Еколози изнесоха нарушенията на "Витоша ски"

Фирмата не е инвестирала в подмяната на съоръженията на Витоша
Обновена: 30 яну 2012 15:35 | 30 яну 2012 15:32,
42
Еколози изнесоха нарушенията на "Витоша ски"
Снимка: Булфото

 „Витоша ски” е задължена по силата на приватизационния договор да инвестира в подмяната на съоръженията на Витоша, съобщи адвокат Свилен Овчаров от „Зелени адвокати”.

Той се позова на приватизационния договор, който Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) е сключила с фирмата и с който коалицията „За да остане природа в България” разполага.

Овчаров допълни, че такива инвестиции досега не са правени, което е едно от нарушенията на приватизационния договор за три лифта на Витоша – от Симеоново до хижа „Алеко”, от Драгалевци до Голи връх (лифта „Бай Кръстьо”) и лифта Копитото, който не работи от над 10 години.

Още по темата
Фирмата е нарушила и клаузите за запазването на дейността на съоръженията, както и за поддържането на работни места, посочи Свилен Овчаров.

Андрей Ковачев от „Зелените” и адвокат Овчаров допълниха, че в момента трябва да работи поне влека „Заека”, който е държавна собственост и през 2008 г. е отдаден под наем от тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта на Българската федерация по ски.

Съоръжението обаче не работи и освен това е в лошо състояние. Така федерацията е нарушила договора за наем, според който организацията се задължава да го стопанисва добросъвестно, да не го отдава под наем на други лица, а съвместно да го ползва с „Витоша ски” за цялостното функциониране на съоръженията на Витоша.

Свилен Овчаров допълни, че ски федерацията е длъжна да ремонтира съоръжението и да го пусне в експлоатация. Още през септември ски училищата на Витоша са подали сигнал за проблемите със „Заека” до министерството на спорта, посочи Ковачев.

Скиорите са получили писмен отговор от министъра на спорта Свилен Нейков, че договорът за наем ще бъде ревизиран, което досега не се е случило. Екоактивистите настояват или договорът за наем на „Заека” да бъде преразгледан, или спортният министър да подаде оставка.

В събота в София ще се проведе нов протест на екоактивисти, скиори и сноубордисти, съобщи Андрей Ралев от сдружението „Балкани”.

Още новини за бизнеса и България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Витоша ски АД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Чубака преди 12 години
На мен ми се виждат преувеличени твърденията на еко-защитниците, че точно тази поправка щяла да доведе до безразборна сеч. През Април 2011, закона е звучал по начина по който звучи поправката. И не е имало проблем тогава. Освен това процедурата по изграждането на един ски център далеч не е регламентиран само от Закона за горите, а от цялото останало законодателство, в което влиза Закона за устройство на територията, Закона за защитените територии, Закона за опазв
38
0
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Лъжа е да се твърди, че не е инвестирано през годините в които Витоша ски е стопанислава съоръженията. Всеки, който се е качвал е използвал новата апаратурата за автоматично таксуване, инвестирано е в машините за сняг, в машини за обработване на пистите, осветлението за нощно каране и колко много други неща, които не са видими на пръв поглед. Както е ясно Витоша ски нямат право на строеж, така че няма как да се подменят старите лифтове, защото това всъщност означава ново строителство. Старите въ
37
0
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 12 години
Стига сте плюли човека, той поне се опитва да осъвремени Витошките лифтове и писти, да ги направи по-достъпни и по-комуникативни от транспортна и логистична гледна точка, а преди него какво беше направено - едно голямо нищо.
36
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 12 години
призовават хората да излезнат и да викат за подобрено качество на услугите и модернизация защо тогава не прочете и плана за модернизация на ски зона Алеко и не се светнете най-накрая че основна негова идея е точно това подмяна и модернизация както и подобрено качество на услугите вторачили сте се в една личност плюете и викате така качествен туризъм няма да имаме.
35
0
 
2
 
! Отговори
Горанов преди 12 години
Знаем в България как се прави приватизация и следприватизационен контрол. Сега, Г-н Борисов, да видим как се разваля приватизационен договор за неспазване на условията по него. Защото е лесно да се отваряш не селяните от Перник и да им искаш извинение, но е доста по-трудно да пребориш мастит динозавър като Цеко и ***. Апропо, Цеко държи лифовете на Банско, Боровец и Витоша. Това не е ли вид монопол!
34
2
 
0
 
! Отговори
marina преди 12 години
Абсолютно...смешна работа...толкова нагласено е всичко,че просто трябва да си много заблуден,за да вържеш....Ясно стана на всички,че "еколозите"обслужват конкретни интереси и през цялото време целта е да се хвърля помия върху Цеко,за да се измества вниманието театъра на главните виновници!
33
2
 
1
 
! Отговори
еколозите преди 12 години
протестират, където има по-голяма лапаница.Видяхте ли ги на протестите за шистовия газ какви костюми на кокили бяха облекли, там за един такъв костюм са отишли поне 10 метра плат.Плакатите им бяха красиво написани на специални плакати като близнаци, някъде поръчвани. Всичко е ясно, дори показаха снимани едни и същи лица, младежи в различни градове. Хората не пасат трева.
32
1
 
2
 
! Отговори
jenq.mavrikova преди 12 години
Баровците от Драгалевци и Симеоново ли си плащат на Еко-*** за тия изказвания?То е ясно,че ще трябват още инвестиции, за да заработи всичко..важното е,че е положена основата...Ще си имаме нова туристическа дестинация в сърцето на столицата...какъв ви е проблема...От години столичани мрънкате,че единственото ви развлечение са разходките из Витоша...сега ще разходки през пролетта и ски през зимата
31
0
 
3
 
! Отговори
пепе преди 12 години
кака, а стига си писала че се излагаш. цеко гуша пеликан направи на витоша, с лифтовете на дедо ти тодор...една стотинка не е инвестирал!ходи виж на банско кво е, и тогава се изказвай...
30
3
 
0
 
! Отговори
валя преди 12 години
Да подава оставка спорния министър - какво искате от Цеко Минев - държавата дреме винаги, а бизнесът го отнася!
29
2
 
2
 
! Отговори
камелия преди 12 години
избълваха се един тон помияпротив, а мникой неказа нещо за - какво предлагате еколози, да замръзне държавата и да се върнем в родовообщинния строй, защото вие сте там ли?
28
0
 
0
 
! Отговори
kameliq преди 12 години
нбе, на тези някой им е дал няколко грама трева и 5 кюпака с единлитър ракия, те дори не са платени, а набедени. Стига сте писали глупости, нека да се направи нещо хубаво и да остане, да не ни е срам да заведем хората на Витоша. А какво вярно общо имат еколозите със скивлековете и лифтовете - да не би да искат те да ги стопанисват
27
2
 
0
 
! Отговори
лиляна преди 12 години
Нашият манталитет е такъв който прави нещо добро за бг ние го плюем , който ни краде ние го хвалим , за това сега и толкова плюят цеко
26
3
 
0
 
! Отговори
мария преди 12 години
много ми е чудно на тези зеленките кой им плаща , че да говорят тези глупости
25
2
 
0
 
! Отговори
диана преди 12 години
Цеко има доста противници като гледам , много ми е чудно кой им плаща , че така да са настървени да го плюят , ако бяха поне малко запознати щяха да изказват по компетентни мнения
24
3
 
0
 
! Отговори
kaloqn преди 12 години
бе кви еколози, това не са еколози, а заинтересовани хора. някой иска мда лапне нещо и не е доволен, че не може да си разгиграва коня като при другаря Станишев. тЕ КЪДЕ ГОВОРЯТ в материала тук за екология? Никъде, само плюят икономически - Цеко Минев - и политически - ГЕРБ. Това си е политизирана тема и опозицията действа подмолно и подривно, както си е свикнала от комунистическо тоталитарно време.
23
2
 
0
 
! Отговори
shturets преди 12 години
То голяма плюене на Цеко голямо чудо , ако не беше той нямаше да има никакъв туризъм в бг
22
2
 
0
 
! Отговори
милен преди 12 години
междувпрочем защо не вземете компетентното мнение на цеко минев , а обвинявате безконтролно без да търсите за коментар другата страна?
21
2
 
0
 
! Отговори
милен преди 12 години
*** счупили сте се да карате ски - айде да се направи и да стане нещо като хората,. После ще викате пък, че не струва, никога не е доволен този жалък постоянно плюещ народец, малък и беден духовно, никога. като вие виновен някой, действайте, ама змнаете, че не е и няма как да го докажете, затова и влизате тук там да плюете
20
2
 
0
 
! Отговори
калин преди 12 години
абе що винаги кат се прави нещо се появяват едни и същи и се мъчат да разбунват духовете - това еколози ли са или налседнците на старите добре изпитани комунистически научни и униврситетски кадри, които в момента са разни научни консултанти и рецензенти тук так и се молят да не излезе принадлежността им към ДС.