Шлосер по заявка! Държавата ще обучава 300 безработни

62% от фирмите у нас не могат да намерят нужните им кадри
Обновена: 2 ное 2016 18:45 | 2 ное 2016 18:40,
35
Шлосер по заявка! Държавата ще обучава 300 безработни
Снимка: архив Reuters

Работници по заявка - заварчици, шлосери, строители ще бъдат обучени от държавата по искане на фирмите. Компании, които не могат да намерят нужните им кадри, могат да подадат заявка в бюрото по труда.

За 300 часа регистрираните безработни ще бъдат обучени за сметка на държавата. По време на квалификационния курс безработните ще получават и дневна стипендия от 8 лв. Курсистите, които се обучават в друго населено място пък, ще взимат до 10 лв. на ден, с които да покрият транспортните си разходи

За да получат обучени служители, работодателите трябва да подадат заявка в бюрото по труда.

"В нея трябва да е посочен броят на служителите, които ще назначат за не по-малко от 6 месеца", обясниха от Агенцията по заетостта пред "Монитор". Освен това шефовете сами ще избират кои безработни да бъдат обучени.

"Недостигът на персонал с професионална подготовка е факт в немалко икономически сектори у нас. Затова чрез тази мярка се опитваме да удовлетворим потребностите на бизнеса и работната сила", заявиха от АЗ.

Според проучване на "Менпауър” 62% от фирмите у нас не могат да намерят нужните им кадри. Най-много вакантни места има за заварчици, елтехници, зидари. Шофьори, готвачи, сервитьори и оператори на машини също са в топ 10 на най-ефицитните професии у нас.

Според експерта по подбор на персонал Светослава Георгиева тази мярка би имала успех само сред младите безработни със средно образование.

"Останалите или са възрастни и нямат желание да се обучават, или са ниско образовани и имат нужда от ограмотяване", категорична е Георгиева.

Данни на Агенцията по заетостта показват, че половината от безработните нямат диплома за основно образование и са без препитание повече от година. Както "Монитор" писа, от следващата година социалното министерство ще праща трайно безработните на курсове по ограмотяване. Тези, които могат да четат и пишат, ще бъдат включени в програма за почасова заетост в селата. Местните ще ги наемат за косене на трева, ремонти на жилище или пазаруване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
до 27100 % вярно! Веднъж след оборка на блока в кв. Гоце Делчев, (до южния парк, за тези които не са отт София), облечен с мръсен гащеризон, отидох да купя 25 кебапчета и 25 кюфтета от кварталния супермаркет. Те като ме видяха с работно облекло и ме изгледаха и обслужиха, все едно съм осма категория човек, нищо че докарвам 9000 лв на месец!
22
1
 
9
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Аз такава работа за под 300 лв на ден надник не хващам! Ако има работодател, който може да си ме позволи да казва!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирмите не търсят работници, а роби , ама ако може по-квалифицирани. Да могат всичко да правят, ама като да не им се плаща много много.
20
0
 
12
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
Точно тези безработни без основно образование трябва да се държат настрана от метални конструкции,за да не пострадат.Конструкциите имам предвид.
19
1
 
14
 
! Отговори
Не се ловя вече . . преди 7 години
Нали мразехте презирахте и ненавиждахте работниците . Шлосери , стругари , фрезисти . . . Защо са ви сега пак , за да има на кого да се надсмивате ? Никой да не работи такива професии у нас , само в чужбина . Тук такива професии са обект на подигравки и насмешки . Знам какво ще стане по-нататък с тези професии .
18
0
 
23
 
! Отговори
да заваряваш преди 7 години
Аргончик Т6 съм от 10 години само да попитам защо няма категория на труда , няма вредни , няма извънреден труд , няма качествено работно облекло , когато съм в болнични се спират купоните за храна (хем болен хем гледен ) когато питаш за вдигане на заплатата казват няма пари а в същото време шефовете карат коли за по 300 хилки .... Не ми се бачка вече , то бежанците и * с по 5 деца взимат повече пари от мен .!.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До wolfАко говорим за заводи, да прав си -съгласен съм с теб. Само че не ги обучават за такъв тип работа. В микростопанствата работника трябва да разбира как да извършва елементарни подръжки и ремонти (чак при по-сериозно се ходи на майстор или сервиз). Ето защо според мен такъв курс ще е от полза. В крайна сметка на 300 а дори 30 часа стигат на някой да схване как да завари скъсаните канати на малко ремарке например. Ако оста се е скъсала там вече 30 паса не стигат
16
0
 
20
 
! Отговори
Wolf преди 7 години
От безработни шлосери и заварчици не става. В машиностроенето има много теория, математика, физика, химия и още повече обща култура.Тези професии се учат в училището, а после, който изкласи, на такива курсове само си повишава квалификацията. Всеки който е минал по този път отдавна си е намерил работа тук или зад граница. Няма как за 300 часа да се попълнят липсите години безхаберие.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20 Ами не случайно хората в скандинавските стани се задържат средно по 2 години на кариерна позиция. След това се сменят. Така постоянно учат нови неща, постоянно са заинтересовани и мотивирани от работата и най-важното остават конкурентноспособни. А в БГ какво става -хем се искат западни условия и заплащане, хем искат ако може като при соца - почваш някъде и спокойно изкарваш до пенсия. Накрая от двата стола -на земята
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19Връзката е относно започването на 600 лева -написах ти аргументи защо е така. За съжаление размера на коментарите е ограничен и не можах да ти отговоря относно завършването на с тази сума
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16Ами защото уж искат да живеят по европейски, но удобно пропускат нещата дето не им отърват. На запад младите се веселят петък и събота - не като тука всеки ден айляк. На запад докато са студенти бачкат и за без пари - само и само като завършат да имат стаж. Тук развяват една диплома удостоверяваща че са дали едни пари срещу което са слушали морално остарели лекции и искат 2000 заплата без един ден стаж
12
0
 
13
 
! Отговори
PD преди 7 години
Може и да си прав. Сигурно съм заядлив. Честита ти пенсия. Дано доживееш да видиш 65 годишен монтажник на 30м, от преквалифицираните по модерните програми писани от същите "професори" за които говориш, вече завършили модерни Европейски колежи/университети. И понеже 69г ти също не си можел много, но ако си бил в системата на шлосер, заварчик си минал по различните разряди, което е стимул, както финансов, така и престиж. Новите чорбаджии разбиха модела и сега рев и нереални инициативи за преквалиф
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА СЕ КАЗВА ДЪРЖАВНО ПРАНЕ НА ПАРИ С АДМИНИСТРАЦИЯ..
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАТО ГО "ОБОЧАТ' Но заплатата малка НАПРАВО НАПУСКА.
9
0
 
21
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Закривахте училища, преобразувахте техникуми в гимназии, и това е резултата. Като добавим и делегирания бюджет-нещата са ясни.Частни образователни центрове, за обучение на безработни??? От това спечелиха само приближените до шефовете на бюрата за безработни, препраха пак едни пари....Това, са което говорите е поредната партенка. Фирмите искат ниско платен покорен персонал, за обучени не им се дават пари.Цялата стратегия на Пр. обр. е сбъркана из основи....
8
0
 
9
 
! Отговори
make преди 7 години
на мене ми требе помощник овчар доп квалификаций да може да кръка по кило ракия без да пада надник по споразумение 80-100 лв денеска и по кило вино
7
0
 
19
 
! Отговори
PD преди 7 години
На новината за шлосери, снимка на монтажници. То като стария виц за компютри и компоти. Беше забавен :-). Но беше виц, а вече в журналистиката стана реалност. Като статията за шофьора на такси изнасилил клиентка. Не било шофьор, а шофьорка и била потърпевша.И как ви се струва, абдикирахме от знанието и моженето. Превърнахме образованието в търсене и предлагане. Новия тренд е "Европейски" колеж, Евро университет и нито един такъв за шлосери, монтажници, респективно инженери. Пълно малко умие.
6
0
 
32
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
През 2021 е следващото преброяване на населението и тогава ще се разбере че населението е намаляло с 400-500 хил.души главно заради емиграцията.БГ работодателя тип БАЙ *** е измиращ вид точно като динозаврите,сега и със Сета процесите ще се засилят.
5
0
 
23
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тези бачкатори които не са с две леви ръце отдавна са си намерили препитание ,а новите обучени ,ако има такива след като се опарят от "честните" частници у нас по всЕкакъв начин ще издухат на вън и пак няма да има кой да им работи .
4
1
 
35
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 7 години
КОЙ ЩЕ ВИ ЗАВАРЯВА И РЕЖЕ ЖЕЛЕЗА СЪС ШЛАЙФА ЗА 600-700 ЛЕВА НА МЕСЕЦ БЕ БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛИ ТАКИВА ?????????????????

Спонсорирани публикации