Енергийната ни сигурност - в риск заради екомерките на ЕС

Не искаме по-големи ограничения за вредните емисии, но ни грози съд
10 мар 2017 17:50,
25
Енергийната ни сигурност - в риск заради екомерките на ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Над 150 хил. загубени работни места и закриване на между 3 и 5 хил. мегавата базови мощности в енергетиката, която е част от националната сигурност. Това са само част от последствията за България от промяната на европейските изисквания за емисиите на големите горивни инсталации (над 50 мегавата). 

Мерките бяха коментирани по време на кръгла маса, организирана от КНСБ. Референтният документ ограничава количествата серен диоксид, живак и азотни окиси, изхвърляни в атмосферата.
 
Мерките засягат седем индустрии (минна, металургия, стъкларска, циментова и т.н), сред които и енергетиката, и затварянето на мощности може да доведе до режим на тока, каза председателят на синдиката Пламен Димитров.
 
В момента в Брюксел тече дискусия за подготвяните промени, а плановете ще бъдат гласувани от комитета по околна среда към Европейската комисия (ЕК) на 28 април 2017 г.
 
На базата на дискусиите ще бъдат изготвени норми, които ще влязат в сила четири години след като бъдат одобрени от ЕК, обясниха експертите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Промените няма да бъдат гласувани от Съвета на министрите.
 
Сред обсъжданите в Брюксел лимити например е ниво на сероочистване от 99% за нови мощности, което не може да бъде постигнато при производството с българските въглища.
 
За старите мощности сероочистките няма да бъдат променени. В момента новите блокове на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 успяват да очистят до 96% от серния диоксид, а по-старите блокове - до 94%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Като имаме продажни политици дето раболепно се огънаха пред ЕС и затвориха абсолютно изправни реактори на Козлодуй, сега силно загрижени за екологията естествено ще ни докарат да копуваме ток!
18
1
 
0
 
! Отговори
объркан преди 7 години
Обхванат съм от силно смущение и като така, ще се боядисват ли сега съвеЦките ТЕЦ на Тато, с технологичното равнище на 30-те години от миналия век. Един от балканските първенци от подобен вид го обявиха за покойник. R.I.P. ТЕЦ-Варна! Скоро май и "Мариците"! Че и други има.
17
3
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Европейския съюз ще ни докара един режим на тока за другата зима. Тъй ги виждам нещата. Дано Англия да повлече крак...
16
1
 
2
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Абе не четете ли ....просто българските лигнити не могат да бъдат пречистени до това ниво с никакви пречистващи съоражения ако го приемат край с ТЕЦа и край с ръста от 3 %хахаха....здраво ни е.б...т
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да почакат още малко с новите технологии, да видят планетата да чака може ли!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има клауза според която можем да пуснем 3 ти и 4 ти блок.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЪЖА Е. С НИЩО НЕ СЕ ЗАПЛАШВА СИГУРНОСТТА.МЪРЗИ ГИ ДА СЕ ПРЕСТРУКТУРИРА И ДА РАБОТЯТ КАТО ЗАПАДНЯЦИ . УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЯВАШ ЯВАШ Е КАРАТ
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мн умници тука. Гледате в перспектива. Най-лесно е да плюем срещу вятъра. Трябва да се разсекретят новите технологии, Но има огромно лоби срещу новите заключени технологии от страх за неуправляемо преразпределение на силата към не силните в момента.
11
2
 
10
 
! Отговори
Мен преди 7 години
ЕС да ми го *****! Направо да предлагаме да пречистваме по 200% а не по 99%. Това е чисто посегателство на независимостта на България.
10
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да започнат да се влагат пари във ВЕЦове и подобни еко източници. Не ни трябва още едно атомно л. Айно, способно при авария да съсипе Дунав, че и Черно море. Със тези водни източници които имаме, можем да се подсигурим за стотици години напред. И работни места повече, и еко сигурност пълна, и енерго сигурност много по-голяма.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покажете им един среден на брюкселските ***, пикая им на изискванията, какво е това нещо бе, от 10 години само ни съсипват енергетиката, а сега направо искат да я закопаят.
8
7
 
7
 
! Отговори
Рюхо преди 7 години
Не ги подсещай. От тоя АЕЦ вече са откраднали пари сигурно колкото за 2 АЕЦ-а. Ако пак почнат поне за още 2 ще откраднат мръсниците.
7
5
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
ЯСНО СЕ ВИЖДА ЧЕ НА КУНЕВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОТЪРСЕНА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗАКРИВАНЕТО НА 1 И 2--РИ РЕАКТОР НА КОЗЛОДУЍ И ДА ЛЕЖИ ДОЖИВОТ В ЗАТВОРА ЦАЦАРОВ ПОНЕ ТОВА МОЖЕ ДА НАПРАВИ БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ ЗА СЕБЕ СИ Е ТРЯБВА ДА ПИПНЕ И КОСТОВ ЗА КРИМИНАЛНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ КАТО И Ф ДИМИТРОВ ЗА РАЗБИВАНЕТО НО СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ОЩЕ И ОЩЕ
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук няма ли някой масон, да си поговорим за бъдещето на енергетиката и цивилизацията в следващите 10 години? Както и за шестата раса, от която те няма как да са част.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май ната му на европейския съд. Енергийната ни сигурност стои над ЕС и смотаните му изисквания. Брюкселските мекотели освен, че ще сринат енергийната ни система, също така ще предизвикат огромна безработица, а това е недопустимо.
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи нов АЕЦ е крайно необходим.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой дава минуси, за какво? Да не би да не вярваш в масонският крадлив, лъжлив, филмиран елит или в крадливата политическа класа, която направо смаза България? Ама провери в интернет за масоните, прочети да видиш какви добри хора са, все по-разпадащият се свят днес е резултат от техните действия :D Ама те не го схващат, така и ще си напуснат земята в следващите 10 години.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който дойде на власт, няма какво да му мисли, да изтегли 100 млрд заем, да покрие 26-те стари дългове, с 30 да покрие изискванията, останалата част да си я поделят масонските ложи и останалата част от политическата класа по братски, с любов!
1
5
 
32
 
! Отговори
Един преди 7 години
*** няма проблем, да излезе пак "експерта" Трайчо и да ни обясни как нямаме нужда от нов АЕЦ и колко ще ни е добре да бичим на въглища ...

Спонсорирани публикации