В мечтите на Тито: България – част от Велика Югославия

Сръбско издание за малко известен план на югославския лидер
30 ное 2016 14:52, Елка Василева
203

Снимка: DeviantArt.com

Ако Югославия беше продължила да съществува, вчера щеше да празнува 73-ия Ден на републиката. По този повод сръбският вестник "Блиц" пише, че съдбата на Югославия е можело да бъде съвсем различна, ако е бил осъществен малко известен план на Йосип Броз Тито.

Според някои историци Тито е желаел още по-голяма, по-могъща Югославия, която е нямало да бъде само регионална, а и световна сила.

Историчката Сабрина Рамет казва, че СФРЮ начело с Тито е искала да създаде интегрална Югославия, включваща "пограничните райони" около Югославия: Гръцка Македония, Тракия, Албания, България, поне една част от австрийската Каринтия, както и цялата италианска провинция Фриули.

Рамет се позовава на думите на политика Светозар Прибичевич, че Югославия трябва да се простира от "Соча (река в Словения и Италия - бел.ред.) до Солун".

Сръбското издание пише по повод включената територия на България в картата на Велика Югославия, че Кръгът "Звено" е подкрепял идеята за включване на България и Албания в обща държава на южните славяни.

Съществува и интересна карта как би изглеждала Югославия, ако плановете на Тито се бяха реализирали, и то в два случая: ако визията на Тито за Югославия включва Албания и части от Румъния и Гърция, включително Солун, и
ако Бледската спогодба между Тито и Георги Димитров включваше интегриране на България в общността на югославските страни.

В подобен случай Югославия щеше да се простира от Словения до Цариград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
3
 
8
 
! Отговори
Български офицер преди 6 години
До АнонименЖИВ ЩЕ ТЕ ОДЕРЕМ , като прасе .....КОМУНИСТИЧЕСКО БОКЛУЧЕ ..........!!!
131
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е най-доброто развитие на балканския регион и още не е късно за един Балкански съюз, непротивостоящ на Европейския, но със самостоятелен управленски характер, вътрешен пазар, развити държавни икономики, туризъм. Ние сме друг хляб от французи и германци и трябва да си имаме място на континента.А не леля ви Меркел да ни диктува и да ни пълни с всякаква сга.н!
130
19
 
8
 
! Отговори
разни лузунги преди 7 години
До Дедо Либен - ТИТО...СТАЛИН....ДИМИТРОВмного скоро след това този девиз беше сменен с "КРЪВОЛОКА ТИТО"
129
30
 
4
 
! Отговори
Дедо Либен преди 7 години
НАВРЕМЕТО ДЕВИЗА БЕШЕ. ....ТИТО...СТАЛИН....ДИМИТРОВ И ЩЯХМЕ ДА СМЕ ПО-ДОБРЕ С БАЛКАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ КАКТО ИСКАХА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ И ЙОСИП БРОЗ ТИТО !!!!
128
23
 
7
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
В Уикипедия за Хан Крум се споменава за забележете ''славяни' и ''българи'' но по отделно , сами вижте в Уикипедия
127
9
 
29
 
! Отговори
Zezka преди 7 години
До АнонименОбединена Могъща Славянска Държава===А дано, ама надали...
126
4
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Неоосманската империя може би ще включва западната половина на Анатолия,плюс независим Кюрдистан.
125
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Българите громели Римската империя татарите още били в яйцата на средноазиатските Тохари,а аварите още чанчели индусите и ездели индийките.
124
24
 
15
 
! Отговори
Бозил преди 7 години
Забравило е да пише сръбското издание,че кръгът Звено са криминална предателска банда,която първо донасяла на мракобеса Сталин а после- на мародера Тито и накрая на всеки друг,който заплати достатъчно.
123
23
 
18
 
! Отговори
kiki преди 7 години
Така си е всичкото на картата оцветено със зелено е БЪЛГАРИЯ Т.Е един народ разделян умишлено през вековете чрез различни способи за да могат да ни поробят.Справка:история и генетика.
122
23
 
9
 
! Отговори
Титофоб преди 7 години
Кой е питал първосигналника Тито какво мечтае той и кога е искал нашето съгласие?
121
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До162 Термина татари се появява 4-5века след прабългарите,фразата,,българите са татари се появява,след 17в. идва от руснаците ,които говрят за воложките българи ПРИЕЛИ ИСЛЯМА на татарите с които са съседи.По принцип руснаците по онова време казват на всеки почти всеки мюсел. народ в Азия татари .Често те имат различен език
120
27
 
6
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Още един с голямо сърце, чиято държава впоследствие се разпадна. Ако същото наблюдаваме и в Турция след Ердоган... Не знам къде ще му излезе краят.
119
28
 
8
 
! Отговори
до: 160 преди 7 години
Виж в Уикипедия за Хан Крум , там се говори за ''славяните'' и ''българите'':- ,,Тези закони трябва да уеднаквят правата на славяните и българите в държавата и да премахнат обичайно-правните норми по места.''
118
21
 
16
 
! Отговори
СССР преди 7 години
Нали беше Кандидат 16-та Република на СССР
117
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от Балканите единствено българите са бели хора с еднакъв ген като на западняците, славяните са по-долна класа, гърците са рoми, турците са кpивоглави, румънците са ми някаква енигма, езика им е близък до италианския, като цяло са една идея по-добре от сърби, гърци и турци, но са под нивото на българите
116
19
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-скоро Югославия трябва да е част от България
115
30
 
14
 
! Отговори
Вива преди 7 години
Хайде моля, стига с тези сърбомани, комунисти, Сталин.Ние сме братски народи. Политиците и великите сили насила ни разделят и ни карат да се мразим и убиваме. Представете се голяма, силна балканска федерация, съставена предимно от православни християни,бели, умни и работливи хора, основана на принципа на бивша Югославия - всяка отделна република управлява по няколко години, с обща армия и държавна политика - ами и ние щяхме да бъдем Велика сила, а не да ни мачкат и ограбват наглосаксонците
114
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До KHMER PRIDE--152;Абе казвал ли ти е някой колко си КУХ ?Аман от неграмотни кухи кратуни.
113
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--134;Русия ни отне Македония.Русия "освободи" средната част на Северна Б--я и отиде до Одрин. Руски крак не е стъпвал в Североисточна Б--я. Тя ,Варна ,Свищов и Софийския САНДЖАК ни ги дават БИСМАРК и АНГЛИЯ в Берлин. Защо Русия не допусна българи в Сан Стефано и Берлин ? Лорд Солсбъри пита Радославов Защо нямаше Българи ,защото имаше Гърци които твърдяха че Пловдив е ФИЛИПОПОЛИС. Имаше Турци които казваха че Пловдив е ФИЛИБЕ. Чудехме се. Солсбъри ни спаси от руска окупация.