В Румъния: Нови заплати, нови акцизи и с резервоар, пълнен в България

Правителството в Букурещ иска отново да увеличи акциза върху горивата
10 авг 2017 20:35, Елка Василева
23
В Румъния: Нови заплати, нови акцизи и с резервоар, пълнен в България
Снимка: архив, Булфото

Министърът на финансите подтиква румънците да пълнят резервоарите си при българите. Правителството иска отново да увеличи акциза върху горивата, пише вестник "Ромъния либера".

Правителството иска да намери един милиард леи до края на тази година, увеличавайки акцизите върху горивата от 1 септември, пише в. "Гъндул". В нормативен акт на министерството на финансите се предлага връщане към нивото на акцизи от 2016 г. Документът твърди, че сегашното ниво на акцизи в Румъния е почти на лимита, предвиден от европейското законодателство.

По данни на правителството Румъния е имала през месец юли 2017 година най-ниски цени на бензин Евро-95 в ЕС и третата по ред най-ниска цена за дизела след Люксембург и България.

Нормативният акт ще взриви Румъния от гледна точка на цени и тарифи, прогнозира "Ромъния либера". Вестникът посочва, че румънците от южната част на страната ще бъдат изкушени да пълнят резервоарите си в България. Тоест ще стане точно това, което всички управляващи твърдяха многократно, че са искали да преустановят като практика, посочва изданието.

Де факто причината, поради която правителството иска да увеличи цената на бензина и дизела, е много по-проста от изтъкваната в законопроекта, а именно - няма пари в бюджета след всичките увеличения на заплати и пенсии в последно време, коментира "Ромъния либера".

Сметката за увеличенията на заплати, от която се възползваха народните представители и някои бюджетни служители, ще бъде платена от всички румънци чрез увеличение от близо 10 процента на цената на горивата, посочва вестникът и допълва, че това ще доведе и до увеличение на всички продукти и услуги.

Премиерът Михай Тудосе опита да успокои снощи румънците и увери, че увеличаването на акциза няма да генерира увеличение на цените на горивата, пише в. "Гъндул". Премиерът каза, че може да бъде променен законът за дължимите такси от страна на енергийните компании, допълва в. "Адевърул". В интервю за телевизия Ромъния Михай Тудосе заяви, че са водени разговори с компаниите, които продават бензин и дизел, така че потребителите да не бъдат засегнати и обясни, че въвеждането на акциз е необходимо за големи инфраструктурни проекти.

Според икономисти обаче решението на правителството показва непоследователност в политиките, тъй като се въвеждат отново такси, които в началото на годината бяха премахнати. "Това става, тъй като ситуацията с бюджета е много сложна, да не казваме невъзможна - в приходите имаме нереализирани 5,1 милиарда леи, а разходите за инвестиции паднаха с 45 процента спрямо същия период на миналата година. От друга страна много нараснаха разходите за персонал и социално подпомагане", обясни пред "Ромъния либера" председателят на Фискалния съвет Йонуц Думитру. Според него ефектът върху годишната инфлация ще бъде от порядъка на 0,3 процентни пункта.

Управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску също се съгласи, че това решение на правителството ще тласне инфлацията нагоре.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Румънияакцизгорива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви чета коментарите и се чудя какво правите още в България? Моля всички румънофили, гръкофили, сърбофили и туркофили да си стягат багажа и при любимците ви... Като ви харесва толкова много марш при тях. Едно е да отидеш на екскурзия някъде, а съвсем друго да живееш там. Аз от Германия си дойдох (след 9 години там, добра работа и не лоша квартира във Франкфурт), вие ми обяснявате колко хубаво било в Румъния. Като е хубаво отивайте и живейте там...
21
0
 
4
 
! Отговори
Акуд преди 6 години
румъния и бг са единствените държави в ЕС със митничари на вътрешните граници който просят пари по севъзможни начини :) :) :)
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А НИЕ ЩЕ ХОДИМ ДО ЛЮКСЕМБУРГ ДА СИ ПЪЛНИМ РЕЗЕРВОАРИТЕ, ЧЕ Е НА ДАЛАВЕРА.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ако имаха големи заплати нямаше да бият път до България за да си напълнят някакъв резервоар с гориво............................А ДАЛИ ВЪОБЩЕ ГО БИЯТ ТОЗИ ПЪТ ИЛИ НАШАТА ЖУРНАЛИСТКА СИ ГО ИЗМИСЛЯ.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКАК НЕ Е СИГУРНО ДАЛИ С БЮДЖЕТ 2018 И НАШИТЕ КРАСАВЦИ ОТ ГЕРБ НЯМА ДА НАДМИНАТ РУМЪНЦИТЕ.ДА НЕ СТАНЕ ОБРАТНО - РУСЕНЦИ ДА ХОДЯТ В ГЮРГЕВО?
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което не пише е, че всички заплати в бюджетният сектор скачат 2-2,5 ПЪТИ след 1.01.2018 г.Нали разбирате какво значи това?Отделно в статията не пише, че техниката в Румъния е чувствително по-евтина от в България.Отделно не съм виждал нито един румънец да кара кола втора употреба. Карат предимнио Дачии, но нови. Може да е евтина, но е нова.Не пише, че има министри и политици в затвора. Не пише, че са най-бързо развиващата се икономика в Европа. Не пише, че произвеждат почти всичко.
16
11
 
7
 
! Отговори
Румънския балон преди 6 години
Ще се пукне много скоро!
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще ги стигнем Румънците ? NIKOGA B.lgaristaneca ne go zaslujava tova
14
18
 
16
 
! Отговори
до суджука преди 6 години
Букурещ е пълна ***, не знам какво толкова ги възхваляваш румънците. Два пъти ходих до там през последните 2 месеца.
13
4
 
15
 
! Отговори
до суджука преди 6 години
бе ти май не си ходил в Румъния :D
12
4
 
14
 
! Отговори
ceci_ преди 6 години
До суджукаКъде точно няма дупки по пътищата... ако не дай си боже кривнеш от магистралата около букурещ и влизаш в едни ями не е за приказка.. ако ли пък излезеш през новия мост ще пътуваш с фантастичните 50 до 80км час, тъй като селата са през 5км. а и храните им са доста специфични честно казано, особено що се отнася да колбаси... не че нещо ама много специфичен вкус.
11
20
 
26
 
! Отговори
суджука преди 6 години
В Румъния годишната венетка на български пари е 57лв,дупки по пътищата няма,храната е качествена не като тука ,кило домашно сирене в бълг пари е 6-7 лв,няма нищо общо с нащо сирене направено от палмаво масло.Минималната заплата там е 320 евро,от януари става 400 евро.Кога ще ги стигнем Румънците ?
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде е драмата? Оборотът води до печалба. Или си търсят начин и причина да вдигнат цените.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таксата е 4лв бг->ром и 8лв ром->бг, но трябва и винетка. Тяхната е като билет-не се лепи по стъклата нищо. Ние като ходихме последно до Букурещи си купувахме цуйка, бира, билети за музей, за парламента и нафта от Ромпетрол. Румънците тук по курортите правят същото. Тези дето мислят че някой ще бие път само да зареди нафта, явно не ходи никъде, а чете таквиз тъпотии. По добре които има кола, да запали и отиде там на място. Има хотелчета по 10-15лв /нощ
8
2
 
15
 
! Отговори
toko преди 6 години
До 4За да минеш Дунав мост ти трябват 5 евро общо в 2те посоки,не си чувай гласа ,като не знаеш,а освен разликата в горивото,като си купи цигари и алкохол,румънеца е доста напред без да говорим,да ги препродава.
7
7
 
41
 
! Отговори
България преди 6 години
Статия въз основа на опорна точка, то е ясно. Постоянно излизат статии за за неспирното нарастване на средната работна заплата в БГ, която е толкова нереална величина за действителността в БГ, че не ми се говори просто. И колко зле било в Румъния, леле, само подобни статии напоследък. Идете и вижте Румъния, и тогава говорете. Ний тук ще си мрем с беднотията то е ясно.
6
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ви още ЕС!!!
5
18
 
20
 
! Отговори
Хейтър преди 6 години
До АнонименРегистрират си фирмите в България, плащат данъците си в България, купуват скъп български бензин, пълнят българските курорти. Обаче румънка, моя съседка е дошла в България и получава месечна заплата с пет цифри пред запетаята. Защо трябва Царя, ***, РОвч или Бареков и т.н.да те оправят? Заплатата се заработва, не се отспива, отлежава, изпушва, изпива и т.н. Бил ***, чел само "Гъбарко". Ами кандидат е на науките, защитил е дисертация, бележника му е 6 от горе, до долу. Факти.
4
12
 
31
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
За да минеш Дунав мост ти трябва такса за преминаване от 6 евро в едната посока. Като дадеш 12 евро, колко бензин ще напълниш на далавера. Защо вярваш на тези глупости.
3
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците са пичове а ние нямам думи събиралисе едни само за погребения абре вие маи изчаткахте из жегата човек се събира да хапне да пиине и да се повесели просто за тия нямам думи засрамете се срам за нацията без коментар злобни завистливи дребни душо