Защо България изостава в областта на иновациите?

В момента са отворени два конкурса от Фонд "Научи изследвания"
17 авг 2016 12:14, Екип на Bloomberg
11
Защо България изостава в областта на иновациите?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавното финансиране за научни изследвания е един от основните компоненти в глобалния иновационен индекс, което обяснява защо България се нарежда на едно от последните места сред страните в ЕС в областта на иновациите. Това коментира проф. дхн Георги Николов Вайсилов, председател на изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през последните години се наблюдава сериозен спад не само на финансирането, но и на усвояването на средства от страна на Фонд "Научни изследвания". Той коментира още провежданите в момента конкурсите от Фонда, отбелязвайки, че по начина, по който са били подготвени за тази година, те излизат извън рамката за държавна помощ за научни изследвания, така че могат да бъдат провеждани без нарушение на съответните регламенти.

В момента са отворени два конкурса - един за фундаментални изследвания и един за изследвания на млади учени, допълни проф. Вайсилов. Финансирането за конкурса за фундаментални изследвания е в порядъка от 30 до 120 хил. лв на отделен проект, а за младежките проекти достига до 20 хил. лв на проект. 

В момента се обсъжда нов вариант на Националната стратегия за научни изследвания, която е обвързана с Иновационната стратегия за интелигентната специализация. По този начин ще се създаде обща платформа, в която ще се развиват както иновациите, така и изследванията, коментира още той. По думите му също така се планира изготвянето на дългосрочен план за развитие на Фонда, който ще включва съвместни дейности с други организации, финансиращи научни изследвания, като Националния иновационен фонд.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
До “Кво става“ преди 7 години
Пропуснал си голяма група, която също остана тук - 7-8 000 гении в БАН, които с радост биха се преместили няколко хиляди километра по на Запад, но там няма кой да им плаща за дремане, преписване от чужди статии и ходене на работа само веднъж седмично - и то само за няколко часа!И имат наглостта да реват, че са им малки заплатите, а за какво всъщност им се плаща? За да обикалят страната и да четат едни и същи остарели лекции в 10 университета, за което им се плаща отделно.
10
0
 
1
 
! Отговори
кво стаа преди 7 години
Че тя, РъБъ в какво не изостава? А това е така защото тук сме останали само ***, пенсионири, мангасарници и вся остальная ***!
9
0
 
3
 
! Отговори
До УЧЕН В ЧУЖБИНА. 2 преди 7 години
Не знаеш ли колко жрици на древния занаят се хабилитират успешно, след като десетилетия наред прилежно обслужват интимните щения на покровителите си?Години наред беше нарицателен пример една такава,която има и глупостта, и наглостта наивно да пропее Така лииии?,когато на заседанието, обсъждащо нейната хабилитация й казаха в очите, че е правилно да се пише социална прОслойка, а не социална прИслойка.Звучи невероятно, но е факт! И тази стана доцент и папка заплатКа, за която не си дава зор
8
0
 
1
 
! Отговори
Тесногръди преди 7 години
коментарори. Няма наука, защото Водстрой 98 печели поръчка за горски пътища за 80 милиона. Златев печели магистрала за 30 милиона за километър. Видяхте ли къде ви е науката. Наука поискали. В една избушена територия. Няма, няма и да има. Аре, пенсионирайте се.
7
0
 
2
 
! Отговори
До УЧЕН ВЧУЖБИНА. 1. преди 7 години
Само че у нас основният национален научен център отдавана е станал нещо като сбор от фамилни котила на този и онзи академик или професор.Ти не знаеш ли колко рабфаковци застанаха начело на научни звена, та дори и плъзнаха като метастази към някои от университетит?. И всички са произведени като учени в БАН.Не знаеш ли колко хора със стабилна научна продукция изобщо не бяха допуснати до научни длъжности, в най-добрия случай в даден момент спират да им пречат да си защитят дисертациите.
6
0
 
3
 
! Отговори
Защо изоставаме преди 7 години
в областта на иновациите?Отговорът е ясен за всеки,който е кандидатствал за финансиране на научен проект, а после е видял кои проекти биват финансирани!Онези,които не са част от така наречените наши научни среди, нека да потърсят книгата на проф.Емил Хорозов Проектният бизнес - наръчник на овластения мошеник.Ще им се изясни що за безобразия се вършат в тази област.И как иначе? 45 години социално инженерство/уреждане на нашите деца в науката/ и 27 г. - как тези да си запазят статуквото?
5
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Че какво да се очаква от държава министър председатела на която е чел само" Винету"!Съответно целия му министерски антураж са от "кол и въже", некадърници като за "Гинес"!
4
1
 
1
 
! Отговори
до УЧЕН В ЧУЖБИНА преди 7 години
Що крещиш бре, учЕния? Науката я правят имено докторантите, а не старците, били те титуловани като професори. Последните го играят повече мениджъри, отколкото да се "цапат" в лабораториите. А БАН толкова се е отдалечило от понятието "наука", че няма на къде повече. Отвори една статистика, да видиш кой ги бълва публикациите в цивилизования свят.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УЧЕН В ЧУЖБИНА: Вероятно имате предвид Русия. В цивилизования свят иновациите идват от изследователските центрове към университетите. Освен това, на последно място сме по иновации, защото къдърните хоря бяха изритани от страната.
2
5
 
1
 
! Отговори
УЧЕН В ЧУЖБИНА преди 7 години
ГОЛЯМАТА НАУКА ВИНАГИ СЕ ПРАВИ В НАЦИОНАЛНИТЕ НАУЧНИ ЦЕНТРОВЕ, А НЕ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ ПРИ ЛЕКТОРИТЕ, НА КОИТО СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ ПИШАТ СТАТИИТЕ.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами трябваше още тогава да се разтури БАН и всичко да мине към университетите, както е в цивилизования свят. Нооо БАНските старци дадоха як отпор и сега вместо нАуката - ще научаваме от плакати, химикалки и ключодържатели колко са велики учЕните ни.