1,5 млн. гръцки пенсионери към бедността – с ?4500 годишно!

Средната основна пенсия при съседите е орязана до ?700
12 апр 2017 14:15, Елка Василева
60
1,5 млн. гръцки пенсионери към бедността – с ?4500 годишно!
Снимка: архив, Reuters

Милион и половина пенсионери в Гърция се намират на прага на бедността, тъй като годишните им доходи възлизат на 4500 евро, а са предвидените и нови съкращения на пенсиите през 2019 г., договорени с кредиторите на страната, пише гръцкото издание Нюз.ин.

Драматичната констатация се прави от университетския професор Савас Ромболис, който оценява като мрачни перспективите за гръцките пенсионери, чиито доходи са паднали до 50 на сто от началото на кризата.

Той смята, че съкращенията на пенсиите, извършени от 2010 г. досега, са довели до орязване на средната основна пенсия до 700 евро, според в. "Та неа".

Същият професор прогнозира, че проблемът с нереформираната пенсионно-осигурителна система ще стане още по-тежък през интервала от 2020 до 2030 г., когато ще да се пенсионират гърците, родени през 1960 г.

Ако погледнем процеса на раждаемост след Втората световна война, ще видим, че през 1960 г. в Гърция е имало по-голяма раждаемост, следователно ще има и по-голям брой пенсионери, което означава, че ще са нужни ресурси, за да бъдат финансирани новите пенсионери, казва още професорът. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Гърцияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
9
 
! Отговори
Аденауер преди 7 години
България има само един единствен спасителен път.:Да повтори в пълна мяра Германския опит след ВСВ-ПЪЛНА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на обществото изхвърляне от власта на 1,5 милиона червени и ДС комунистически негодници за срок от 40 год-,които държат в ръцете си всичко в тази държава и ТОТАЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ЕКСПРОПРИАЦИЯ на всичко заграбено от тези комунистически злодей.Според ЕВРОСТАТ става дума за повече от 100 милиарда долара .Всичко друго са празни приказки за шарани и политически неграмотници.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гост
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ --ГЪРЦИТЕ ЛЕСНО ЩЕ ДОЙДАТ .....АМА ТИ ГОЛЬОВЕЦА ОТ БЪЛГАРИЯ , С КВО ЩЕ ИМ ПЛАЩАШ...ХА,ХА,ХАААААААААААА??!!!
47
5
 
4
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До До 31 Точно защото гъркът "не дава на държавата да го унижава" гърците ще стават все по-зле и ще затъват. В Гърция едно евро е равно на 1 лв в България. Все още гърците живеят много по-добре от българите, но времето им изтича, точно защото " не се дават на държавата." Гърците са по-големи комунисти от нас. Затова ще се мъчат още дълго време.
46
2
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Не си прав, не всички пенсионери с ниски пенсии сега, са нямали достатъчно стаж или пък са работили нискоквалифициран труд. Баща ми например цял живот е работил като медицински фелдшер(поне едно 40 години стаж), и накрая взе 198 лева пенсия. Да, вярно, плащали са му ниски осигуровки, но така е било в целия бранш едно време. Той какво е виновен, че през социализма тези кадри са получавали смешни заплати, а и сега виждам, че няма никакво развитие в медицинския сектор...
45
1
 
6
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Естествено че има гръцки клошари. Лично съм видял, без да съм стоял там 15г., но май не беше грък. А в Испания един такъв отказа да вземе пари. Май беше по-луд от нормалното.
44
5
 
15
 
! Отговори
До 50Анонимен преди 7 години
Обяснението е просто ,мой човек. Те не са строили социализъм"/недоносче/ И с Австрия,Белгия,Холандия,Дания,Норвегия положението е същото.Как са,, оцелели" без ,,сияйните върхове на комунизма просто се чудя.Когато техните заплати бяха 1000 долара,нашите бяха 100. Крушката си има опашка млади хора. Това в момента е в следствие ,а не причина.Защо живееш в Гърция 15 години ?Защото можеш да избираш.А ние не можехме.Е,сега си плащаме за измисленият ни рай.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ходим на ежегодишни прегледи/аз съм с инвалидност но си взимам пенсията по старост а не инвалидна/ Та ,толкова ли етрудно като видиш здравия м.а.н. гал с или оня,,инвалида с джипа да разбереш че е менте.Но трябва да ,,окаушат една -две телк комисии и няколко корумпирани лекари за да тръгнат нещата.Разберете много пари изтичат в джобовете на незаслужили хора.Както ,,воюват" за увеличение ,да насочат енергията си за спиране на тарикатите.Половината да изхвърлят пак е кяр
42
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато видя Гъркини да дойдат в мутроландия да мият на бг старците ду.петата тогава ще повярвам че Гърците са обеднели. Но докато Гръцки пенсионери плащат на наши подмивачки за дупе.тата си едвали са обеднели дотолкова че да нямат средства да живеят като нашите пенсионери. От 15 години живея в Гърция и още не съм видял гръцки клошар. Защо ли? Сигурно са много бедни и немогат да си платят да ровят в кофите за ***!?!?
41
13
 
10
 
! Отговори
8 преди 7 години
бедни, гладни, а мятат от балкона по 30 хиляди лева и злато на първия който им се обади
40
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Да дойдат в България тука увеличават пенсиите
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименdo 20Komentara ti e absolutno tochen Nay posle edin chovek koito razsajdava pravilno Do ostanalite - SPRETE DA REVETE ZA TEZI KOITO NE SA DOPRINESLI S NISHTO ZA RAZVITIETO NA TAZI DARJAVA
38
1
 
11
 
! Отговори
Ами ,да... преди 7 години
Да викат Путин с танковете .....и ЩЕ СИ НОСЯТ ПЕНСИИТЕ---- С КУФАРИ И ПИКАПИ....!ЩЕ СИ ПОКРИЯТ И СТЕНИТЕ С ПАРИ.......ха,ха,хаааааааааааааа...не с тапети!
37
1
 
20
 
! Отговори
boby преди 7 години
Да дойдат тук, да почерпят опит от нашите пенсионери как се живее със 100 Евро месечно (след 1 Октомври ;)). Така ще могат да пестят по 600 Евро месечно, ще има за кафенце, екскурзийки и т.н.
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо да викат Путин да вкарва войски в Гърция и да им вдигне пенсиите на 6500 рубли на месец, както направиха умните пенсионери от Крим.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама,същата е и при нас бре!!Абсолютно!!!Кредиторите си поставят изисквания за отпускане на поредният транш средства!!Искат покачване на цени,данъци,такси,акцизи,минимални ставки на заплати и пенсии като гаранция че средствата С ВСЕНАРОДНО ДРАНЕ ще им се върнат!!Така иначе се дават едни 10 МИЛИАРДА ЕВРАКА,които да бъдат опукани само за една финансова година от управляващите ни!!Да,ама с ВСЕНАРОДНО ВРЪЩАНЕ!!
34
7
 
8
 
! Отговори
ТАКА Е И НА ЗАПАД: преди 7 години
КОЙТО СИ ИМА ПАРИ-----ЖИВЕЕ ПРИ КОМУНИЗМА!!!КОЙТО СИ НЯМА -----ЖИВЕЕ НА Т.ЖИВКОВ .... С ОНАНИЗМА!
33
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да ви съжалявам,бе пенсионери.Кой ви е виновен,че търпите.По времето на Иван Костов предишните пенсионери/май повечето се преселиха в по-добрия свят/дрънкаха празни тенджери и *** на площада,а днес,в 21 век нашите пенсионери са се свили като бити кучета и са доволни на някой и друг кокал без месо.Кой чакате да защити правата ви?
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала на статията (демек автора). Успя да ме подразни. Това ми е годишния доход!!!
31
6
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 7 години
Ти грешиш.Те не умножават като теб по две .Взимат в евро и КУПУВАТ в евро.Ако получаваш там ,а харчиш тук е друго.По твойте сметкибензина им е повече от три лева ли-1,60 евро