Кои са диспропорциите при плана Юнкер?

Георги Янакиев от представителството на ЕК пред Bloomberg TV Bulgaria
6 окт 2016 11:14, Екип на Bloomberg
2
Кои са диспропорциите при плана Юнкер?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планът за инвестиции в Европа или планът "Юнкер", както е неофициално известен, цели възстановяването на инвестициите в ЕС, защото се забелязва, че след кризата дори и да има ръст, той остава относително беден на инвестиции. Това заяви Георги Янакиев от представителството на ЕК в България в Бизнес старт с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Проблемът не е липсата на ликвидност, а че тя не стига до реалната икономика, каза Янакиев.

"Първата констатация беше, че планът работи много добре и най-големият успех беше при малките и средни предприятия", допълни той. 

Въпреки че основната част от помощта по плана "Юнкер" бива усвоявана от страните от Западна Европа, това е нормално с оглед тяхната големина и ниво на развитие, каза Янакиев.

"Ако погледнем обаче под друг ъгъл, а именно инвестиции към БВП, виждаме че доста източноевропейски държави изпъкват, включително България, която е шеста в ЕС по показателя на очаквано подкрепени инвестиции към БВП", добави той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
dp преди 7 години
За съжаление филма сме го гледали - тръгне ли икономиката да чака на помощи от държавата умря тя, целият съветски блок си замина поради тая болест.В БГ съществена промяна за икономиката оттогава няма, само са преименувани нещата,съответно пътят в реалната икономика е надолу - дребен частен сектор така и не оставихада се развие отвъд куфарни търговци и кръчмари.А ЕС парите изчезват по чиновници преди и да тръгнат към реалната икономика не само в БГ.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от кухи меринджей - пвц тръба