Реформите на Мицотакис: Гърция прави завой надясно

Алексис Ципрас обвини правителството, че създава "партийна държава"
12 авг 2019 20:00, Елка Василева
45
Реформите на Мицотакис: Гърция прави завой надясно
Кириакос Мицотакис. Снимка: Reuters

Само месец след избирането му гръцкият премиер консерватор Кириакос Мицотакис предприе обещания завой надясно, залагайки върху реформа на държавата, както и върху засилване на сигурността и на частния сектор.

За да се обърне четиригодишната страница на лявото управление, три законопроекта бяха незабавно внесени в парламента след победата на Нова демокрация на парламентарните избори на 7 юли с цел да се постигне приемането им преди края на тази седмица. Една спешна задача преди парламентарната ваканция, която вече бе отложена заради летните избори, пише Франс прес.

Два текста бяха гласувани вече, а третият се очаква да бъде гласуван до петък.

Първата реформа, приета миналата седмица, предизвика най-малко вълнения: намаляването на данъка върху недвижимите имоти - данък, въведен под натиска на кредиторите по време на кризата, и критикуван от гърците.

Това намаляване, което бе обещано също и от неговия предшественик, но само за дребните и средни собственици, е разширено от новото правителство до големите собственици.

Още по темата

Целта е "да се възроди средната класа", бе заявил премиерът пред парламента. Законодателната промяна получи широк консенсус.

За сметка на това законът за реорганизация и "прозрачност" на правителството и "на централната държавна администарция", гласуван във вторник вечерта като цяло само от управляващото мнозинство, повиши с една степен конфронтацията между десницата и левицата.

Този закон, определен от премиера като "безпрецедентна инициатива", цели да подобри "ефикасността" и "координацията" на правителствената машина и да се бори срещу "клиентелизма" и "бюрокрацията" - ендемични проблеми в Гърция.

Текстът предвижда засилване на "председателството на правителството" - орган, подчинен на премиера, който се превръща в нещо като "работна група" "с разширени пълномощия" - модел, вдъхновен от други европейски страни, според Нова демокрация.

"Бюрокрацията струва 7 процента от брутния вътрешен продукт - най-високият процент в Европа", изтъкна снощи като аргумент през паралмента Кириакос Мицотакис.

Но опозицията критикува "хиперконцентрацията" на изпълнителната власт и отслабването на ролята на министрите.

Бившият премиер Алексис Ципрас обвини правителството, че създава "партийна държава" и че увеличава броя на правителствените сътрудници, което ще обремени бюджета на държавата.

"Мицотакис, канцлерът на Балканите", написа иронично неделният опозиционен вестник "Документо".

"Неолибералната държава има нужда от стегната структура, за да бъде ефикасна, и не се интересува от легитимността на своята организация", обяснява Михалис Спурдалакис, университетски преподавател, който оглавява комисията за ревизия на конституцията.

Реформата включва създаване на "национална служба за прозрачност", за да "се бори с по-голяма ефикасност срещу корупцията".

Мицотакис, бивш министър на административната реформа в пика на кризата /2013-2015/ в коалиционно правителство на десницата и социалистите, прилагаше строга политика към държавната администрация, диктувана от кредиторите, която доведе до уволнение на хиляди държавни служители.

Привърженик на частно-публични партньорства, премиерът смени освен това директорите на някои държавни или полудържавни структури, като назначи кадри от частния сектор, и обяви постепенно намаляване на данъците за предприемачите.

Сигурността е друг приоритет на правителството с назначаване на 1500 нови полицаи, засилване на контрола на границите, ускоряване на връщането в Турция на мигранти, които не са получили убежище в Гърция, или премахване на мярка, улесняваща достъпа на мигранти до социално осигуряване.

Министерството за миграционната политика бе премахнато. Управлението на близо 70 000 мигранти в страната и на подновяването на мигрантския приток е вече в ресора на заместник-министрите по въпросите на защитата на гражданите.

В четвъртък дебатът по третия проектозакон, който се очаква да премахне "университетското убежище", се очертава бурен. Става дума за отмяна на забрана за полицията да влиза в университетите - закон, наследен от студентски бунт срещу диктатурата на полковниците /1967-1974/, който Кириакос Мицотакис иска да премахне, за да "възвърне сигурността" в университетските кампуси.

Цел: да се предотвратяват градските безредици, виновниците за които често са базирани във факултетите, според правителството.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Елада преди 4 години
Всички само си чешите езиците. Нямате никаква реална представа за Гърция и гърците. Що си мъчите акълите? Всичко е съвсем друго от това, което се бърбори по бг коментарите. Трябва да живееш някъде, за да си наясно с нещата. Иначе Вие си говорете( пишете), на мен не ми пречите:) Поздрави на всички!
33
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
До АнонименЗащото много се краде и няма наказани политици.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито и рИформи да правят , ония си искат парите а гърците така не им се плаща !Ние знаем много добре що е то рИформа да, ще го разберат и гърците и пак са, и ще бъдат по добре от нас нищо че герберите разтягат техните си локуми как цъфтим че и връзваме !
31
3
 
0
 
! Отговори
УЧЕН преди 4 години
До бай Стамат 34......Лъжат гърцете....от хотелиера ...до правителството ..едните крият приходи....другите раздуват / за да взимат кредити /
30
2
 
6
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
до УЧЕНсмяташ едно към гьотере.има си статистика за приходите от туризъм в Гърция.някъде към 40 млрд ойро са приходите и към 20% от брутния продукт.
29
0
 
8
 
! Отговори
УЧЕН преди 4 години
1 милион БГ са посетили Гърция миналата година ...бягаики от БГ и заради ПЕРФЕКТНОТО обслужване и храна ! Средно бедният БГ оставя по около 50 ? на ден / спане +храна / а средно ходим за по 4 - 5 дни . И СМЯТАМЕ .1 мил. по 50 ? = 50 мил. ? по 5 дни = 250 мил. ? НИЕ СМЕ ОСТАВИЛИ в Гърция ! А туристите от / БЕЛИТЕ СТРАНИ / са били 32 милиона ! А те оставят на ден по 200-300 ? ! И СМЯТАМЕ.32 мил. по 300 ? = 9 милиарда ? .по 10-12 дни = 100 МИЛИАРДА ? . ЩЕ СИ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ и всеки ще им дава !
28
0
 
6
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
до 31аз съм останал с други впечатления.туризмът си е частен и се печели добре.изобщо средния грък не е фалирал, било то частник или на държавна хранилка.добре си живеят даже.държавата им е зле и фалирала.
27
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай СтаматЧастният сектор в Гърция масово фалира и банките ги обраха.
26
3
 
9
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
трудна работа е Гърция да направи завой надясно.цялата страна е залята от нездраво левичарство - огромна държавна администрация, 13, 14 заплата и пенсия, стачки за щяло и нещяло, субсидирано селско стопанство, не плащане на данъци...
25
1
 
5
 
! Отговори
socialen преди 4 години
СДСто все едно и също си знае и ще ги въвлече отново в още по-големи неприятности.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно имат много острови които могат да ги продадат на Германия в случай че не успеят да се справят с дълговете, така че на временното погасяване на дълговете не им е точно основен приоритет.
23
1
 
7
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен15 Не си много прав. До тук ги докараха редуващи се управления на комунисти и бащата на Мицотакис, който уж бил консерва. Но и двата вида лъгаха и крадоха от добрия ЕС, докато затънаха до шия в лай*ната. Не те , но повечето от най-бедните гърци. А това, което прави младия М. прилича по-скоро на най-див популизъм, отколкото на "десен завой". Оказа се че левият Ципрас е по-десен от въпросното татино отроче. А населението гласува за всеки, обещал му 5 евро повече. И после пак дефицит.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 21 българинНе е точно така по-високи са им пенсиите,по-качествени са им стоките,по-богати са гърците.Колкото и да са в криза там не е имало социализъм и се вижда като отидеш.Ако си ходил де...
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле тия почват да си развалят държавата като нас бе?!''Национална служба за прозрачност''Това си е като при нас КПКОМПИ,ДАНС и БОРКОР само че 3 в 1.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинПарите им не знам дали свършиха, ама си живеят на кредит като царчета. Като дойде време да връщат парите почват да мрънкат и излизат на протести. Б*хти наглите пичове.
19
6
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
На времето през комунизма.Си мислехме че Гърците са добре.Създаваха такова впечатление у нас българите..И в един момент какво се оказва? Че благополучието им.си има свията цена-:( Тоест.Виждаш и си мислиш.Че комшията ти.Показва" благополучие". Но опознавайки го и сближавайки се с него.Виждаш всъщностСамият сеже си.Имаш моменти и дни на"добър живот"вземайки заплата си.И след време падение и разочарование когаТО ПАРИТЕ СВЪРШАТ. Значи че и при него е същото.Но не си го знаел!-:)Тоест няма разлика
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте и десни протести в Гърция ;)
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внимание,това не е добър знак за гърците!"В четвъртък дебатът по третия проектозакон, който се очаква да премахне "университетското убежище", се очертава бурен. Става дума за отмяна на забрана за полицията да влиза в университетите - закон, наследен от студентски бунт срещу диктатурата на полковниците /1967-1974/, който Кириакос Мицотакис иска да премахне, за да "възвърне сигурността" в университетските кампуси."
16
6
 
10
 
! Отговори
Бай Димо преди 4 години
Oт 1981 г. са в ЕС тия калпазани. Всичко им построи ЕС - пътища, пристанища, инфраструктура, субсидии за туризма, селското стопанство, индустрията. Га ядаха кифтета не риваха. Сега вдигат рамене и викат: "Ами няма евракис".Откъде накъде германецът ще плаща сметката на хитрия Ставрос?! Ай сиктир!Искам ЕС да ги смачка тия мързеливи използвачи, да им орежат пенсии, да им вдигнат данъците, да паднат заплатите, да стане скъпотия, да имат 40% безработица.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Mного си прав. Гърчолята са комунисти - ядат, пият, строят им магистрали с евро пари, накрая не искат да плащат. Тарикати, авантаджии. Само византийски номера.