Скъпо: За 2 г. цената на кв. м в София с ръст от 200 евро

На пазара на жилища има динамика и все по-голямо предлагане
Обновена: 16 мар 2017 15:24 | 1 дек 2016 15:52, Миглена Иванова
40
Скъпо: За 2 г. цената на кв. м в София с ръст от 200 евро
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Засилено търсене, все по-голямо предлагане, ръст на цените, голяма динамика. Така накратко агенциите за имоти виждат пазара на жилища в София и големите градове.

Експертите обаче са категорични - за балон не може да се говори заради устойчивите фундаменти на пазара. За пръв път от години водещ двигател е местното търсене, дори във ваканционния сегмент, където повече от половината от сделките вече се сключват с български граждани, а перспективите са за устойчиво развитие.

Очертава се и плавна тенденция към засилване на предлагането на качествено ново строителство, което да балансира пазара и постепенно да компенсира недостига.

За следващата година посредниците очакват повече сделки и по-спокоен ръст на цените на жилищата на фона на очакваното ново строителство, което ще излезе на пазара през 2017-2018 г. Това ще внесе и повече равновесие на вторичния пазар, където се очаква предлагане на по-разумни цени.

Пазар на бързи обороти

През тази година се наблюдава цялостна промяна на нагласите на пазара, като има бързо разгръщане на тенденции, натрупвани през последните години, коментира Полина Стойкова от Bulgarian Properties на бизнес закуска на портала за имоти Imoti.net.

В София масово стартират големи обеми ново строителство на фона на постоянно нарастващото търсене. Все по-бързо се взимат и решенията за покупка на жилище заради все още недостатъчното качествено предлагане, посочи Стойкова. Така сделките от началото на годината отчитат ръст с около 10 на сто, показват данните на компанията.

Това се отразява и на цените на имотите в столицата. В рамките на последните няколко месеца нивата преодоляват две ключови психологически граници - 800 евро за кв.м в началото на годината и 900 евро през третото тримесечие, сочи още статистиката на агенцията. За две години средните цени на кв.м са се увеличили с около 200 евро, каза Стойкова.

Още за цените на имотите - в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Качествени жилища ще има, когато надзора се упражнява от държавата. Сега е от фирма. Ами аз ако съм строител нали на надзорната фирма , която ми "върти номера" ще и съобщя дискретно, че на следващия ми обект надзорната ферма ще е друга. И така се заражда една порочна практика в БГ
28
2
 
7
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Сега обективно :Цените се вдигнаха защото има търсене но няма достатъчно предлагане.Писаха статии как щели да се вдигат и сега собствениците искат повече и повече ... сега в момента се уплашиха че ще стане балон .Боркер отпреди няколко дни : цитирам -Собствениците само вдигат цените непрекъснато,но и купувачите взеха вече да се дразнят и пазара забива.Това ако искате да купите охладете страстите и не купувайте на вискоите цени.
27
1
 
27
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До швибъДам, също така апартаменти, които висят по сайтовете с години, защото са прекалено скъпи, сега ги пускат отново като "промоция" на цена с 3-4 хиляди евро отгоре и казват, че имало бум на пазара. Жалка и смешна история. И защо статията не е в раздел спонсориран материал?
26
2
 
38
 
! Отговори
швибъ преди 7 години
Нямало било балон?! Да бе, по кварталите новите сгради са полупразни. Всеки, който живее в София е видял. Вдигат сгради, продават нещо ама живущи почти няма. Всеки пък който дава под наем знае, че наематели не се намират лесно. Пазар на имоти в България НЯМА, просто съсипаната държава се изнася в столицата и хората продават имотите си за да купят апартамент тук.
25
2
 
4
 
! Отговори
living преди 7 години
1 Драмата е ,че цените в софия може и да се качват на теория ама заплатите и доходите падат реално или доооста бавно догонват пазарните нива в евро цени . 2 "Ново строителство вече е на 30-40 км от центъра." на много места е така /в Киев/ новодомците са в периферията на града в нови жк, друг е въпроса ,че ако е голям квартал може да се направи самостоятелен град извън града /столицата .
24
3
 
8
 
! Отговори
Хасан преди 7 години
До :)Сега е времето да ПРОДАВАМЕ :)
23
3
 
19
 
! Отговори
bank преди 7 години
До АнонименЖивея в собствена къща в град в Германия до границата с Люксембург. Изплащам на банката кредит.....живееш в къщата на банката, гаста )))
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в собствена къща в град в Германия до границата с Люксембург. Изплащам на банката кредит по 800? месечна вноска. Кредитът е с лихва 1,95%. Къщата струва 200000?. Оставаща сума за изплащане 127000?. Колко години още ще изплащам като на година внасям около 10000? допълнително по кредита.
21
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в бг остават само роми и бежанци,,останалите имигрират,,нацията застарява и изчезва ..за това се вдигат цените ,,хехехе
20
3
 
34
 
! Отговори
олеле, тези брокери преди 7 години
с фалшивите си прогнози, я ми кажете, колко точно може да нарастне още населението в софия за да се изкупят новостроящите имоти + построените и непуснати в продажба + имотите за строеж в близките 2-3 години/ има проекти за няколко големи "небостъргача" и комплекси с дадено разрешение/.Сега добавете и ускоряващата се емиграция, дори и на хората от софия, за провинцията няма и да споменавам, помислете и колко от сега чакащите да им завърши "зеленото" и са на квартири... цената ще пада ;)
19
25
 
12
 
! Отговори
На терен преди 7 години
Не вярвайте на брокерчетата, но и не бъдете наивни като лузърите, които чакат цената на квадрат да стане 100 лева, за да си купят гарсониерка в Младост.Цените наистина се вдигат (бавно) и засега не виждам начин тенденцията да се обърне.
18
5
 
42
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Ех, колко много им се иска на алчните брокери, това, което дрънкат, да е вярно. Личният ми опит показа, че пазарът е пренаситен от боклучави нови жилища и цената им може да върви само надолу.
17
26
 
14
 
! Отговори
:) преди 7 години
Добрите жилища в София наистина са малко и цените им наистина се качват. Панелните коптори също се предлагат на по-високи цени, но при тях покачването е минимално. Купонът свърши, трябваше да купувате преди 2-3 години.
16
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хехех брокерчета , пак ли останахте гладни ?
15
1
 
37
 
! Отговори
Бързо ! преди 7 години
Да купувам да не вземат д свъшат !
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така външно е докарано , но вътре е за ремонт.
13
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре е че се строиче идват бежанците
12
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дежурната дезинформация за балъъци
11
14
 
14
 
! Отговори
Бряхх!! преди 7 години
Групата 200лв/кв.м. пак се активизирала! ))))))))))))
10
2
 
29
 
! Отговори
Бахххх преди 7 години
Продавам си го на ипотека и моето. Още 16 години плащане и УВО. Ако съм жив до тогава..... Абе какви глупости ми пишете разни платени статии. Ще им се на брокерите да се вдигнат жилищата ама нема! Само слухове пускате и вие журналята,

Спонсорирани публикации