Как, кога, какво... Паниката на Лондонското Сити

Никой не знае какво ще се случи с банките в Лондон
28 юни 2016 10:14, Бойчо Попов
11
Как, кога, какво... Паниката на Лондонското Сити
снимка: Ройтерс

Шокът от Brexit е вкоренен дълбоко, особено в Лондонското Сити. В асансьора на сградата на Morgan Stanley един банкер клати невярващо главата си: "Още не мога да схвана какво се случи". Както всеки ден и в понеделник ескалаторите във финансовия център на Canary Wharf "изплюват" хиляди банкери по улиците между офис кулите. Днес те са в мрачно настроение, пише в свой репортаж германският Die Zeit.

На финансовите пазари инвеститорите се отказват от акциите на британските банки и вкарват парите си в сигурните държавни облигации. За първи път в понеделник доходността по т. наречените Gilts – британските облигации, които обикновено се считат за нискорискови, падна под един процент. Това показва колко популярни са книжата и до каква степен сега инвеститорите търсят сигурност.

Същевременно и търговията с акции на Barclays и Royal Bank of Scotland бе преустановена временно, след като курсовете им се сринаха с над 8% за кратко време.

Навън си е навън...

Борсовите участници се разделят с всички акции, чиито фирми са силно засегнати от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз. Вече не си член на Споразумението между страните от ЕС "Открито небе?" Книжата на авиокомпанията easyJet се сринаха с 19%. По-малко банкери, които търсят апартаменти в Лондон? Акциите на строителните компании Taylor Wimpey, Berkeley Group, Crest Nicholson и Barratt Developments се сринаха. Опасения за това как ще се процедира? Акциите на златодобивните компании поскъпват. Свидетели сме на огромна промяна в приоритетите на финансовите пазари.  

В заседателните зали банкерите си блъскат главите какво ще последва от политическа, юридическа и техническа гледна точка. Никой не знае как изглежда бъдещето.

Наистина ли ще се осъществи Brexit? "Да – навън си е навън. Така изглежда", казва Джейкъб Нел, икономист на Morgan Stanley. 

Какви са опциите? Идеалният сценарий би изглеждал така: британците бързо се споразумяват с ЕС. Те приемат определена степен на свобода на движение и в замяна получават достъп до единния пазар. Шотландия се успокоява, успокояват се и финансовите пазари. Потребителите продължават да консумират необезпокоявани. Обменният курс на паунда се свива, което насърчава донякъде инфлацията. В същото време е привлечен нов капитал. И някак си се създава "норвежкият модел", дори с определен достъп до финансовия пазар на ЕС.

Но никой не иска да повярва, че този идеален сценарий ще настъпи. В момента всичко изглежда по-зле. Ако политиците дълго време не успеят да се споразумеят, не само във самата Великобритания, но и в ЕС, след това тази несигурност може да се увеличи. Потребителите могат да бъдат уплашени, а Великобритания - да изпадне в рецесия.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Brexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6И на кой е подчинен Лондонското сити, на марсианците ли. То бива глупости, ама някои хора надминават и себе си. Великобритания е част от единният финансов европейски пазар и като излезне губи достъп до него и ще се оскъпи работата на банките. Българите всичко знаем и можем, но си живеем в ***. Други политически капацитети, още малко ще изкарат, че Великобритания е напуснала, защото Путин е искал. Спрете простотиите и четете, за да не се излагате.
7
5
 
8
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
Все си мисля, че английската преса и англичаните едва ли се занимават толкова с този въпрос, колкото българската преса и българите.
6
0
 
11
 
! Отговори
nick преди 7 години
Аз знам.. Ще се изместят в Европа
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лондонското сити НЕ Е ЧАСТ ОТ АНГЛИЯ!!! СТАТУСА МУ Е КАТО НА ВАТИКАНА В ИТАЛИЯ!!!! Това е град в града, не са на "подчинение" на кралицата!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердо-кой, Ердо-как?
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо няма да се случи, банките няма да фалират . Само се вдига хомосексуален шум....
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Никой не знае"... айде бе. Тоя процес някой го е дирижирал отнякъде. Мислите, че няма план и няма цел на цялата тази работа?
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Английските гърчове и спазми - наслада за сетивата на всеки нормален човек.

Спонсорирани публикации