Лидерът на Samsung се озова зад решетките

Прокурорите имат 10 дни да повдигнат обвинения срещу Лий
17 фев 2017 10:30, Бойчо Попов
11
Лидерът на Samsung се озова зад решетките
снимка: Ройтерс

Лидерът на Samsung Group Лий Дзие Юн беше арестуван рано днес във връзка с предполагаемата му роля в корупционния скандал по високите етажи на властта в Южна Корея. Всичко това представлява поредният сериозен удар по най-големия производител на смартфони и чипове за памет в света, предава Ройтерс.

48-годишният Лий, който е от най-богатата фамилия в страната, е бил задържан, а в момента се намира в единична килия, в която има телевизор и бюро, посочват от затвора в Сеул.

Лий е заподозрян в скандала с търговия за влияние, който доведе до отстраняването на президента Пак Кън-хе през декември. Ако това решение бъде признато от Конституционния съд, това ще направи Пак първия демократично избран лидер, принуден да напусне. 

Акциите на Samsung Electronics понижиха стойността си с 1,1%, докато тези на Samsung CT&T, де факто холдингова компания на Samsung Group, също поевтиняха. Цената им спадна с 2,8%.

Прокурорите имат 10 дни да повдигнат обвинения срещу Лий, въпреки че могат да поискат известна отсрочка. След обвинителния акт съдът ще има три месеца, за да излезе с решение.

Все още не е решено дали арестът на Лий ще бъде оспорвано и дали може да бъде пуснат под гаранция, коментира говорителката на Samsung Group.

Samsung и Лий отричат обвиненията.

„Ще направим всичко възможно, за да се уверим, че истината ще излезе наяве в рамките на бъдещото съдебно производство“, коментира Samsung Group в кратък бриф след ареста на Лий.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
лУД преди 7 години
Такова нещо тук е невъзможно. Няма нито един наш олигарх в затвора.
7
1
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
ябълките са пошибалки за хипстери с изкуствен търговски баланс. рано или късно балона на тая надценена ширпотреба, в която се превърнаха ше гръмне, и глави ще се търкалят.
6
5
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Каква тиква бе глупчо? Бацето да не е собственик на фирми. МАРЕШКИ ,ГАНЧЕВ...... и др.Тези са за катамангата. Написал си неправилно.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кога и лидера на тиквите ще се озове за решетките
4
1
 
6
 
! Отговори
До киро преди 7 години
Кирчо, виж колко шера от ябълката притежава текущия и лидер, умножи ги по пазарната им цена в момента, прибави и годишните му доходи и ми кажи колко цифрено число се получава? После си помисли какво може да си купиш с тях.Ябълките правят по-етичен бизнес от самсунг ли? Или може би някой знае, че любилеината ябълка няма да е толкова година и предварително подготвя пазара?
3
2
 
4
 
! Отговори
kiro преди 7 години
До 2Ти за акции не си ли чувал, какви лидери където купуват държави ти се мотаят в главата. Това да не ти са руските олигарси.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е то, лидера на самсунг в затвора, а лидера на ябълките може да си купи държава с все затворите....
1
4
 
9
 
! Отговори
Я, преди 7 години
Самсунг политическа партия ли е,та има лидер?