Фискалният съвет чака растеж от 1,8-2,5% за 2016 г.

Експертите откриха слабости в средносрочната прогноза
19 юли 2016 17:37, Миглена Иванова
4
Фискалният съвет чака растеж от 1,8-2,5% за 2016 г.
Снимка: архив, БулФото

Икономическият растеж на България през тази година ще варира в диапазона 1,8 – 2,5% в зависимост от различните сценарии за развитие. Това е оценката на Фискалния съвет, който представи първите си оценки за икономиката на България на пресконференция днес.

Припомняме, че Фискалният съвет беше създаден със специален закон заради изискване на Европейския съюз (ЕС) през пролетта на миналата година. През есента беше избран и съставът му.

Оценките и анализите на Фискалния съвет за икономиката са направени на базата на анализ на средносрочната бюджетна прогноза, Конвергентната програма и очакванията на различните международни финансови институции за световната икономика и България, обясни членът на съвета Любомир Дацов.

Законът, с който беше създаден съветът, не позволява консултативният орган да прави собствени прогнози, а и капацитетът и ресурсите, с които той разполага, са недостатъчни за това, допълни председателят Борис Грозданов.

За седемте си месеца на съществуване Фискалният съвет е изготвил анализ на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. и на Конвергентната програма за периода 2016-2019 г.

Според експертите средносрочната бюджетна прогноза не изпълнява ролята си на стратегически документ за средносрочно планиране, тъй като са регистрирани редица слабости – няма задълбочени анализи и прогнози, липсва информация за разходите по политики и на секторно ниво, както и на ниво министерства, откриват се големи разлики в някои показатели за период от няколко години, което пък е сигнал за неустойчивост, коментира Дацов.

Според него в програмата не са оценени адекватно и рисковете пред икономиката в средносрочен план.

По-висока оценка съветът дава за Конвергентната програма. Според експертите прогнозата на правителството за основните макроикономически показатели е реалистична, но предимно в краткосрочен план. Отново са констатирани оскъдни анализи, заради което е съмнително очакваното развитие на икономиката от гледна точка на вътрешно потребление.

Дацов подчерта, че отново са отчетени рисковете пред световната икономика в средносрочен план, които биха се отразили и на българската икономика и които пораждат съмнения за капацитета на растеж на БВП.

Кои са основните външни рискове според анализа на Фискалния съвет четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
Ба затова висят няколко но станното което е с по две резервации доколкото е известно само една пак чак толкова напред да са само те са толеринани другото яде доматите с коловете ба ми същите тия само с резервации карат откакто са въвели тоя продукт ионко онемяваи всяка седмица пропуск няма кво става а
2
1
 
0
 
! Отговори
gost91 преди 7 години
Ба я да си пият ракията само масали
1
2
 
0
 
! Отговори
Sku преди 7 години
Я вижте шестата тема скоро блиц не я бяха подпъвали частни сдружения искали изпитите в даи ново дваисе по мие интересно във всеки автоцентър ли ще става или в техните си както са някои искам да е във всеки малък голям няма значение наеми се плащат данъци ако ме са равни за какво са създавани питам ионко щото тои има обурудван но искаме и другите да са такива а давидим