Ципрас и Заев да убедят опонентите си за името на Македония

Мирослав Ризински, Български културен клуб – Скопие, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 18 май 2018 17:12 | 18 май 2018 17:07, Екип на Bloomberg
4
Ципрас и Заев да убедят опонентите си за името на Македония
Снимка: Pixabay

Задачата на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев е да убедят опонентите си за решаването на спора за името на Македония. Това каза Мирослав Ризински, Български културен клуб – Скопие, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Гостът изрази надеждата си двамата министър-председатели „ще успеят да намерят консенсус в страните си, най-вече от страна на опозициите си, които, както знаем, досега са изпращали не толкова надеждни послания“.

Спорът за името с Гърция е единственият проблем за приобщаването на Македония към НАТО.

„Македония наистина в този момент няма много политически възможности и ходове и трябва да разреши този казус, защото виждаме, че вече по-дълго време тя се намира в задънена улица, въпреки това, че от 2008 г. самата покана за влизане на Република Македония в НАТО вече е отворена. Единственият проблем за приобщаването към НАТО е спорът за името. Това е ключовата пречка и за започване на преговори с ЕС“.

Той припомни и фактът за високата оценка, дадена на страната от Европейската комисия:

„В последния доклад, който е от ЕК за Македония, има точки, в които се казва, че Македония в някои от реформите и прилагането на европейското законодателство, е много по-напред дори от Сърбия и Черна гора. Така че смятам, че ползите, които Македония ще получи с разрешаването на този казус, са многократно по-големи от изводите, които опозицията ползва за критикуването на евентуалния договор с Гърция“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спорът не е за името на Македония А ЗА ИМЕТО НА БИВШАТА ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА т.н. Македония!Затова им казвам браво на гърчулята защото си бранят миналото та и си взимат назаем,ама клетите фироми са недостижими кражбата и фалшификацията,и в злобата си.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦБР Централна балканска република
2
4
 
3
 
! Отговори
11111111111 преди 5 години
Няма такава държава с име Македоня, и няма да има ,на Ципрас му се живеее!
1
4
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Гърците не са буд.али като нас и ще си защитят интереса!Добре знаят,че подадат ли на макетата пръст-ще им отхапят ръката!А че Ципрас се прави на доброто ченге-опозицията му пречела да реши въпроса-това са приказки за наивници.Видяхме как Боко като един нов Горбачов предава страната си,за да се хареса навън,но в Гърция това е невъзможно.Не че няма да направят компромиси,но тяхната печалба ще е много по-голяма!Гърците са големи хитреци-всяка друга държава в тяхното положение отдавна да е фирясала