Нов патриарх? Кой?

Предстои важен избор
Маргарита Ангелова @goblenka.blog.bg 8 ное 2012 09:46
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
4
2901
На преклонна възраст почина Патриарх Максим. Неговото опело е главна тема днес.

Покрай нея вървят и други: Кой ще е новият глава на църквата? Какъв да е той? Да се променя ли устава и защо? Защо сега? Какви имоти управлява църквата...

На фона на тази кончина и повдигнатите въпроси върви една пълзяща вълна на ислямизация, едно манипулативно говорене от страна на ислямски духовници и политици от ДПС. Веднага се набива в съзнанието въпроса за ролята и значението на църквата.

Ако се отговори правилно на този въпрос, ще се отговори и на следващите: Какъв да е новият патриарх, кой да бъде и трябва ли да се промени устава, за да стане изборът възможен... Мисля, че нашата църква е много далеч от онова, което миряните очакват от нея. Днес се коментираха тия теми и по Нова. Имаше говорителка и от страна на църквата, която се държа доста отблъскващо. Според нея, миряните трябва да търсят църквата и свещениците, а не те тях. Те трябвало да работят за благото на църквата, а от там и на своето, но духовното свое благо! Изборът на нов Патриарх бил отговорност на клира. Не паството трябва да припознае лидера си, закрилника и обединителя си, а Синода!

Много странно! Отсреща стои една активна работа с хората, за да бъдат привлечени в джамията. Има благотворителност, занимания, обучение, помощ от всякакво естество. Хората, които имат материални и духовни нужди намират в джамията онова разбиране и отношение, каквото търсят. От страна на църквата имаме един отец Иван от Нови хан, който се бори и се грижи за бездомните. Не виждам нещо от страна на църквата, което да помогне на делото му, макар и той да е част от нея.

Имаше още един такъв виден свещеник, Саръев, който също не получава нужната подкрепа. Миряните, обаче, ги припознават за свои духовни водачи и опора! Задавам си въпроса: Миряните ли съществуват заради Църквата, или Църквата, заради миряните? Това, че Църквата се вижда в някаква специална роля, с някакъв специален статут, който не И позволява да се принизи до паството е дълбоко порочен! Има и нещо друго, записано в книгите на и за Църквата. Всеки човек, бидейки творение на Бог е и негов храм!

Църква, в превод, означава събор на единоверци. Сиреч, много " живи храмове", събрани заедно, служат на миряните, които са неосъзнати " Божи храмове" да се осъзнаят и делото им е Служба Богу! Та, как изпълнява тази си служба Българската църква? Също като народните избиратели. И те са осъзнали се представители на народа, които трябва да работят за него, но, получавайки тяхното доверие, започват да работят за себе си, за партията си, за спонсорите си. Имаме две власти: светска и духовна. И двете власти са се откъснали от народа, на когото трябва да служат и работят за себе си и за спонсорите си. Ако това не е проблем - кое е?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
поп кръстю преди 11 години
Изборът на новия патриарх ще бъде огласен с черен дим от комина на синода с димът от изгорените досиета.
5
0
 
2
 
! Отговори
Lo6o преди 11 години
Ако в Google напишите Линкълн ще излезе много повече информация за мутренските подвизи на наместник-председателя на Синода и много по-малко информация за шестнадесетият президент на САЩ. Същото се получава ако напишите доносник Владислав". Защото Абрахам и Ягело(Варненчик) са непознати в Google, за разлика от Кирчо милиционера, дето надмина Гогов и Газдов по известност . . .
4
3
 
3
 
! Отговори
Ей преди 11 години
Аз залагам на мУтрополит Николай.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ники П-са.Така е известен.А наистина защо църквата с огромната си финансова мощ не помага на приюта в Нови хан е загадка.Или не е.Факт е,че църквата ни е превърната в последното място за среща с бога точно от тези,които са нейното лице пред нас
2
1
 
6
 
! Отговори
misiqta nevazmojna преди 11 години
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:1) Николай Пловдивски специализира в Москва т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в Алтернативния синод и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
1
5
 
3
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Как кой!Сигурно Николайчо Пловдивски ще да е!