Защо партиите ни смятат за балъци?

Едно тотално неуважение към избирателите
4 юни 2009 14:05,
61
Защо партиите ни смятат за балъци?
Дни преди предстоящите избори за депутати в ЕС и НС, във Варна се състоя финалът по надплюване, организиран от лидера на Партията на българските мъже Росен Марков. Снимка: БГНЕС

Кампаниите за европейски и национален парламент до момента показват тотално неуважение към избирателите и липса на каквито и да е градивни идеи.

Изборите за европейски парламент са след 3 дни. Тези за национален – след месец. По правило на този етап от предизборните кампании партиите трябва да имат ясна концепция за управление, да представят своите идеи и да правят опити да докажат, че са по-добри от останалите.

Не на последно място задължително е да се покаже уважение към избирателите.

Какво виждаме до този момент, е доста сложен на пръв поглед въпрос, отговорът на който обаче е изключително прост – нищо. Повечето партии изобщо не се фокусират върху евроизборите, а ги приемат като шанс за удължена борба за националния парламент.

За момента избирателите ясно показват, че това е неуспешен ход и въпреки политическите напъни избирателната активност едва ли ще надхвърли 30-35 на сто.

Всички партии до момента хвърлят послания, зад които не стои нищо.

Яне Янев ще спира корупцията, Бойко Борисов може, Станишев обичал да сбъдва мечти, Синята коалиция пък се определя като „добрите“, а привържениците на ДПС трябва да „мислят либерално и да гласуват отговорно“.

Европа пък чувала НДСВ.

Приоритетите на всички са едни и същи – увеличаване на доверието към България, размразяване на еврофондовете, борба с корупцията, приемане на еврото.

Без никой да посочи механизми за това, а по този начин как може да се направи извод за кого да се гласува.

Единствената партия, обявила някакъв приоритет за евроизборите, пък е "Атака". Парадоксалното е, че лозунгът е „Не на Турция в Европейския съюз“.

Без посочени инструменти за осъществяването на тази цел, без излагане на аргументи – единствено с враждебна реторика и оплюване на всеки, който се изпречи на пътя на партията.

Едни от най-странните ходове, целящи тотална заблуда сред избирателите, са кампаниите на БСП и НДСВ. Първите вкараха в боя като водач на листа първия си вицепремиер в настоящия кабинет Ивайло Калфин, а подобен ход навежда на две посоки на размисъл.

Едната е, че БСП тотално са отписали втори мандат на управление, пращайки ключова фигура като депутат в Брюксел.

Втората и по-вероятна обаче е, че избирателят отново ще бъде преметнат – ако Калфин получи пост в бъдещия кабинет, то на негово място в Европейския парламент ще замине някой от по-назад разположените в листата за евродепутати от БСП.

Това е типична подмяна на вота и е чисто тактически ход за увеличаване на доверието чрез може би единствения червен министър, който през последните четири години не успя да се компрометира.

Подобна на БСП е и политиката на "Лидер" – за водачи на съвместната листа с "Новото време" са сложени ръководителите на двете партии.

При амбиции за национален парламент такова поведение е недопустимо, освен, разбира се, ако не се цели вкарването на политическите анонимници от долния край на евролистата.

Съществува и вариант самата коалиция да не вярва, че ще влезе в следващото Народно събрание и затова да прави опит да спечели места в ЕП.

Може би най-измамната кампания до момента се води от НДСВ, които упорито, настоятелно и масово налагат еврокомисар Меглена Кунева като водач на своята листа, без да обясняват, че на практика тя не може да бъде депутат в ЕП, докато заема поста си в ЕК. 

Все пак мандатът като комисар изтича в края на октомври, но е логично при успешно завършване на мандата Кунева да остане в изпълнителните органи на ЕК.

Това автоматично отваря вратата пред втория в листата – Антония Първанова, която в нито един момент не пое водеща роля в процеса на кампанията.

Цялостният ход на кампанията за ЕП е опорочен заради наближаващите избори за национален парламент.

Дано поне в оставащия месец до вота да разберем какво на практика предлагат партиите, за да можем да се почувстваме по начин, различен от обикновена бюлетина, на която се обръща внимание по един месец на всеки четири години.

Още от автора
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
а кога ще е финала на надпикаването
59
0
 
0
 
! Отговори
pe60 преди 14 години
za6toto ne sme im navriali glavite v zadnicite im
58
0
 
0
 
! Отговори
Pilat преди 14 години
Съгласен съм САМО с това, че проф. Пантев е ерудит. От там на татъка - е просто страшно. ЗА КАКВО ЩЕ ИЗПРАЩАМЕ ВИГЕ(Й)НИН - ЗА ТОВА ЧЕ Е ПРИЗНАЛ СИ П........С - ЗА ТОВА ЛИ ЗНАЕ.Калфин - направо перфектия избор от АНТИбългарска гледна точка - т.е. НЯМА ДА НАПРАВИ НИЩО.Йотова - парцаляка - и тя е ясна.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
...мъже Грозен Морков...
56
0
 
0
 
! Отговори
Защото преди 14 години
Ре(д)акцияЗащо партиите ни смятат за балъци?Защото сме си балъци
55
0
 
0
 
! Отговори
bobo преди 14 години
Пропуснал е само Гербадижията Емил СтояновХАХАХА
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо партиите ни смятат за балъци? Щото повечето сме такива, колкото и тъжно да е това.
53
0
 
0
 
! Отговори
pipe преди 14 години
Хареса ми статията. Само да кажа за Калфин-той е един примерен, изряден комсомолец. Толкова е задръстен,че не можа да се компрометира като хората. Не си спомням да е свършил нещо съществено. Помня само, че се изказа по телевизията, че с рушветите си лекарите допринасят значително за развитие на сивата икономика:-))). Ламтежа му към ЕП по-скоро ми напомня за плъховете и потъващия кораб.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Единствената партия, обявила някакъв приоритет за евроизборите, пък е "Атака".
51
0
 
0
 
! Отговори
Радо преди 14 години
Статията е много добра, браво. Само че тази анкета, която сте пуснали кой, за кого ще гласува е много нереална. нали се сещате, че гадните *** нямат нет и после ДПС баммммммм 20 %, и пак всички прецакани...Дано всички читави да гласуват!!!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
mnogo na byrzo svalihte statiqta v ki6eto be
49
0
 
0
 
! Отговори
Георгиев преди 14 години
Андрейка доста си начетен батка, ама защо АТАКА е против Турция в Евро Съюза се изписа доста..."Без посочени инструменти за осъществяването на тази цел, без излагане на аргументи"-беше малко проветрявка на устата. Ако не ти харесва Сидеров питай Саркози защо не искат турците в съюза...
48
0
 
0
 
! Отговори
Борисов преди 14 години
И аз така подочух и направо не ми се мисли какво ще следва, ако това се окаже вярно. Но в крайна сметка, кой мисли за тези неща, сега еуфорията е предизборна! :( УЖАС!Смятам обаче, че всеки икономически и политически строй, независимо какъв е, не е в полза на човека като индивид. Светът се управлява от шепа хора от край време и всички икономически и финансови действия са просто последователно следване на планирани стъпки за увеличаване на богатството на тази шепа хора.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tova za borda go kazvam za6toto sym go 4ul ot 4ovek blizak do edin ot zamesnicite na dogan,izglejda malko kato fi6ek no se samnqvam
46
0
 
0
 
! Отговори
welder преди 14 години
До 5Наистина напоследък се носят някакви зловещи слухове със съмнителна достоверност естествено из определени финансови кръгове, че има вероятност новото правителство да махне борда или най-малкото да префиксира твърдият валутен курс. Тогава вече става грамофон свири, майка плаче. Тежко и горко на хорицата със скътани левчета. Говори се за около 4 лв. за евро. На фона на сегашните баснословни цени на стоките и услугите от 1-ва необходимост изглежда съвсем логично.
45
0
 
0
 
! Отговори
горския преди 14 години
сашо динята - отвън зелен ,отвътре - червен -това е лидера на зелените - бях го забравил, и той барабар петко с мъжете
44
0
 
0
 
! Отговори
sparkk преди 14 години
Не е вярно, че само АТАКА са обявили ясни приоритети! Партия "Зелените" направи същото - вместо да пробутват популизъм, казаха ясно и точно защо участват в изборите - за да се осигури чуваемост и реакция от страна на европейските институции на петициите на българските граждани, които са най-много сред държавите в ЕС!
43
0
 
0
 
! Отговори
горския преди 14 години
мистър 10%бисеровментаталенчето костовасапиославчо сервитьора(банкера)
42
0
 
0
 
! Отговори
горския преди 14 години
кажи за кого и отивам
41
0
 
0
 
! Отговори
bvlgari79 преди 14 години
Ама Горски, той си е гей. Шегата настрана: да гласуваме, че не ми се мисли как жалки хорица организирано с автобусчета, с чужди регистарции, ще решават съдбата на България.