Морски кметове: Да удължим сезона с нови въздушни линии!

Основният проблем за туризма в областта си остава сезонността
5 дек 2016 15:44, Анисия Иванова
8
Морски кметове: Да удължим сезона с нови въздушни линии!
Архив: Булфото

Кметовете на Бургас, Несебър, Поморие и Созопол подкрепиха идеята на главния изпълнителен директор на фирмата концесионер на Летище-Бургас Улрих Хеппе за откриването нови въздушни линии за по-дълъг туристически сезон в региона. Това стана на среща в Бургас, инициирана от областния управител Вълчо Чолаков.

Целта е да стимулираме посещенията на туристи в Бургаско целогодишно, каза Улрих Хеппе. Той добави, че въпреки отчетените 22,3% ръст на полетите през 2016 година, основният проблем за туризма в областта остава неговата сезонност. Цифрите показват, че 93 на сто от трафика на бургаското летище е сезонен, а отчитаният ръст е само в месеците от май до септември.

В тази връзка Улрих Хеппе презентира идеята си за създаването на Фонд, в който да се включат общините в областта, а при интерес и представителите на туристическия бизнес. Това е така нар. споделен риск , който авиокомпаниите изискват за нови дестинации и удължен период на полетите. Като добър пример за място, превърнало се в целогодишно търсена дестинация, концесионерът посочи столицата, където се конкурират две от най-големите нискотарифни самолетни компании.

Подобен фонд работи и в Южно-централен район от 2010 година, а като резултат от общите усилия са 3 нови редовни линии на "Летище Пловдив" и 350 000 пътника за 5 години. Същото би могло да се случи и в област Бургас при внимателно планиране и добра маркетингова схема, подкрепени от местната власт, заяви директорът на Летище-Бургас Георги Чипилски, цитиран от БТА.

Предложеният Фонд, в който общините да участват със собствени средства, ще служи за маркетингова подкрепа към авиокомпаниите с цел повишаване на полетите в месеците януари- май и октомври - декември. Като краен ефект от направено предложение, концесионерът на Летище-Бургас предвижда нови работни места, удължаване периода на трудова заетост, подобрени транспортни връзки, увеличен приход от туристически данък, развитие на балнео, културен, спортен туризъм, утвърждаване на Южното Черноморие като целогодишна дестинация.

Областният управител се ангажира лично Фондът да бъде презентиран и пред кметовете на останалите 9 общини в областта, пред бизнеса, неправителствения сектор и браншовите организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 7 години
МОРСКИТЕ КМЕТОВЕ СЕ СЪБРАХА ДА ОБСЪДЯТ ВЪПРОСА: КАК ДА ГУШНЕМ ОЩЕ ПАРИ...Я ОТ ДЪРЖАВАТА, Я ОТ РАЗЛИЧНИ ПРОЕКТИ, Я ОТ ПРОДАЖБА НА ОБЩИНСКА ЗЕМЯ...???
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да е целогодишен туристическия поток, районът трябва да предлага нещо по-различно от бетонирана плажна ивица и мутро-барок. А, да и бетонирани крепости. За да увеличите интереса, първо направете нормална реставрация на малкото останали исторически забележителности. Бучнете примерно поне една табела в близост до Ахелой, да се присетят хората, че там битка е имало...
5
3
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
Другарката Бокова, нали щеше да прави още десетина вида туризъм?!А къде е новата културна полиция?
4
1
 
5
 
! Отговори
... преди 7 години
Епа сега с това глобално затопляне мое и да им се отвори парашута за по-дълъг сезон! Ха дано ама на дали! Инак то същото е и в планините! Зимата е пълно с народ а лятото едвам кретат! Макар, че с тоя спа туризъм малко им се пооправиха нещата, ама не много! За морето не е ясно ко можеш да правиш зимата там! Може би риба да ловиш, *** ...!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един гледа да прилапа средства от общински/респективно държавни/ бюджети!!Дайте парите,пък ще видим!Ще стане ли целогодишно,ще има ли нови работни места..въпрос на риск,ама парите току-виж изхарчени преди да е станало целогодишното чудо!!После ще се окаже,че средствата във фонда са недостатъчни,трябва да се гарантират с още средства,да не се остави фонда да фалира,че това ще се отрази на краткосрочни и дългосрочни рейтингови прогнози..!!И,те така!!Приготвяне за нова пералня на държавна пара!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак говорим за чужди туристи, а българите в Турция, Гърция и Албания.
1
1
 
9
 
! Отговори
Фф преди 7 години
Олле майко имали сезонен характер. Аз предлагам да нацвъкате кварцови лампи по плажовете и над хотелите за зимата да ви стане целогодишен сезона. Събрали се да се напият и измислили една камара глупости та даже и ги публикуват

Спонсорирани публикации