Курсът на лирата пише история, най-ниско ниво от 31 г.

Сривът е по-сериозен дори в сравнение с Черната сряда
24 юни 2016 12:52,
19
Курсът на лирата пише история, най-ниско ниво от 31 г.
Снимка: Reuters

Курсът на лирата пише история успоредно с британците, които по всичко личи, че избраха да излязат от Европейския съюз (ЕС), предава Bloomberg.

Британските пари отчетоха рекорден срив спрямо долара, като курсът слезе до най-ниското си ниво от 1985 г. насам.

Това се случва, след като последните данни от референдума сочат превес на подръжниците на Brexit.

Над 10-процентният срив по време на азиатската търговия предвещава най-лошия ден за валутата в нейната история. Сривът е по-сериозен в сравнение с т.нар. Черна сряда, когато лирата поевтиня с 4,1% спрямо долара. Това бе предишният най-голям спад в курса на британските пари. Това се случи, когато Лондон напусна Валутно-курсовия механизъм.

Към 7:38 часа българско време лирата се понижaва с 10,36% до 1,3335 долара за една лира по време на азиатската търговия.

Курсът на лирата се колебаеше значително от началото на кампанията през февруари, като действаше като барометър за настроенията и рефлектираше на курса на дебата. Движенията след вота са по-драматични.

Курсът беше над 1,50 долара, което бе най-високото ниво от декември 2015 г. насам, след като проучване на YouGov предрече, че делът на привържениците за оставане беше 52%. Но сега вотът се обръща при голяма част на преброени бюлетини.

Ценовите движения при лирата са в унисон с прогнозите на трейдъри и кономисти в случай на Brexit. Резултати от анкета на агенцията сочат, че курсът ще се срине до 1,35 долара за една лира в деня след вота.

Докато по-евтиният паунд може да стимулира износителите, той може да увеличи цените за британските потребители и да осуети опитите на Английската централна банка да посрещне инфлационната си цел.

Още новини и анализи четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
ture преди 7 години
Чак пък крах до преди три дни бе 2.45 за лев скочи разбирасе ,сега според курса на БНБ е 2.42 голяма работа
12
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британската империя бързо ще се съвземе. И лирата ще хвръкне пак. Засега - купувайте лири братя българи, няма да сгрешите. Разбира се, ако имте с какво да купувате.
11
0
 
0
 
! Отговори
fesa преди 7 години
До АнонименТака показва,защото е фиксинга на БНБ от вчера до 16.00ч днес.По-късно ще се промени.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11 - Добре е вече да прочетеш и втората си книга. Така ще разбереш, че британската велута има няколко названия: лира стерлинг, фунт стерлинг, паунд стерлинг или само лира, фунт, паунд, Знакът на паунда нали знаеш какъв е - латинска буква L с две напречни чертички L ЗНАЧИ ЛИРА.
9
6
 
3
 
! Отговори
Ot London преди 7 години
kakva e tazi lira? Valutata v UK e pound.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
FRAXIT, SWEXIT, GERMEXIT... И ТАКА....
7
2
 
8
 
! Отговори
5678 преди 7 години
До АнонименЗащото Лева е вързан за Еврото, пък сутринта като отвориха европейските пазари еврото също започна да пада заради излизането на Великобритания, тоест отношението Паунд - Евро може да бъде нагоре-надолу според това кое пада по-бързо в конкретния момент но като цяло те и двете бележат спад спрямо останалите валути.
6
0
 
3
 
! Отговори
СалвадорДалиВали преди 7 години
Явно думата на годината за 2016-та за света ще бъде Brexit, а в България ще е Дрекура...
5
0
 
10
 
! Отговори
5678 преди 7 години
Да, да... Особено като започне формално референдум за независимост на Шотландия... Англичаните пуснаха духа от бутилката. Не зная дали това тяхно решение ще доведе до разпада на ЕС или до разпада на Обединеното кралство, или и до двете. Путин и Тръмп са изключително доволни от резултата от референдума, дали те са точно политиците, за които на първо място са британските интереси и интересите на европейците? :)
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо фиксинга за деня на сайта показва, че лирата се вдига?
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паундът ще се разменя така 100 паунда за едно ЕВРО !Това е от изолирането на Англия и от загубата на пазарите от ЕС !
2
5
 
18
 
! Отговори
PD преди 7 години
Няма да си дойде на мястото. Нито лирата, нито еврото спрямо долара. И не Брексита е причината. Специално за лирата е само повода. Финансовия елит е подготвил още изненади, а политици експерти и консултанти, с помоща на медиите жонглират празни думи. Жална майка на народите, които слепци ги водят.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде още едuн brexit!

Спонсорирани публикации