Турските военни аташета в Атина са в неизвестност

Двамата военни и семействата им са заминали в неизвестна посока
Обновена: 11 авг 2016 14:18 | 11 авг 2016 14:14, Елка Василева
26
Турските военни аташета в Атина са в неизвестност
Снимка: архив, Reuters

Анкара извика своите военни аташета от Атина, но гръцката страна не знае къде се намират те, съобщи БНР.

Турските военни аташета от посолството в Атина са в неизвестност, след като преди няколко дни гръцкото външно министерство отмени акредитацията им след официално искане от страна на Анкара.

Веднага след това двамата военни заедно със семействата си са заминали в неизвестна посока.

Медиите тиражират различни версии за съдбата им - те или са останали в Гърция и ще искат убежище, което до сега не се е случило, или са заминали за друга европейска страна със същата цел. Според официалните гръцки власти няма никаква информация за местонахождението им.

Турският външен министър обаче заяви, че ще бъдат предприети правни действия спрямо дипломатите, укрили се от разследването на опита за преврат миналия месец, предаде Ройтерс.

Мевлют Чавушоглу изтъкна в интервю за частната турска телевизия НТВ, че крайният срок, определен за дипломатите, повикани обратно в Турция в рамките на разследването, е изтекъл днес. Министърът даде да се разбере, че спрямо онези, които не са сторили това, ще бъдат предприети правни действия.

В интервюто той каза още, че двама турски държавни служители в Бангладеш са избягали в Ню Йорк, а двама военни аташета в Гърция са избягали в Италия.

Гръцките власти са установили, че двамата полковници от военноморските и от сухопътните сили са напуснали Гърция с ферибот за Италия на 6 август заедно със семействата си. Единият от полковниците има брат в Холандия, посочи още министърът, като допълни, че както Италия, така и Холандия са били уведомени.

Запитан за информациите, че турски военнослужещ в САЩ е поискал убежище там, Чавушоглу каза, че турската страна е поискала информация от Вашингтон, но засега няма отговор, предаде Асошиейтед прес.

Анадолската агенция предаде по-рано, позовавайки се на представител на турското посолство във Вашингтон, че адмирал Мустафа Угурлу е оставил в базата на 22 юли документите си за самоличност и отличителните си знаци, и оттогава е в неизвестност. Турските представители не са потвърдили информациите, че Угурлу иска убежище в САЩ. Държавният департамент пък каза, че не коменира и не се занимава със случаите на искано убежище.

Първоначално беше съобщено и за изчезнал турски военен аташе от посолството в Босна при повикването му обратно в Анкара като част от разследването на неуспешния опит за преврат. От посолството обаче опровергаха тази информация.

"Военният аташе на Турция в Босна не е бил повикан в Анкара; той върши работата си, както обикновено", заяви прессекретарят на посолството, като уточни, че в Босна има само един военен аташе.

Междувременно прокуратурата в Истанбул повдигна тежки обвинения срещу осемте пилоти, чакащи за политическо убежище в Гърция.Турското министерство на правосъдието настоява за незабавно екстрадиране на военните, за да бъдат изправени те пред съда.

По думите на адвокатите им в Гърция в рамките на три месеца комисията по разглеждане на молбите за убежище ще реши казуса. Малка е обаче вероятността да бъдат предадени на турските власти, смятат експерти, запознати със случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Думата аташе е френска - не се променя в множествено число и не се членува.
14
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
грамотните образовани турци виждат накьде отиват нещата и да си запазят животабягат в демократични страни а не в бьлгария нато и ес да не блеят а да се опитатда спасят каквото могат да изпратят межд наблюдатели в затворите ако ердоган разреши
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах Левски, Левски, Апостоле на Свободата.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците не са българи.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи ревете,когато трябва да се върне човек извършил престъплението си в България,а когато има индикации за престъпление в Турция няма да се връща и Защо?Много сте демократични и спазвате правата на човека,така ли?
10
1
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯРядко съм съгласен с вас, т.к. често критикувате България и Българите без достатъчно основания, но по отношение на този диктатор сте абсолютно прав. Той е в състояние да съсипе и държавата и населението и. Ердо заслужава смъртното наказание да се върне в Турция и той пръв да се възползва от него
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Станой от Ахелой"НАТО, който е военен съюз на цивилизовани държави"Тъкмо щях да ти вдигна палец и като прочетох това невярно твърдение , се отказах. НАТО е съюз на бивши колониални държави използващи нови методи на колонизация. Огледай се в родината си и ще се убедиш, до десет години всичко ще бъде собственост на чужденци и чужди компании.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен6Не ги предаваме българите,предава ги м***рионетката Борисов,той толкова е свикнал да му дърпат конците,че винаги е готов да се просне по очи,на първия поискал,но е прекалено глупав да разбере,че влиза в противоречие с Европа( разбира се грешките му,пак,ще ги плащаме ние)
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като наще вождове дето се кланят бай тошо мяучат около путин а сметките и близките им на запад..а сега де..кво да мисли човек
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами хората отдоха в истински държави ,и ще бъдат защитени,тук обаче ги предаваме на Ердокой,още преди да си ги е поискал.
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърция никога няма да ги предаде на тези главорези. Те са страна с достойнство и правов ред. Само българите изпращат на смърт.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно са избрали по-сигурната и независима страна.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе защо бягат от тази силно развита и семократична държава и то все към прогнилия запад.
2
2
 
35
 
! Отговори
хм преди 7 години
А ние пратихме човека на смърт. Мани...
1
0
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Ми то ако е...хубаво в Турция,що...бягат.Ако ги...хванат да ги питат.