Докога ще има "война" за комисиони при имотите

Неетичните практики на пазара ескалират, а държавна намеса няма
Обновена: 20 юли 2016 15:33 | 20 юли 2016 14:14, Миглена Иванова
19
Докога ще има  "война" за комисиони при имотите
снимка: pixabay

Темата за некоректните практики на пазара на имоти отново набира скорост заради възхода на пазара и появата на нови играчи, целящи бързи печалби – без значение дали инвеститори, или брокери.

Секторът е „отворен“ за измами от всякакъв калибър заради липсата на регулация, за която се говори от повече от 20 години, но така и не се случва. Направиха се неколкократни опити за приемането на закон за брокерската дейност, Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) дори подготви законопроект, който обаче не стигна изобщо нито до Министерския съвет, нито до Народното събрание.

Заради кризата на пазара като че ли имаше известен период на „затишие“. В последната година обаче сигналите за некоректни брокерски практики зачестяват. НСНИ проведе специална кампания, за да обърне внимание на потребителите за това докъде се простират границите на етичните отношения между собственици и агенции за имоти и какво всъщност представляват некоректните практики.

Стигна се и до намеса на институциите, а през миналата седмица Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупреди, че една от големите агенции обвързва клиентите с изплащането на комисиона, когато те закупят от друго лице огледания чрез въпросната фирма имот, но не чрез договор, а чрез протокол за оглед на жилище.

Намесата на институциите обаче първо е все още спорадична и второ - така и остава без последствия. Некоректни участници на пазара продължават да набират клиенти по всякакви начини, защото няма регулация, която да ги задължава да спазват етични правила и няма как да изгубят права да практикуват професията. 

Точно до КЗП НСНИ препрати и стотици сигнали за различни некоректни практики. Според сдружението обаче отговорът на Комисията нееднозначно показва, че начинът на рекламиране на недвижим имот не се приема за лоша практика, защото не е търговия от разстояние.

Най-честите некоректни практики

Ако изобщо агенцията и/или брокерът имат практика да подписват договори с клиентите си, в тях понякога има подвеждащи или неясни клаузи, коментира за Investor.bg Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на НСНИ. Изключително важно е агенциите да предоставят предварително ясни условия и финансови параметри за работа, клиентите им да са наясно с правата и задълженията и на двете страни и това да се скрепи с договор.

„Не е добра практика да се поднасят финансовите условия за дадена услуга, след като тя вече е извършена, или да се вмъкват в договорите клаузи, които ги правят безсрочни или неясни при какви условия се заплаща комисиона“, коментира Перфанова.

Друга некоректна практика е „кражбата“ на оферти – когато агенция за недвижими имоти присвоява оферта на друга агенция или на частно лице, публикувана в портал за имоти, без да получи съгласието на собственика, и така привлича клиенти. Често се случва и в обявите в порталите за имоти жилищата да са представени некоректно – площ, етажност, помещения, дори локация.

Разпространена практика е и агенции за имоти да притискат собственици – продавачи или наемодатели, да се откажат от сключен ексклузивен договор за представителство с мотива, че имат клиент, допълва Ирена Перфанова. „Простата логика води до разсъждението, че след като имаш купувач, защо не се свържеш с агенцията, която предлага имота, а искаш да й отнемеш бизнеса по този начин. Няма значение колко е голяма агенцията – зад подобен натиск седи опитът за „кражба на офертата“, поясни тя.

В немалко случаи некоректно се тълкуват от агенции и брокери и ексклузивните договори. Агенции, получили ексклузивни права да предлагат даден имот, понякога отказват да работят с клиенти на други агенции, т.е. целят двойна комисиона от купувач и продавач.

„Клиентите все още не са наясно, че агентът, който получава ексклузивните права, трябва така да предлага имота, че да предостави възможност на максимален брой клиенти да се състезават за него, включително клиентите на конкурентите, а не да търси собствена изгода, като цели единствено да реализира „двойна сделка“. Ексклузивните договори са много успешна формула за продажба на имоти и трябва да се стремим към нея, но не да я опорочаваме с лоши практики“, посочи Перфанова.

В НСНИ са получавани и сигнали за агенции, които задържат оригиналните документи и ключовете на недвижим имот след покупката с уговорката да търсят наемател. При намирането на такъв те не уведомяват собствениците, а се възползват от факта, че разполагат с нотариален акт и подписват договор с наемателя, за да събират наемите в своя полза. Историята се разбира, когато собствениците на имота искат да разберат какво се случва с процеса на отдаване под наем. След разкриването на измамата обикновено агентите „изчезват“. „Това е типичен случай за фирма, която не членува в браншова организация, не спазва етичен кодекс, не фигурира в професионални регистри, няма сайт, няма „лице“ на пазара“, пояснява Перфанова.

Друг сигнал, получен в НСНИ, е за подобна „агенция“ за имоти, с каквато строителна фирма извършва измама, като подменя номера на вече продаден апартамент върху архитектурния проект с несъществуващ номер и прави опит за препродажба на имота. Измамата е засечена от банката, която е трябвало да кредитира сделката, и от друг брокер, към който клиентите се обръщат за допълнителна консултация, но след като са подписали предварителен договор.

Ирена Перфанова обясни и че има практика агенции да събират т.нар. „стоп капаро“ от клиенти преди подписване на предварителен договор за сделка, което обаче не връщат, а търсят причини клиентът да се счита за неизправен или се бави връщането на парите с обяснението, че те са в сейф и има нужда от време за тяхното възстановяване. „Когато се оставя депозит в агенция за имоти, клиентите трябва да са наясно какво постигат с това плащане – спират имота от продажба само от агенцията или по волята на самия собственик и съответно какво им гарантира „стоп капарото“, съветва тя.

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
борис преди 7 години
Преди години се сдобих с два апартамента в близост до медицински университет. Давам ги под нам, предимно на студентки от Гърция.Те са възпитани,чисти и несравнимо по-почтени от нашите.И редовно ми се случва да си търся наематели,когато някой се изнесе.Подавам безплатна обявав която изрично пиша,че не ползвам услугите на агенция, но следва истински терор от агенциите.Тъй като, имам изобилие от клиенти, нямам необходимост от агенции но тези конски мухи ме тероризират с месеци.
18
0
 
2
 
! Отговори
Пак до 13 преди 7 години
За да не се чудиш защо приех и се лиших от 5000лв, обяснявам. Прецених купувачите - интелигентни, но наивни хорица от провинцията, работили дълги години в чужбина, купуват апартамент в София за детето си, което току що се е оженило. Прецених и младите - честни и възпитани хлапета-студенти. Имам още един апартамент тази сграда и не ми е все едно кои ще сами съседи. Аз си взех парите, но тези наивници нямаха хал хабер как да проверят дали им продавам читав имот. Нали брокерът трябва да свърши това
17
0
 
2
 
! Отговори
Пак до Анонимен 13 преди 7 години
Съобщила на купувача исканата от мен цена и не може да я вдигне! Та да се ощетя с 5 000 лв, за да й платя комисиона!После се оказа, че и купувачът е намерен по обява! И някаква мързелана взима 10 000 лв, защото си седи у дома, чете обяви и свързва продавач и купувач, а те и двамата си мислят, че фирмата-брокер е гарант за изрядността на сделката.Среща ме с купувача - семейство пенсионери, и те от мен научават какви проверки трябва да направят, за да се уверят, че имотът е мой и е без тежести
16
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 7 години
Защо да е нормално?Видели обявата ми, не проверили дали описанието на имота отговаря на действителното му състояние, нито дали върху имота ми има някакви тежести. Нито пък аз съм се обърнал към тази брокерска фирма с молба да ми намери купувач.Обажда ми се по телефона момиче и казва Видяхме обявата ви и ви намерихме купувач! Аз казвам, че държа да получа цената, посочена от мен в обявата, ако искат комисиона, да я прибавят към тази цифра. А тя: Ние вече казахме на купувача цената Продълж.
15
0
 
2
 
! Отговори
До Pencho преди 7 години
Непременно ще се поинтересувам от тази Ера недвижими имоти, не защото смятам да купувам или продавам нещо, а защото ми е интересно дали някой може да бъде по-голям далавераджия то фирмата София Нов дом (на площад Велчова завера са, срещу Семинарията).Пазете се!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
... със сделката ти казват или помагат да се разреши. Някои брокери работят и с банки и оценители и помагат и при вземането на кредит.В повечето от случаите добрия брокер ти заменя адвоката по сделката, което осмисля и хонорара му.А за цените на имотите - докато има хора, които да копуват на тези цени, няма да паднат. Така е при пазарната икономика.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвсем нормално е брокерът да иска комисионна и от продавача и от копувача. Много са малко фирмите, които не искат комисионна от единия (обикновенно от купувача), но те си вземат 5те процента от продавача по някакъв начин.Колкото до оставяне на оригинали на документи на друг освен на нотариус, това си е безотговорно.В общия случай брокера следва да следи за излядността на документите и да подготви предварителния договор. В читавите фирми работят компетентни хора и ако има проблем ....
12
0
 
5
 
! Отговори
pencho преди 7 години
Ако искате да видити всички некоректни практики на куп - посетете Ера недвижими имоти. "Няма да съжалявате" :))))))
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормалните фирми търгуват с едно единствено нещо,а то е ИНФОРМАЦИЯ,като бонус получаваш пълно съдействие за всички документи до окончателната сделка,който счита,че,ще се справи сам,МОЛЯ !
10
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшно нещо е българинът,сакън да не се мине,като се набутате с неизрядни документи и платите 3 пъти повече за адвокат,тогава става весело. А защо цените във Варна са,като в САЩ,ами такъв е пазара,в Сусурлево е по-евтино.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Emi kak 6te napravjt zakon nali vsi4ki kradeni pari gi naljha v stroegi i sega 4akat da gi izperat. i vsi4ki det trjbva da pravjt zakona parite im sa tam.Vse edno gu6tera da si otrege opa6kata.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странни неща се случват с имотите от много дълго време, чисто любопитство през 2008 г ме накара да погледна имотите в САЩ и тук- там имот във Илинойс- 76 реални квадрата след пълен ремонт- 76 000 долара и ипотека под 5%в зависимост от дяловото участие и без такса за предварително погасяване, минимална заплата 6/16 долара на час, тук Варна - пак толкова, но ипотеката тогава беше 8/10% мин. заплата 220 лева 1.30 на час- сега там в САЩ цените са идентични с нашите- защо?!
7
1
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 7 години
Като купувах апартамент, казах на моя брокер , че неговия процент е ок, но искам максимално ниска цена. И така намерихме апартамент всичко ок, само, че *** реши да келипири. Дръпна продавача, който го навих да свали малко от цената и тръгна да обяснява, че от парите които ще вземе трябвало и на него да му даде 2.5%. Побеснях! Моя брокер, при договорена цена, да иска от продавача комисионна, при условие, че той е отстъпил до макс. Теглих му една майна, ама истинска. Брокера духа супата!
6
2
 
12
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Брокерите не търсят клиенти. Водят който намерят, не се пазарят и т.н. И на края взима 2-3% комисионна за отварянето на една врата. Някои брокери проверяват документите на продавача дали жилището е изрядно, но не не съм сигурен дали ако открият нередност ще съобщят за нея.
5
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Ама чакайте сега, как така агенцията ще ми задържи документите и ключовете, кой пък е толкова *** да им ги остави. Как ще си купя апартамент, сделката ще е финализирана и ще оставя документи и ключове у фирмата. Ми нали пред нотариуса продавача трябва да предаде ключовете на купувача, как отиват в агенцията?? Или някой купувач е толкова *** че да им ги остави, заедно с документите.
4
1
 
4
 
! Отговори
Смаян - продълж. 3 преди 7 години
за несвършена довършителна работа, а останалите хилядарки да върне. Брокерката отговорила: Аз може и да извършвам и двете услуги - брокерска и строителна, но фирмите са различни. Дай си ми комисионата, а дадените авансово пари за довършителна работа ще ти ги върна когато мога! Лицето-наш съсед не се хванало на тази уловка. После се установиха много дефекти в строежа и осъдихме строителната фирма. На сметката й обаче няма нито лев. От служители на същата фирма разбрахме, че парите й са в сейф!
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам, защо си смаян. Това е напълно нормална практика при всички агенции за имоти. Стремежът на всеки брокер е именно да направи "двойна сделка". Нищо ненормално няма в това. Намира продавач, намира и купувач. И на двамата е свършил работата, за това за което взима комисионна. На единия е продал имота, на другия му е намерил. Не виждам нищо за смайване, но явно хората са адски ненаясно с най-елементарни неща. Друг е въпроса вече колко от брокерите не са "шанаджий" най-страшни :D
2
1
 
2
 
! Отговори
Смаян - продължение преди 7 години
С парите от продажбата същото това лице купи апартамент в сградата, в която се намира и новозакупеното от нас жилище. Разбрахме от това лице колко хиляди лева е депозирало при строителния предприемач за довършителна работа. Само че брокерката, която разведе предприемача вече се разпореждала и в строителната му фирма. Тя забави с месеци довършителната работа и лицето, за което пиша си нае други майстори и каза на брокерката да си удържи дължимата комисиона от парите, дадени авансово за несвършена
1
1
 
2
 
! Отговори
Смаян преди 7 години
Купихме апартамент, като платихме на брокерската фирма комисиона в размер 2.5% от продажната цена. После разбрахме от продавача, че и той е платил същата сума на СЪЩАТА ФИРМА за това, че е намерила човек, който да купи апартамента му.После научихме и друго. Собственичката на брокерската фирма развела дребен строителен предприемач и заживяла с него. Реализирала същата двойна печалба, когато лице, притежаващо апартамент в сграда, строена от същия предприемач, решило да продава. /Продължавам/