Румънското пристанище Констанца иска да стане енергиен хъб

Порт Бургас нямал капацитет за товарене на петрол
28 юни 2016 13:22, Елка Василева
8
Румънското пристанище Констанца иска да стане енергиен хъб
Снимка: архив, Reuters

Румънското черноморско пристанище Констанца има капацитета да се превърне в енергиен хъб, заяви председателят на Търговско-промишлената палата на Румъния Михай Дарабан, цитиран от в. "Ромъния либера".

"Пристанище Констанца има най-големите дълбочини в Черно море. Има два кея в Новоросийск, тези, които товарят петрол, които могат да се конкурират с пристанище Констанца. Останалите, всички останали пристанища - Одеса, Бургас, могат да приемат само до 80 000 тона", заяви на кръгла маса, посветена на перспективите за развитие на пристанище Констанца, Михай Дарабан.

По думите му поради тази причина е пропаднал проектът за петролопровод Бургас-Александруполис, защото в Бургас не могат да влизат кораби с един милион барела петрол.

"Това, което ни интересува, е пристанище Констанца да стане енергиен хъб. Това е нашата цел за 2019 г., да докараме прочутите тръбопроводи от 180 км, да можем да влезем в националната система и да заложим на енергийната независимост на Румъния", посочи Дарабан.

Кръглата маса бе организирана от Френската камара за търговия и индустрия в Румъния в партньорство с Камарата по търговия, индустрия, мореплаване и земеделие Констанца и Търговско-промишлената палата на Румъния. В дискусиите участваха представители на големи френски компании, като Acvatop, Alisa Farm Management, Atalian, Bouygue, Carrefour, Dalkia, Fin Expert, Freyrom, Fugro Geoconsulting SAS, Groupe Monnoyeur, Marsh Broker, Rottco, Soldata и Veiola Water Solutions & Technologies, пише "Ромъния либера".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: констанцаенергиен хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Леле колко хубава новина ама ГЛУПАВА.Бургас-Александруполис е за пренасяне на РУСКИ НЕФТ до средиземно МОРЕ. в Черно море не е необходимо да има ОГРОМНИ танкери за да се захранва подобен тръбопровод.Ако тръбата тръгне от Констанца къде ще отиде? Румъния-Сърбия-Босна-Хърватска през сумата ти и планини и полетаБургас АЛ - поне минава само през една и то НЮНЮ планина Странджа-Сакар и е доста по-къс като километри.
7
1
 
10
 
! Отговори
Рюхо преди 7 години
До #kusurabakmasinlarНяма нужда да помагат , ние по принцип сами си се прецакваме
6
3
 
12
 
! Отговори
#kusurabakmasinlar преди 7 години
Мамалигарите се опитват да ни прецакат?
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хъбчета станаха?! ко ке ги прайм?
4
3
 
7
 
! Отговори
Зико преди 7 години
В констанца съм бил 2006 - на южното пристанище. Май го бяха взели некави австрийци , еми такъв контейнерен терминал имаше - ум да ти зайде. А и май Констанца е второто по големина пристанище в европа...
3
1
 
4
 
! Отговори
xaxa преди 7 години
дето от време на време хвърлят пиратки по курортите
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я по-добре си стройте натовски флотилии и оставете хъбовете на географски по-стратегическия Бургас.
1
1
 
24
 
! Отговори
Опа преди 7 години
ами така. хората развиват. Нашите пристанища са светлинни години назад от констанцаТука сме се оплели с мутри