не се безпокоят толкова за Дарфур хората с ислямски ценности? ами хората с будистки ценности, а с шинтоистки ценности? а защо въобще ЕС да е виновен за безчинствата на ислямското правителство в Хартум? А защо арабските нации, напоени до мозъка на костите си в пари от петрол не помогнат? А защо Африка не се мобилизира за да помогне или нямат ресурси? ХА! Вечно ЕС ви е виновен .. нещастници ... вечно християните са виновни... пълна простотия и безпросветие ...
4
0
 
1
 
! Отговори
Tirol преди 16 години
е ясно за какво е създаден ЕС. Идеята му да защиава едрите компании. В началото са били производителите на стомана, а сега са глобалните компании! Нека не си правим илюзии за ролята на ЕС.
3
0
 
5
 
! Отговори
prokazaa преди 16 години
Срам за рази Европа. Нима, сегашните градители и основатели на този смешен съюз не са се хранели векове наред от африканските земи. Нима златото и диамантите им не са от там. Сега, когато не могат да печелят от робство в Африка, тичат за нефта в изтока. Смешна и долнопробна е демокрацията ни, смешни са християнските ни ценности. Смешна е благородната ни кауза. Смешни са ни "приятелските" чувства. Смешно е разбирането ни за справедливост и помощ.Защо борците за свобода и правда казват истината, а след като станат политици истината им се пречупва през ... черния хайвер и коктейла? Защо сме със затворени очи? Това ли е цената на демокрацията? Това ли сее съюза?
2
0
 
1
 
! Отговори
Rfk преди 16 години
Наистина в Дарфур заради ООН започва огромен строителен проект за много пари и само ме е яд че няма да мога да се класирам, канадците ще го изграждат, за милиони
1
0
 
3
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 16 години
Доколкото съм запознат с проблема (от един вече остарял доклад на разследваща комисия на ООН) статията е много точна и коректна.