Ще проработят ли новите формули за цената на природния газ?

Има опасения, че те ще доведат до ограничаване на пазара
1 дек 2016 13:37,
1
Ще проработят ли новите формули за цената на природния газ?
Снимка: архив, БулФото

Новите формули за определяне на цената на природния газ няма да проработят, опасяват се от обществения доставчик "Булгаргаз". Промените, предложени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предвиждат допълнителните разходи при извънредни заявки за доставка да бъдат поемани не от всички потребители, тоест да участват в определяната от регулатора цена на обществения доставчик, а от този, който ги е предизвикал.

Юрисконсултът на "Булгаргаз" Анжела Славова обаче посочи по време на обществено обсъждане в регулатора, че допълнителните разходи ще бъдат трудно доказуеми. Това ще изисква разкриване на търговски тайни - за транзита през Румъния и с главния доставчик на компанията ("Газпром").

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов допълни, че промяната се прави заради прецедент и се превръща в норма, а това ще ограничи пазара и навлизането на нови играчи.

"Действително, който товари системата, трябва да носи отговорност", категоричен е Павлов. Той обаче посочи, че предложените промени само ще натовари отношенията между компаниите и предложи да се прецизира как точно ще бъде прилагана нормата.

Промяната беше поискана с отворено писмо от Българската федерация на индустриални енергийни консуматори (БФИЕК). Те реагираха на липсата на заявки от страна на "Овергаз" за 2017 година. Според организацията дружеството ще прави извънредни заявки, което ще увеличи разходите за доставки на "Булгаргаз", а според методиката за определяне на цената на обществения доставчик разликата трябва да се включи в цената, която се одобрява от КЕВР - тоест от всички потребители.

От "Булгаргаз" съобщиха пред журналисти след края на заседанието, че "Овергаз" все още не са заявили доставки на природен газ. Годишното потребление на дружеството е между 350 и 400 млн. куб. метра.

Светослав Иванов от Българската асоциация природен газ обаче посочи, че искането на БФИЕК нарушава принципа на солидарността при наличието на естествен монопол на пазара. Той посочи, че досега "Булгаргаз" е плащал за по-голям капацитет за транзит през Румъния - заявявал е с 60% повече от реалните доставки, което не е "притеснило никого".

Иванов посочи още и че промяната може значително да натовари сметките на клиентите на топлофикационните дружества. При температура под средната за месеца ще бъде увеличено потреблението на газ от топлофикациите, а според новата наредба допълнителните разходи ще бъдат поети от клиентите на топлофикационните дружества.

Светослав Иванов беше категоричен, че правилата ще затворят още повече пазара. Той посочи, че самото искане заявки за доставка за цялата следваща година да бъдат правени до 31 август на предходната вече е ограничение за навлизането на нови играчи.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира пред Investor.bg, че няма място за опасения, че промяната ще увеличи сметките на бита и на клиентите на топлофикационните дружества. "Няма да има никаккъв проблем за битовата газификация. Това, което я забавя, са първоначалните разходи, които едно домакинство трябва да направи, за да газифицира своя дом", обясни той.

В дългосрочен план използването на природен газ е много изгодно за домакинствата, защото природният газ няма да се увеличи съществено, посочи още Иванов. Той прогнозира, че с идването си на власт новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще премахне ограниченията пред петролната индустрия в страната, което ще свали цената на енергийните ресурси.

По отношение на цената на природния газ на "Булгаргаз" от 1 януари 2017 години Иванов поясни, че очакват заявката на обществения доставчик, която ще бъде внесена на 9 декември. Той не поиска да се ангажира дали ще се наложи промяна в цената на топлофикационните услуги и посочи, че КЕВР ще вземе решението си за цената на природния газ и отражението върху останалите енергийни услуги на 30 декември.

Решение за промяна в наредбата, която ще промени формулата за определяне на цената на природния газ, ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 27 декември.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: природен газБФИЕКкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари