Президентът на Македония връчи мандата за кабинет на Заев

Лидерът на СДСМ има 20 дни да състави правителство
Обновена: 17 май 2017 14:04 | 17 май 2017 13:48, Елка Василева
13
Президентът на Македония връчи мандата за кабинет на Заев
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Македония Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев.

Иванов подчерта, че пречките за връчване на мандата са преодолени, поради което той изпълнява конституционното си задължение да го връчи, пише "Утрински весник".

Още по темата

От своя страна Заев заяви, че пречките са отстранени, след като председателят на на парламента Талат Джафери е изпратил писмо до Иванов, че е сформирано ново парламентарно мнозинство. Другата пречка е отстранена, след като Заев е предоставил писмени гаранции, че няма да бъдат застрашени унитарният характер, териториалната цялост и суверенитетът на държавата.

"От името на парламентарното мнозинство гарантирам защита на конституционния ред и териториалната цялост, независимостта и мултиетническия характер на държавата. Гарантирам защита на държавните интереси и подобряване на живота на всички граждани. Ще приемаме решенията в съответствие с основните демократични принципи и върховенството на закона. Нито един документ, платформа, акт, декларация, които противоречат на предходно заявеното, не може да бъде условие за сформиране на правителството на Македония", заяви Заев.

Лидерът на СДСМ получи мандата след проведените на 11 декември 2016 г. парламентарни избори, на които неговата партия спечели 49 депутатски места. Два мандата повече получи ВМРО-ДПМНЕ, но нейният лидер Никола Груевски не успя да осигури парламентарно мнозинство, след като му беше връчен мандатът.

Новото парламентарно мнозинство от 67 депутати се състои от СДСМ и няколко партии, представляващи етническите албанци.

Зоран Заев има 20 дни срок да представи програмата и проектосъстава на новия кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
2
 
! Отговори
Makedonec преди 6 години
Makedonija ne e bugarija, nema ni da bide, vie gledajte da ne ve prezemat *** i turcite pa potoa pametuvajte vo tugji zemji!
12
1
 
4
 
! Отговори
неделчо преди 6 години
смешни хора са тези македонци,абе те държава вече нямат,а правителство ще си правят,май мислят да управляват булгария
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заев ще се опита да смени политиката на Македония, към нова Балканска Югославия с интеграция към ЕС. Затова българите и сърбите, а съм сигурен и гърците и албанците "се ист народ". Идиотската парадигма на Кирето Глигорче за запазване сръбските интереси чрез т.н. политика на равна отдалеченост мутира накрая до тази Македония днес. Заев ще се провали по простата причина, че в БРЮМ се отгледаха тия години поне две поколения на чисто антибългарска националфашистка основа.
10
3
 
2
 
! Отговори
Щ.Младши преди 6 години
Македонските Българи подкрепят Заев и не са с неговите опоненти: затова тази новина е много положителна,дори е радостна за България!
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврата с Русия продължава. По последна информация Путьоо се е оср***л в Кремъл. Търсят се спешно памперси в икономически западналата азиатска кочиина.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после този изверг клекна.
7
5
 
5
 
! Отговори
Щ.Младши преди 6 години
Браво- поздравления за нашите братя и сестри: съдбата е на наша страна,Бог ще ни помага!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пердах ще яде ли?
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "Анонимен-3" . В псевдопартията ВМРО-ДПМНЕ за най-големите сърби и сърбомани и цялата сръбска колонистка ***. Не казвам, че СДСМ са цвете за мирисане, но са по-несърби от ДПМНЕ. П.С. Материалът във Фиром е супер калпав, особено след 100 мешане със сърби и власи...
4
5
 
9
 
! Отговори
Велика преди 6 години
Македония ще става албанска :) Ние сме следващите...което сега ни се струва невъзможно след още 10 години стабилност ще е напълно постижимо.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1 Не си наясно -Зайо е точно представител на сърбоманите -бившите югокомунисти. В този ред на мисли е недопустимо Борисов да нарича подобен човек -приятел -най малкото поради диаметрално противоположните му позиции като партиен лидер на партия която съответства на нашата БСП.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи все пак този заек ще управлява макетата.
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде Зайко, разкарай мръсните сърби и сърбомани от властта, махнете фалшификациите от историята и ще влезете в НАТО и ЕС. При друго стечение на обстоятелствата отивате у Сърбию ...