Ковачевски за визитата на Петков: Очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори

Трябва да действаме извън историческите рамки
9 яну 2022 16:07, Нели Христова
54
Ковачевски за визитата на Петков: Очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори
Снимка: БГНЕС

С българския премиер Кирил Петков, който ще дойде на 18 януари, очаквам да изградим конкретно приятелско отношение и общуване между двете страни, което ще бъде на всичко ниво.

Това каза бъдещият премиер на РС Македония Димитър Ковачевски по повод визитата на министър-председателя Кирил Петков в Скопие следващия вторник.

„При визитата на Петков очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори, както и формите на сътрудничество и напредък. Но и в същото време да действаме извън историческите рамки”, каза Ковачевски пред държавната агенция.

Според него това е условието, за да има напредък.

„Сближаването и сътрудничеството между двете страни във всички области е важно условие за отстраняването и съмненията за грешните възприятия. Аз съм готов да отворим нова страница в отношенията с България, да изградим искрено приятелство и по-добро бъдеще за двете страни. Трябва да снишим гласа на омразата. Реално имаме повече близости, отколкото различия като държави и трябва да се концентрираме върху общия интерес. Само с такъв подход ще бъдем запомнени като лидери, които са преодолели Балканските конфликти с европейски подход”, каза още Ковачевски и добави, че чрез политиката на взаимноуважение, изграждане на бъдеще, сътрудничество и компромиси може да се върви напред.

Бъдещият премиер добави, че потенциалът трябва да бъде използван от работните групи, както и в работата на двете правителства, на компаниите от двете държави, двете общества и всички значими фактори.

Имаме намерение да навлезем по същество в този процес, за да постигнем резултати и да достигнем до логично приближаване на позициите, включително и до точката, когато България ще бъде най-голямата ни подкрепа за евроинтеграцията ни. Подобно нещо успяхме да направим с Гърция и съм убеден, че с добра воля и много работа ще успеем да постигнем и с България, добави той.

Двете страни имат огромен потенциал за конкретно сътрудничество в повече области като икономика, инфраструктура, туризъм, образование и култура, помощ за европейските интеграции и сбилжаването на двата народа и гражданите, каза още Димитър Ковачевски и подчерта: В целия този процес не бих отстъпил от правото на самоопределение и отделната идентичност и език, което е неотменимо право за всеки един народ.

"Поради тази причина в преговорите не може да правим отстъпки по въпроса, че сме македонци от РСМ, които говорят на македонски език и имат собствена идентичност. Това е написано и в Декларацията, която бе приета от народното ни събрание от всички партии", каза бъдещият премиер на РСМ.

България е страна-член на ЕС, а ние сме страна-кандидат за членство в ЕС. Това ни задължава да преговаряме на основата на европейските ценности и принципи и съгласно критериите, които всяка една страна кандидат за ЕС е изпънявала, заключи политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
2
 
! Отговори
Още преди 2 години
Малко по-късно през деня, на Каменния мост князът е посрещнат от група деца, които му дават цветя. Сред тези деца е и малката, едва седемгодишна Васка Зойчева. Малките ръце подават букета на княза: Па ща си ти? пита престолонаследникът Българка! отговаря малката ВаскаНаследникът на престола на Сърбия замахва с ръка и тежката му плесница се стоварва върху бузата на малкото момиче.
35
1
 
6
 
! Отговори
Вазов преди 2 години
Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,дъбрава, езеро, река, рид, планинаще викат с глас през всички времена:Тук българи са, българи от памтивека
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ги слагат нарочно за преговори,че не искат да говорят за историята с нас въобще що си мислим,че е обща до 09.09.1944 год,що общ е езика ни,че отричат нашите история,език,писменост и ги пригаждат за свое дело за произход,че след нея дата ни наричат що им падне,освен омразата втълпена от някъде с/у нас и българите онеправдани при тях да се чувстват подтиснати как под чуждо иго безправни на собствените си земи,домове и храмове по вяра за които предците ни са бдели,туй са от горяните агенти чужди
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не става от РСМ. Не ни губите времето и не продавайте българската история набоклуци
32
1
 
11
 
! Отговори
Жан преди 2 години
Много се надявам, новата държава Македония, измислена от Тито, да спре с изопачаването на българската история и с кражбата на българското културно наследство и да си даде реална преценка за миналото. Аз съм изумена и смаяна от наглостта, с която Македония си присвоява създаването на българската азбука, сякаш не знаят, че тогава тази територия е била в пределите на България. И че по заповед на българския цар Симеон е създадена азбуката, на която пишем днес. Македонците са нахални!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северомакедонците, които не се страхуват, да се нарекат българи, са последните нормални хора в РСМ. Останалоте са пълнибоклуци, които се подлагат на този, който им осигурява материална печалба и удобен живот.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северомакедонците, които не се страхуват, да се нарекат българи, са последните нормални хора в РСМ. Останалоте са пълни ***, които се подлагат на този, който им осигурява материална печалба и удобен живот.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По правило, трябваше Ковачевски да дойде в София пръв, а не Петков. 2/3 от успеха на България, за тази среща е загубен. Сега сръбскоруската клоака РСМ, тържествува и затвърждава грандоманската си политика на малък комплексар, който си придава по-голяма важност пред този, с когото уж, нямало да преговаря- България.
28
1
 
13
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
Изказването му все пак е лошо- не очаквам добро решение от този поради следните забележки: 1. Езикът на омразата няма да го прекрати- само ще го сниши 2. За история не иска да говорим- знае че правото не е у тях! 3. Настоява,че лъжливите Скопски червени линии са "праведни" 4. Не признава истината,която е проста: във Вардарска България няма "македонски народ"- има помакедончен Български!
27
3
 
11
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
Ааа,друга песен запяха Скопските мерзавци- натискът дава резултат братя Българи,ще снишават езика на омразата а така признават че го има!
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонец е насила потурчен българин от сърбите. А македоноския език е бг език с етикет маке. Историята е много важна в случая.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Изгонват Петков в Канада и приключваме с тоя ***. Но и демократична България и ИТН играят с него.
24
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
До Македонеца във...форума. Пусни си песента от Йутуб, "Македонско сърце лудо носим"на Володя Стоянов и приятна вечер!
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Но и в същото време да действаме извън историческите рамки. Ето я уловката и Киро много да внимава.
22
1
 
15
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
Абе, веселяк. Имате за втори официален език АЛБАНСКИ. А македонският ви измислен език е местно наречие на западен български диалект. Или да ти счупя кухата тиква с учебник по историческа граматика. Спокойно - НЯМА да е от български професор. Толкова сте жалки с тая грандомания. На географско понятие да кръстиш държава?! Все едно Южна Добруджа! Вие сте посмешище, бе! А румънците да си отделят държава Южна Трансилвания? Наследници на Дракула! Поне това си при тях си е така. А Сашо Макето е грък!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе що се занимавате с тоя,това е сърбин не му се хващайте на глупостите!
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До северномакедонците Прочетете стихотворението на големия поет Иван Вазов, "Ща си ти", там е казано всичко за проблема и ще се ограмотите.Има го в Гугъл!
19
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
До Нечесни намери биле. Всичко ти разбиран брато,много сте ми симпатични,но ми се струва,че в...сръбската консерва в която сте живели десетилетия,са ви промили тотално мозъците.Посочи нещо положително,което като народ и държава сте направили за България и българите.Хубаво е да искате,но и трябва да давате.Нямам нищо против ва,пак го казвам,но и ние трябва да е уважаваме.Не може вие да ни...плюете,а ние да казваме,че вали тих...пролетен дъждец.Надявам се,все пак да направите правилната крачка
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние също не може да отстъпим от историческата истина за геноцит и етническо пчрочистване на българите в Македония. Всички документи от историята доказват, че там е имало бг народ а не маке и че е направено етническо прочистване от Сърбия. Как може за Босна и Албания ЕС и НАТО ореваха че е сърбите са направили геноцит а за България не притискат Скопие.
17
1
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
До Нема да се случи: Причината да не се...случи е основно в политиката която водят вашите марионетни просръбски правителства от години.Тридесет години как сме ви признали(първи),като самостоятелна държавица,но това не промени враждебноста насаждана към България в Македония.Вижте си учебниците,вижте си църквите с изчегърканите български имена на,дарители и ктитори,вижте войнишките паметници,заличени.Наричате ни фашисти и татари.Нямате никаква ж.п.и авиовръзка с България.Жалко,но това са фактите