АНА заплаши с война между албанците и черногорците

Договорът за определяне на границата между Косово и Черна гора нажежи страстите
30 авг 2016 15:30, Елка Василева
26
АНА заплаши с война между албанците и черногорците
Снимка: архив, Reuters

"Албанската национална армия" /АНА/ заплаши, че ще избухне война между албанците и черногорците, ако бъде ратифициран договорът за установяване на границата между Черна гора и Косово.

Договорът трябва да бъде ратифициран на 1 септември. Черногорският президент Филип Вуянович смята, че всичко ще приключи така, както е предвидено през август миналата година във Виена, когато двете страни подписаха договора.

"В Косово никой няма право да изразява каквото и да е недоволство спрямо Черна гора, тъй като тя не заслужава това. В подобни ситуации показахме, че имаме държава, която се грижи за своята сигурност", каза Вуянович.

Макар че официална Прищина заяви, че в четвъртък парламентът ще ратифицира договора, в момента това не е сигурно, тъй като за ратифицирането на договора за границата с Черна гора е нужно мнозинство от две трети, пише Макфакс.

Косовските медии съобщават, че управляващата коалиция на Хашим Тачи и Иса Мустафа трудно ще успее да осигури такова мнозинство и да ратифицира договора.

Опозицията пък иска черногорският премиер Мило Джуканович да "върне" 8 000 хектара плодородна земя.

Кметът на Прищина, който е член на опозиционната партия "Самоопределение", Шпенд Ахмети, заяви, че неговата партия иска да изгражда добри отношения с Черна гора, но подчерта, че "границата не е там, където трябва да бъде и демаркацията няма да мине".

Договорът за определяне на границата между Косово и Черна гора беше подписан през август 2015 г. във Виена. В него е определено, че държавната граница минава по административната линия съгласно конституцията на Югославия от 1974 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
причинителят на нова война в европа няма да разбере от къде му е дошло,никоя държава в европа няма да допусне езкалация на нов конфликт ненужен
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако това не е "комшийска" свада,а активно краварско мероприятие?!Преговорите по ТТИП нещо не се движат, съвсем по кефа на господаря отвъд Големия гьол и едно предупреждение, за слугинчето ЕС, от типа "балканска криза с уклон към прехвърляне в ЕС",може да свърши добра работа,по пришпорване на слугинчето!Така де!Тази огромна военна база,ще вземе да ръждяса и поне да се използва за плашило на ЕС.И без това се разбра,че на руснаците може само да им пр^не на оная работа.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 12: Хм, то ако има евентуална война м/у Косово и Ч.Гора НАТО би трябвало да защити Ч.Гора, понеже тя е член на НАТО а Косово не е. Най-вероятно ако ратификацията не мине в Косово от Брюксел ще привикат Тачи да му издърпат ушите, а той много добре знае че без подкрепа от НАТО и ЕС държавата му ще изчезне до няколко дни.
14
7
 
5
 
! Отговори
Шопа преди 7 години
До БожилГраниците трябва да са етнически. Стига вече с тези изкуствени граници, които предизвикват спорове и войни. Гърция държи и наши и албански земи и население. Сърбия също. Подкрепям албанците.
13
2
 
8
 
! Отговори
Баракуда преди 7 години
СЛедващата световна война ще почне от балканите...Запасявайте се с консерви
12
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я черногорооптимистите да се поинтересуват къде има американска база, в Косово или Цръна гора? Това ще изпари оптимизма им.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е по запознат, е наясно, че интересите на Русия в Сърбия са основно икономически и на руснаците изобщо не им се занимава с ненужни войни, там където имат капитали, при това с висока възвръщаемост. Така че... едните ще се пенят, другите ще се пенят и проблемите ще си се влачат и ще останат за решаване от следващите поколения. Така е при нас на балканите- проблемите не се решават
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Косоварите ги сърби, ама НАТО този път не му се занимава с глупостите им...
9
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както е тръгнало и Косово ще се разшири.
8
5
 
34
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Ами нека избухне война с АНА- черногорците откога се молят точно за това,че са ги засърбели ръцете за сърби и шиптари! А ако питаш мен албанците са прави- мястото на границата не е там където е сега,а е най-справедливо Българо-Черногорската граница да мине през средата на Косово!
7
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лесно Путин праща брадска помощ на сърбите С 400 и проблема се решава за 12 часа щото тоя път небето над Сърбия ще е леко празно
6
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната ще трае един ден и ако не се месят ЕС и САЩ, държава с име Косово просто няма да има .
5
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия па ще направят пукотевицата, *** де да видим дали натовските *** са си взели поука. Направиха балканите врящ котел заради бай Мумун.
4
7
 
37
 
! Отговори
Терорист-тракторист преди 7 години
Шиптарчетата ще клекнат, защото на черногорците им е къс фитила, а и Русия днес е различна. Руснаците, сърбите и черногорците само чакат да ги смажат.
3
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американските любимци, ислямистите, в настъпление по всички фронтове. От Китай до Англия.
2
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ТИЯ ШИПТАРИТЕ МАЙ ЩЕ СИ НАМЕРЯТ МАЙСТОРА НА КРАЯ .САМО ЗА ПОСЕГНАТ НА ЧЕРНОГОРЦИ И БРАТЯТА СЪРБИ СА СКОЧИЛИ И ЩЕ СТАНЕ ЧУДО
1
2
 
52
 
! Отговори
КиК преди 7 години
Абе, що така все мюсюлманите правят проблемите, а не обратното?Има нещо много сбъркано в тази сатанинска религия.