69 години Лили

Примата на българската музикална сцена Лили Иванова порасна с още една година
24 апр 2008 13:38, Петя Славова
67
69 години Лили
Снимка: БГНЕС

Особен ден за българската музика  е 24 април. Примата Лили Иванова празнува своя 69-ти рожден ден.

Или поне така ги преброиха запознати, въпреки различните предположения, сред които най-известното е, че певицата скътава три години от житейската си история.

Иначе спор няма - кариерата й наистина е грандиозна.

Лили Иванова има 34 издадени албума. Два от тях стават златни плочи в Европа. Синглите, излезли в България, са 29.

През 2007 г. в германския печат излиза интервю с певицата, в което се твърди, че общият тираж на продадените албуми надхвърля 100 милиона копия. Участвала е в над 11 000 концерта на живо и има над 600 записани песни.

Това, което се знае със сигурност е, че е родена в Кубрат и е завършила Медицинския техникум във Варна.  

Нейната музикална кариера започва в началото на 60-те. Тогава участва в прослушване за певци на „Концертна дирекция“, София. 1963 г идва и първата й песен, придобила популярност - „Събота вечер“.

Тогава излиза и първият й албум, а в Румъния – първата дългосвиреща плоча на български изпълнител, издадена в чужбина.

Като сме започнали да изброяваме „първите“ - първата награда е „Златен ключ“ през 1966 г в Братислава. Лили наистина се превръща в любимка на България. "Камино", "Детелини", "Осъдени души"  са се слушали (и се слушат) до припадък.

Има и такива, които не я харесват и не могат да й простят някои прегрешения като понякога вдетененото (младоликото) й поведение на сцена, обявило възрастта за грях, честите й капризи и плейбеците, превърнали се в запазена (или поне почти) марка на нейните участия.

Но по-важно е, че Лили не спира да работи, дори след завидните (за музикант) 65 години. През 2006 г започва работата  с малък бенд, съставен от  Огнян Енев — пиано, саксофон, Бисер Иванов — китара, Орлин Цветанов — цигулка.

Аранжор на песните ѝ е Емил Бояджиев, автор на текстовете — Явор Кирин, композитори — Красимир Гюлмезов, Явор Кирин и Камен Дръндийски.

На 13 ноември 2007 г. пред препълнената зала 1 на НДК, Лили Иванова изнася най-дългият концерт в своята кариера — над 3 часа и половина живо пеене. Значи може и без запис!

През 2007 г. Лили Иванова се обявява срещу разпространението на произведения на изкуството в Интернет като заявява, че такива неща трябва да се наказват със затвор.

Интересен е и личният й живот, който се слави с три брака и две дълги връзки. Не успява да се спаси и от професионалното съревнование - всички знаем за "леките" й словесни препирни с Йорданка Христова.

И въпреки че напоследък изникват мнения, че се харесва най-вече от почитателите на поп фолка, ние просто ще се поклоним пред таланта на българската прима и ще й пожелаем щастлив 70-ти юбилей догодина.

А и естествено: много творчески успехи!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ne chtoh komentarite po gore.Da e jiva i zdrava baba LiLI i dano se pouchat ot neq mladite !
65
0
 
1
 
! Отговори
БАТ'БАЙ ТИ ГАНЮ преди 16 години
ОХ -ОХ И МЕНЕ МЕ ВИКАШЕ ДА МИ ГИ ПОКАЖЕ.......ДАЖЕ НАМЕКНА И ЗА ДРУГИ РАБОТИ...........НО,РЕШИХ ДА НЕ РИСКУВАМ.СЪЛЗЯТ МИ ОЧИТЕ ОТ СИЛНИ МИРИЗМИ.........
64
0
 
1
 
! Отговори
Варг преди 16 години
Освен глас , друго няма тази женица. Толкова позьорщина и фалш не могат да се видят в никоя друга българска "звезда". Това което прави не е музика, а някаква сладникава клеясала бозица. Песните и се харесват основно от публиката на "Дързост и Красота". Вместо да вземе да се отдаде на истинската музика тя си остава комерсиална за винаги...
63
0
 
1
 
! Отговори
G. преди 16 години
анонимен, не съм се насрал, а си тикам бизнеса. Много ясно, че уши се пише с у. Ама можеше да видиш, че съм написал оши с главно О, нарочно! Да може да се товариш, хах
62
0
 
1
 
! Отговори
VENETATT преди 16 години
бЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛА, НЯМА, И НЯМА ДА ИМА ТАКАВА ПЕВИЦА КАТО ЛИЛИ ИВАНОВА! ПОКЛОН ПРЕД ГЕНИАЛНИЯ Й ГЛАС, ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКАТА, НЕПОВТОРИМА ЛИЛИ! ЧРД! ОЩЕ ДЪЛГО ДА НИ РАДВАШ С ПЕСНИТЕ И ПРИСЪСТВИЕТО СИ!
61
0
 
1
 
! Отговори
KASAPO преди 16 години
milo momice, stani na 100 godini-pak ste ima kakvo da kazes za liubovta mezdu myzyt i zenata.Budi statliva pre velikdenskite dni. super si. i ne e sramno ami e poctenno , ce baba i diado za teb govoreha, maik i tatko te haresvat- i az edni den katoi imam deca , pak teb ste cakame za nova pesen.da iam i drugi pevici, dori niakoi ot tiah sa i po-mladi i po interesni, ni Lili e ikona.
60
0
 
1
 
! Отговори
KASAPO преди 16 години
abe , hemeroid, mislest se za klitorusi kogato se pokazvas na Azis-gyzis, sled vreme moe i na tvoa zadnoanalnik samiot hoseksualient Azis-Kuzef da se cerpiat s po edno postipvane poslucai 100 ot spina HIV i kvo li oste ne na 4algata, 4alnatata 4alga
59
0
 
1
 
! Отговори
Наталия1606 преди 16 години
Лили Иванова е за България това което е Битълс за Великобритания! тя е класиката......просто нямам думи, за да бъдеш и на толкова години и след толкова години номер едно и да пълниш залите до горе значи има защо....кой друг може да се похвали с това??? да си жива и здрава !!!
58
0
 
1
 
! Отговори
Една българка преди 16 години
Лили Иванова е постигнала всичко в живота си с перфектна дисциплина, труд и разбира се с талант. Аз се гордея с нея. Нека напише книга и ни покаже, как се е борила, как е постигнала мечтите си, откъде черпи сили и енергия, как винаги е на върха.
57
0
 
1
 
! Отговори
императора преди 16 години
Честит рождн ден лили да си жива и здрава и все така да ни радваш с хубавите си песни и никога да не спираш да пейш и не се отказвай от сцената ти си велика и няма втора или пък някога ще има ти си номер 1 и така ще си останете. Баща ми ти беше много голям фен и аз така като него мн ме кефиш живи и здрави да сме туй най-важното!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ако някой иска да се запознаем ето ми скайпа:dan4o_gospod
56
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
номер 51 ти си мн умна пък уши така ли се пише бе пише се с у, а не като тебе с о нали си много умна бе кво стана май се *** а млъкна ли поне не се подигравай, а погледни себе си...АМАН ОТ СЛЪНЧАСАЛИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ.....
55
0
 
1
 
! Отговори
nnn преди 16 години
Ч.Р.Д.да е жива ,здрава и все така усмихната да продължава да пее и да ни радва докато ,чувства че сцената е нейният живот.малко са изпълнителите, които на тази възраст могат да покажат това, което Лили прави,не осъзнавате не само какъв талант е Лили, за да го запази за нас нейните слушатели е нужна огромна самодисциплина,много лишения и къртовски труд.а за тези които не знаят тя има дъщеря от първия си брак.........
54
0
 
1
 
! Отговори
коси4а преди 16 години
Той се казва "Гласове от отвъдното". И ще бъде представен на 30.02.2009 на концерта 100 години Лили Иванова.
53
0
 
1
 
! Отговори
Маргарита преди 16 години
за кой друг може да е предопределен, освен за Великата Лили!За мен тя е жената-глас. Едва ли ще се повтори.., поне засега е единствена и само ТЯ. Пожелавам й от сърце много, много радостни мигове и все такада ни залива с магията на песните и гласа си, защото ние смемного и я ОБИЧАМЕ!!!!
52
0
 
1
 
! Отговори
kkk преди 16 години
Boje kolko ste prosti.LILI IVANOVA ima rojden den,ako ia uvajavate pozdraveteia,nikoi ne vi pita za va6eto mnenie otnostno vazrasta i.Ako iska 6te pee,ako iska 6te igrae,tova sie neina rabota.Vie ot zloba 6te se prasnete ,za6to?Za6toto Balgaria ima takava li4nost,koiato ia pretstavia pred sveta?A vie na kolko bila,za6to pee i kakvo li o6te ne. A TI LILI BADI ZDRAVA I ^TASTLIVA>RADVAI NI S PESNITE SI O^TE DALGI GODINI,a tezi zlobari 6te se samoiziadat
51
0
 
1
 
! Отговори
G. преди 16 години
Номер 22, какво се правиш, че разбираш от българска граматика? Пълни глупости са това, че трябва да има запетая преди думата надхвърля!!! Къде видя там подчинено изречение, ве, аллоуууу? Амааан от слънчасали хора в тази България, ве, драги читатели? Чета и не вярвам на Ошите си, хах!
50
0
 
1
 
! Отговори
Хасан преди 16 години
И като млада и като стара чанта от нещавена свинска кожа, все си е комунистичеса-бесеперска .
49
0
 
1
 
! Отговори
МИРОСЛАВА БОРИСОВА преди 16 години
ЛИЛИ, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН !!!ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА !!!ТИ СИ НАЙ-ГОЛЯМАТА ПРЕКЛАНЯМ СЕ ПРЕД ТАЛАНТА ТИ
48
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
БЛАГОДАРИМ, ЧЕ ТЕ ИМА!
47
0
 
1
 
! Отговори
почитател преди 16 години
Честит рожден ден на Лили Иванова! Да е жива и здрава, щастлива на пук на всички които са се втурачили в нейните години. Който го може го може без значение на каква възраст е и това е по-важното! Тя е велика!