Кой е фундаменталният проблем в Кипър в момента?

Димитрис Силурис с интервю за Bloomberg TV Bulgaria
2 авг 2019 14:46,
10
Кой е фундаменталният проблем в Кипър в момента?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Целта не е да се налагат санкции на Турция заради газовите сондажи в Кипър, а да бъдат приложени международните морски закони. Бихме искали да се възползваме от нашите природни богатства - като природния газ в изключителната икономическа зона, в полза на всички кипърци и европейци, както и да разрешим генерално кипърския въпрос.“ Това заяви Димитрис Силурис, председател на Камарата на представителите на Република Кипър /парламент/, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

В интервюто Силурис изрази мнение и по темата за газовите сондажи на Турция в изключителната икономическа зона в Кипър.

"За нас това не е изненадващо предвид отношението на Турция от много години насам. Турция навлезе в Кипър през 1974 г. и окупира почти 40% от нашата територия. Тя създаде бежанци в собствената ни страна - доведе заселници от Турция. Те разрушиха църквите ни. Турция контролира турските кипърци чрез експанзионистичната си политика. Тя не се интересува от тях, а ги използва, за да създаде база и да контролира Източното Средиземноморие", заяви Силурис.
Според него ако Турция е искала да постигне мирно решение в Кипър, е можела да изтегли войските и заселниците си. „Сигурен съм, че гръцките и турските кипърци ще постигнат консенсус в контекста на европейските принципи“, допълни председателят на кипърския парламент.

Силурис обаче се обяви категорично против двойните стандарти. „Няма как да има санкции срещу Русия за Крим и да подминем случващото се в други европейски държави като в Кипър от страна на Турция“, заяви той. Осъзнавайки ясно, че България е в трудно положение по отношение на позицията си спрямо Турция, гостът отчете, че трябва да гледаме на тези проблеми като европейци, в противен случай всяка страна ще работи сама за себе си.

„Открихме огромни залежи между Израел, Кипър, Египет и Ливан. Бихме искали Турция да постигне същото съгласие с Кипър. В Кипър въпросът не е коя институция ще използваме. Проблемът в Кипър е турското нашествие“, отбеляза Силурис.

Гостът изрази мнението си и за българо-кипърските отношения. По думите му те отдавна са много добри, като Кипър може да бъде база за България за Средиземноморския регион, а България може да бъде база за Кипър за работа в сферата на Източните Балкани.

„Парламентарната дипломация в изграждането на двустранните ни отношения днес - това е разковничето“, подчерта Димитрис Силурис, пояснявайки, че парламентите ни могат да подсилят дипломацията и политическите взаимоотношения и сътрудничество.

Целият разговор гледайте във видеото ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Ахмет преди 4 години
Този лъже и Хичкок не се почервенява. Турция трябвало да изтеглят войската си:Първо вие си изтеглете войската от Кипър откажете се от Гърция дайте да сте еднакво правни с кипърските турци, стиска ли ви?Свикнали сте с чужда помощ да грабите, ако намерите колая и Македония и България ще я искате ама нашите българи не могат да разберат това. Навремето убивахте безпощадно кипърските Турци а сега говориш глупости,Хайде да те няма и да мълчиш ,че може и по лошо да стане с вас
6
2
 
4
 
! Отговори
сами сте си виновни преди 4 години
Вие пощръкляхте за ЕНОСИС,вие избихте 5,000 турци с жените и децата,вие им събаряхте джамиите,и естествено Турция се намеси да защити хората!Сега какво искате!?Диванета!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След окупацията на Северен Кипър ЕС е преговарял за членство на Турция в ЕС. Позор! Дори турците да си намерили оправдание да влезнат временно, то оправданието вече не съществува! Какво има да правят още там? Санкции!!!
4
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
Вие през 1973-74 година убивахте невинни хора от турското малцинство ,а Турция щеше да стои и да ви гледа как избивате малки деца,жени,възрастни!Турция не е окупатор,а гарантьор на мира в острова!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големия проблем на Кипър се оказа футболния отбор на Ларнака - бива ли така да бият Уефски, отбора на народа! Може ли да не покажат никаква милост, ей така, поне един гол да им бяха пуснали! Те не знаят ли, че Уевски е от международна, европейска, българска и даже подуенска величина, а?Е, сега, хак да им е!
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кой точно му дреме за този малък остров? Защо Днес ни занимават с глупости?
1
5
 
4
 
! Отговори
Баба Кадрие преди 4 години
Анна секим се... Искъм дъ одя в Кипър, и те мощните овчери дъ мъ секишисват до припадък, баби... Туа, у наше село, не им става на дедовците, оти много пияндурстват, а одят на джъмията... Пишман муслимони, ти казвам баби...