РМС: Ветото превръща в заложник на разширяването на ЕС и Албания

Ковачевски зове Брюксел да отвори възможно най-скоро преговорния процес
165
РМС: Ветото превръща в заложник на разширяването на ЕС и Албания
Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония има ясна цел – старт на преговори с Европейския съюз. Ако и този път има вето, то ще бъде продължение на ветото на предишното българско правителство, но заложник на разширяването на ЕС, освен нашата страна, е съседната Албания. Това трябва да е ясно за всички страни членки на ЕС и затова Брюксел трябва да отвори възможно най-скоро преговорния процес за Северна Македония и Албания”, каза премиерът Ковачевски в интервю за „Ал Джазира”, предаде БТА.

Още по темата

Той подчерта, че е знаел, че пътят към ЕС няма да е лесен и никога не се е обвързвал с дати, за да не подгрява ненужно очаквания в Северна Македония, за да няма и разочарования.

Попитан за твърденията на бившият президент на Северна Македония Бранко Цървенковски, че Договорът за приятелство с България не само не е затворил нито един въпрос, но е отворил кутията на Пандора, Ковачевски заяви, че оценява на Цървенковски, заради опита му и като премиер, и като президент, и би искал да го чува по-често в публичното пространства, че в много отношения мненията им съвпадат, но и в много не съвпадат и Договорът с България е едно от тях.

„Договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите с България.  Съществуването на историческа комисия не е нещо ново, ние имаме такива историческа комисия и с Гърция, но в нейната работа няма проблем, защото историците не се занимават с политика, а водят исторически дебат. Ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по темите от миналото, няма да има големи проблеми. Трябва да намерим решения с България, които да запазят достойнството на хората и институциите в двете държави”, каза Ковачевски.

По думите му Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на преговори, което е потвърдено от четири последователни положителни доклада на Европейската комисия.

„Нашето законодателство е хармонизирано над 45% с европейското. Ако погледнем анализа на страните, които от 10 години преговарят с ЕС  много ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние все още не сме започнали преговори. Имаме напълно хармонизирана с ЕС външна политика и от тази гледна точка решението зависи само от страните членки на ЕС и правителството на България“, каза Ковачевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: ЕСРМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно са прави. Трябва да се раздели Албания от Македония за започване на преговорите. Македония не е готова да започне преговори и едва ли ще е готова този век. Албания няма такива проблеми.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влезне ли Северна Македония в Европарламента ще гласува според интереса на Путин. Ще работи за разпад на ЕС и край на властта от Брюксел.
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албанците са по-цивилизовани и те нямат вражди с всички съседни държави, освен със Сърбия. Всъщност Албания има само една вражда и тя е със Сърбия. Сърбия са марионетката на Путин в района и дефакто васал на Русия. Северна Македония враждуват с България, Гърция, и Албания - т.е. с всички про-западни съседи, но със Сърбия са в добри отношения. Северно-македонците дори се възхищават на Сърбия, на Милошевич, Тито и на Путин.
112
0
 
2
 
! Отговори
Глупости и лъжи преди 2 години
Албания сме ЗА! Албания нека да влезне в ЕС, преди Северна Македония! Северна Македония е в пакет със Сърбия.
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и друг вариант. Взимат и Албания и Македония, а България излиза от ЕС и НАТО
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом искат да прикачват Албания към Македония значи и двете държави няма да влязат в ЕС.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога се загрижихте и за Албания бе
108
0
 
3
 
! Отговори
Щ преди 2 години
Тези не разбраха ли, че не са за ЕС и няма да ги пуснем.
107
0
 
3
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Република македония северна(ремс) още не е а и не иска да разбере,че българите не са фашисти и че много от тях са загинали за нейната свобода,че имаме една обща история,че правата на всички етноси по света са гарантирани.Путин и украинците са като македонците и българите и за това мястото им ще бъде извън ЕС, независимо от това колко дълго това ще продължи.А то ще продължи докато ремс не си сменят промитите чипове в главите си и не станат РСМ в истинския смисъл на думата.
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя като Зеленски само лъжи и глупости дрънка.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛЪРКАЛ СИ КОВАЧЕВСКИ, ЗЕЛЕНИЯТ СЕМАФОР СВЕТИ ПРЕД АЛБАНИЯ, А ВИЕ ОТИВАТЕ В ШЕСТА ГЛУХА!!!
104
0
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Излиза че двойкаджията е приврзан към отличника и трябва да мине в следващ клас независимо от двойките .Интересна антична логика! Щжм се идентифициратс албанците да си сменят флага
103
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
РМС?Колко са петимата от РМС?Ех,другари,нереализирани комсомолци...
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В такъв случай Албания и Северна Македония трябва да водят преговори отделно. Като са заедно северномакедонците ще ги спират докато не изпълнят изискванията ни от което следва ветото. Прави впечатление че северномакедонците се опитват да хвърлят кал по нас по различни начини като ни обвиняват че спираме другите, а всъщност те са тези които крадат и не искат да изпълняват нищо. Не може така, щом искат да влизат някъде трябва да се съобразяват с реалностите.
101
1
 
10
 
! Отговори
mn преди 2 години
Именно затова, когато се махне Киро, трябва да лобираме Албания да преговаря отделно от Македония и да си влязат спокойно в ЕС. Така и на европейците ще им стане ясно, че не блокираме влизането на "античките" просто от някакъв каприз, а си имаме сериозни основания.
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До pirin няма македонци, няма такава нация. Така че гледай си работата.
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът се решава много просто - признавате че историята на РСМ до 1947 г е българска и готово. Не разбирам какви толкова усложнения и трудности намира господинът т. нар. премиер. Той недвусмислено показа отношението си към България какво очаква. изобщо не осъжда вандалските актове срещу български светини или институции и чака само на ламтежа на европейците да се разщиряват. Гоце е българин от Македония - това е драги. Усложненията си ги създавате сами.
98
6
 
0
 
! Отговори
pirin преди 2 години
Makedonija na Makedoncite
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Република Сръбска Македония е троянки кон на Путин. Точка. Вражеска държава на България, членка на ЕС. Пускането на вражеска държава е невъзможно по условията на кандидатстването в ЕС.
96
0
 
3
 
! Отговори
L. преди 2 години
Каква Албания? То от Турция ще има повече файда.