Централните банки не разполагат с инструменти за стабилизиране след вота за Brexit

Изходът от референдума може да предизвика корекция на пазара на акции
Обновена: 24 юни 2016 15:54 | 24 юни 2016 15:33, Екип на Bloomberg
3
Централните банки не разполагат с инструменти за стабилизиране след вота за Brexit
Снимка: Reuters

Потенциално Brexit може да е събитието, което да дръпне спусъка за корекция на пазара на акции. Много рядко пазарните участници се оказват толкова неподготвени за събития, за които се говори месеци наред. Очевидно повечето инвеститори бяха позиционирани в грешната посока. Затова станахме свидетели на резки движения при повечето активи. Това коментира Георги Койнов, управител на Първа финансова брокерска къща, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него най-големият проблем е, че събитието е безпрецедентно и има неразбиране какво ще се случи в дългосрочен план. Централните банки няма да изиграят сериозна роля за стабилизиране, защото инструментите, с които разполагат, не могат да бъдат решение.

"Централните банки продължават да губят авторитет навсякъде по света. Крайно време е да спрат да ни спасяват при всеки спад на пазарите. Има нужда от фискални мерки за реформиране на икономиките", допълни Койнов. 

По думите му развиващите се пазари са светлият лъч за световната икономика, защото, макар ръстът там да е много нисък, той може да се превърне в двигател.

"Наблюдава се свръхпредлагане на суровини и на определени услуги в глобален мащаб. Имаме нужда от по-голямо търсене, което няма от къде да дойде освен от развиващите се държави", каза още експертът. 

Чуйте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Централните банки не разполагат с инструменти за стабилизиране.."Демег рублата ще си върне позициите ? И купуването на злато от членките на ЩОС е било далновидно?Хи хи хи хи....
1
2
 
4
 
! Отговори
gtf преди 7 години
м тъй де, то цялата простотия наречена евросъюз се крепи на тва - богатите да продават на бедните, но и това си има край.