Провалената държава

Юлияна Николова: "При такава криза, във всяка една нормална държава си тръгва правителството"
18 юли 2008 17:53, Екип на Dnes.bg
209
Провалената държава
Снимка: БГНЕС

"Ние се оказахме една провалена държава. България се движи наникъде, забавили сме реформите след влизането си в ЕС, няма и видимо засилване на държавността и на институциите", каза в специално интервю за Dnes.bg Юлияна Николова, директор на "Европейския институт".

"Всички питат и пишат колко пари са ни спрели. Досега цялата калкулация излиза около 600 млн. евро, но не това не е най-страшното и тежкото. Ние загубихме доверие. Знаем, живели сме го, колко трудно връщаш доверие, а ЕС се базира на ценности, основната от които е доверието между членовете на съюза", коментира тя  Доклада на Еврокомисията за усвояването на еврофондовете.

Николова допълни, че вече никой няма да ни вярва и ще бъде доста по-трудно и много по-скъпо да възстановим доверието, отколкото изгубените пари от фондовете.

"България трябва да предприеме мерки, така че да осигури парите, които Европа щедро предоставя, да стигат до българските граждани, а не да изтичат през корумпирани чиновници", пишат от Брюксел, а тук Николова отговаря:

"Вярвайте ми, в тези 16 години, с които по някакъв начин съм свързана с европейската интеграция, аз по-тежко изречение в доклад не съм срещала".

Според нея едва ли ще се стигне до задействането на член 7-ми от Договора от Ница, който предвижда суспендиране на членството ни в ЕС.

По думите й, България все пак не е беззаконова държава и не е нарушила цялостната ценностна система на ЕС, за да се стигне до изхвърлянето ни от общността, но:

"У нас трябва да има виновни, трябва някой да понесе отговорността, защото демокрацията е система на отговорности. При нас дори предишният скандал в МВР не завърши с поемане на отговорност, даже министърът на вътрешните работи беше изпратен с благодарности", каза тя.

"Във всяка една нормална държава, като ключовата дума е нормална, си тръгва правителството", завърши Юлияна Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Политическия модел и неудачни членства ту тук, ту там е провала. Държавата ни е прекрасна - земен рай! В ЕП на ЕС да духат супата комбинаторите и манипулатори извратени! Май чашата на търпението наистина прелива. Някой да повтаря нон стоп колко сме накадърни и зле. И в общия хор на куку-кликата се включват чат пат ето такива неосъществени, напълно провалени некадърници като въпросната Николова. Вземи се гръмни пуйко заспала, а не дърдори врели-некипели. Защото историята ще заличи твоето име защото с нищо не си оправдала парите на данъкоплатеца. Брей!!! Ние си плащаме данъците на държавата, за да лапат големи заплати подобни екземпляри, а те обиждат косвенно. Това мен лично ме обижда.Като отношение, като тон и пр. В ада да гориш тикво зелена!
207
0
 
2
 
! Отговори
K преди 15 години
Мисля че който и да дойде на власт, положението в България няма да се оправи по простата причина, че "управниците" грабят всичко, до което се докопат и то най-безцеремонно! ТРЯБВА НИ ПОМОЩ ОТ ВЪН! Може би временни политици-консултанти от другите страни членки на Европейския Съюз. Малко немска стриктна дисциплина би отрезвила много добре нашите самозабравили се "политици".
206
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако турците и *** сме ви виновни за дереджето в държавата освен за бране на маслини в Гърция не ставате. ДПС също са п-тки ама в тая държава преобладаващото мнозинство е българско и стига е ходило за гъби по време на избори!
205
0
 
0
 
! Отговори
204.Бояне! преди 15 години
Не се знае,не се знае.Дет се вика голям залък ***,голяма дума не казвай.Тия 120 години са кратък отдих за беге народа.може и Турция да поиска реституция на земите си на Балканите.Кой от вас знае какво ще стане след 20 години?Пак може да е турско и жена ти ханъма да стане.
204
0
 
0
 
! Отговори
Боян преди 15 години
Ако случайно не сте наясно, турското робство свърши отдавна и никога повече няма да съществува. Щом толкова ви харесва Турция, вървете там да живуркате. По-добре ще сме без такива като вас.България за българите!!!
203
0
 
0
 
! Отговори
Kometar преди 15 години
ех юлиана юлиана.... не се спря да плюеш няма среща с наши и чужди да не си оплюла България... нали такива като теб с драгалевския *** подготвиха преговорите и условията за да се стигне до ситуацията днес
202
0
 
0
 
! Отговори
БАЛАДИЧНО ПИСМО преди 15 години
БАЛАДИЧНО ПИСМОНе сколасахме с четата, байо. Залудо затрихме момчетата.Залудо измряхме, Българийо. Като *** ни клаха. И нека.Робува си роба робията. Че що са за роба пет века?Щом овчари стадата си криеха, и ни сочеха подли пътеки.Затуй ли главите ни горди анадолски дервиши побиваха.И цяла нощ клета Околчица мълчалива кръвта ни попиваше.Че ден бе! Кънтяха челата ни. Дълба ги оловото жежко.Из *** псуваше вятърът. Орлици се виеха тежко.И сбъднах молитвата. Спяха телата ни - парцаливи, низвергнати, диви.И ние кълняхме и плачехме, Дяконе: - Ще възкръснат ли в Българско живите!Ветровете са нашите мисли и тъмна вода е скръбта ни.Като мътно небе сме надвиснали - двеста неми зловещи камбани.По-мъртви от мъртвите, мили народе, по-живи от живите, робе и скоте,ний пак ще превземем със гръм парахода и пак ще загинем! Подписвам се: Ботев.
201
0
 
0
 
! Отговори
мухлю преди 15 години
Вчера бях свидетел на следното:Брат продал половината от имота,а другия работи в Гърция.Връща се да се срещне с купувача,които му предлага да му плати частта и да се изнесе със семейството в Гърция.Останах втрещен от наглостта.
200
0
 
0
 
! Отговори
BEZ преди 15 години
НАРОДЕ!!!!!
199
0
 
0
 
! Отговори
Провалената демокрац преди 15 години
Статията си е сбъркала заглавието. Не държавата, а <Провалената демокрация> трябва да се казва. Фактите са очевидни. За 19 години демокрацията и демократите в България успяха да съсипят държавата ни, т.е. демокрацията и демократите в България се провалиха. Сега в България мафиот и демократ означват едно и също нещо, а мафиотите са най-вече от рецидивистите пуснати от пандиза, разни бивши спортисти с яки мускули, както и новоизлюпените демократчета без грам мозък, станали министри и забогатяли на наш гръб. Защо ли хората говорят, че Иван Костов е най-богатия българин, с състояние над 1 милиард? Може би го е придобил от премиерската си заплатица?!
198
0
 
0
 
! Отговори
Демократ преди 15 години
провалят България 4 пъти.През 1989г. по времето на Живков,през 1991г. по времето на Луканов( лукановата зима),през1996г.по времето на Виденов( виденовата зима),и сега 2008г. от Станишев.Сега провала е най-голям,защото комунистите с кражбите си ни направиха за резил пред целия свят.
197
0
 
0
 
! Отговори
itguk897897 преди 15 години
ти луд ли си бе? или ***. толкова сме зле тъкмо заради турското робство. 500 години мачкане и подтискане. строги правила е имало обаче изпълнението им е било подобно на сегашното в Бг. от турското робство се развива този тарикатски манталитет - да залъжеш държавата и обществото. Да не говорим за комунизма който ги усъвършенства тези "качества"
196
0
 
0
 
! Отговори
ДуДучето преди 15 години
Слава на Партията и нейните коалиционни партньори-НДСВ и най-вече ДПС- носители на прогреса и благоденствието-за избрани свои членове,разбира се!!!
195
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Завиждаме на европейските страни, но явно носим нещо в гена си, дето не ни позволява да се сплотим и да заживеем в мир и разбирателство помежду си, та да заприличаме на тях. Абе все ни избива на кой по-велик, кой по-българин и кой по-турчин. Ами помислете си какви страни са Белгия, Швейцария, пък и останалите. В днешния глобализиран свят няма и не може да има етнически чиста държава, затова стига с нападки кой какъв е, а да спрем да се мразим и да се обединим срещу общото зло - политиците и партиите, дето вече 18 години ни пият кръвчицата. Енергията ни отива нахалост за словесни двубои помежду ни, вместо да я насочим към истинските виновници за този незавиден хал, в който сме принудени да съществуваме
194
0
 
0
 
! Отговори
bg срам преди 15 години
" ... Тоз народ поробенда мисли за слава не беше способен,игото тежеше на неговий врат,без да предизвика гордия му яд.Той беше спокоен. С позор на челото,безропотно, храбро живейше в теглото.Яремът му беше и родствен, и мил,понеже се беше със него родил;от люлката с него в живота бе тръгнали на труда беше като вол обръгнал.Народът бе мирен и почти засмян,сред робството тежко ходеше пиян,защото теглото - и то е пиянствои прави по-мило злото окаянство,и разумът мъти на простий народ,и държи го в дрямка, и прави го скот."Из стихотворението "Каблешков" - "Епопея на забравените"Иван Вазов
193
0
 
0
 
! Отговори
axel преди 15 години
evala be be kolega! nameri se nqkoi po razli4en ot tiq deto pi6at gluposti! 6apka ti svalqm ! eto tove e da si razumen 4ovek !
192
0
 
0
 
! Отговори
TARIKATA преди 15 години
EI PIINAL SAM SI MALKO,DAITE DA SI GOVORIM ZA P.ICHKI,STIGA S TAZI POLITIKA!
191
0
 
0
 
! Отговори
axel преди 15 години
prestanete be hora ! tova e ujas koeto pi6ete ! postoqnno sre6tnato edno i sa6to BALGARI- TURCI abe stiga s taq demagogiq ! za6to se napadate na etni4eska osnova? stavate za smqh!!! ne gledate po nqkakav na4in daz si pomognete ami va6eto e mahalenska karanica prosto e sme6no! taka li mislite da q opravite taq darjava !
190
0
 
0
 
! Отговори
ko40 преди 15 години
които се самоопределят като турци, да си траят, че не само *** ще им се режат, тези които се определят като българи били то християни или мюсюлмани, да коментират. Турция въобще не е просперираща, щом и тя се пъне за ЕС без въобще да няма допирни точки освен гастербайтерите си, които са в европа вече трето поколение, но все още си живеят отделени в собствени квартали и т.н. В турция има екстремисти тероризъм и не зачитане правата на малцинствата, които се зачитат в ЕС. неотдавна турция имаха хипер инфлация и не виждам кое им е по-развитото от нас.
189
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Евет ефенди!При турското управление по тия земи е имало ред и справедливост.Сега е пълен хаос.Българите се изпокараха.Ще се изпотрепят и пак нещата не вървят.Само турците могат да оправят тая държава.С техните строги закони,които се спазват от всички без изключение.Отделянето от Турция е историческа грешка. Оттогава насам ставаме все по-зле.Виждаме всички,че сами не можем да се управляваме.Сега Република Турция е преуспяваща страна.Браво на комшиите.