$10 000 за "Запорожец"? Може, ако е като на Путин

Колата от 1980 година се предлага на търг
15 ное 2016 17:15, Красимир Ангелов
35
$10 000 за "Запорожец"? Може, ако е като на Путин
Снимка: AutoMedia.bg

На американския интернет-сайт за продажби на автомобили Craiglist бе пусната обява за един доста странен екземпляр - съветски ЗАЗ-968А, произведен през 1980 г. В съобщението се казва, че автомобилът се намира в Сиатъл и е в отлично техническо състояние, като дори гумите му са оригинални.

По-интересното е, че собственикът на колата твърди, че аналогичен ЗАЗ-968А е притежавал сегашния президент на Русия – Владимир Путин. Затова и в обявата машината се позиционира като "първият автомобил на Путин".

Твърди се още, че "Запорожеца" е бил внесен в САЩ специално за музея на съветските автомобили (Sovietcar) в град Айсаква, щата Вашингтон. Обявената цената е 9750 щатски долара, което е доста скъпо.

В момента в Русия моделът ЗАЗ-968А в прилично техническо състояние може да бъде закупен за по-малко от 1000 долара.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ЗапорожецСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
vesko преди 6 години
До азkyde e tozi zaz za 50 dolara dai adres ili tel za kontakt
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eдин комшия от входа навремето имаше такъв ЗАЗ ,прякора му беше - терминатора.
25
0
 
13
 
! Отговори
Ауто билд за 2 лева преди 7 години
Ако си карал ЗАЗ (Завод Автомобильних Зверей) имаш шанс да станеш Путин.Ако си карал Голф имаш шанс да станеш перничанин.Ако си карал БМВ имаш шанс да станеш комплексар.Ако си карал баничарка имаш шанс да станеш мъртъв провинциалист, нает за доставчик в София.Ако си карал Трабант или Балканче и след ремонт са вървели, имаш шанс да се справиш с всичко в живота.Ако си жена и караш джип, имаш шанс да подкараш ТИР със пропорционалните жертви.Ако не караш нищо, имаш шанс да те смачкат на зебра.
24
9
 
4
 
! Отговори
ааааа преди 7 години
Едно такова нещо тровеше живота на целия блок всяка сутрин. Като видя нещо подобно по улиците почвам да се оглеждам за някоя по-тежка тухла.
23
1
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Не е коректно Ти не си коректен, приятелю... Казах, аналог като клас автомобил.Фиат 500 е същия клас, произвеждат го и до днес. А за триколките на англичани и италианци от онова време нещо да кажеш?60-те години? Този автомобил е класи над тях.И забележи-първия ЗАЗ е от 1960 година, само 15 години след края на войната, когато в СССР някъде още са разчиствали руините и са строили градове наново..Гредата и сламката, приятелю....
22
0
 
5
 
! Отговори
ПорЦелан преди 7 години
До фелдкурата,Позната история, при първото натискане хващаше едното предно колело, после другото. Не си спомням кое беше първото, но никога не работеха и двете едновременно.
21
8
 
3
 
! Отговори
Фелдкуратът Ото Кац преди 7 години
този е тунингован!тати имаше предният модел,ЗАЗ 969помня как се опитваше да го накара да спира с предните колелаи лежеше под него,но не успя...и о да..помня как люто псуваше бушмените..сега разбирам ,че е ставало въпрос за рашистите..тате те не са се променилисъщите г.ад.ин.и са.
20
1
 
16
 
! Отговори
художника преди 7 години
До з н а й к оЕ ееее брато, печелиш жълтата фланелка :-)408 И беше здрав, но тромав. 412 Д имаше много мощен двигател за купето си. Имах един случай, ще ходим на вилата да празнуваме новата 99г. беше страшна виелица, студ и сняг, пътят непочистен 20ч. вечерта 17км. Москвето буквално направи пъртина.От снега чистачката ми хвръкна и на рамото намотахме шал. Караш м-у дърветата щото път не се вижда. Мамка му, тая кола ни закара и какъв купон беше после не е за разправяне.
19
1
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен19 А на всеки "демократ", по един Фолксваген костенурка-аналогът на ЗАЗ от Германия, или от онези , триколесните двуместни автомобилчета от Англия, или триколка, двуместна с каосерия, от Италия, или Ситроен 2 коня, от Франция, все аналози на Заз-ката, от онова време...Що не виждате гредата в своето око, а виждате сламката в чуждото?Такова е било времето, 25 години след войната правят и това, а ние без война какво направихме от 1989-та до сега?
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не го гледайте че отвън изглежда грозничко. Натискаш червеното копче....пали турбините и излита вертикално. Както всичко правено в СССР е и със двойно предназначение.
17
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
Елате тука,бе янки! В моето село се продава ЗАЗ костенурка за 50 долара!
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки русофил трябва да притежава подобно возило и да се гордее с него.
15
4
 
23
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Уникална машина, както всички автомобили от онова време, на СССР. Правен за да задоволи нарастналата нужда от автомобили, правен да върви даже там, където няма пътища, задно предаване и заден двигател, не замръзва зимата при -40, печката в купето и тя помага за комфорта там, уникално тегли на заледени пътища, и е правен да работи, а не да се печели от резервни части и поддръжка, както сегашните. Вътре е точно толкова неудобен, колкото двуврат голф, има уникален по конструкция двиг. без маслен фи
14
1
 
16
 
! Отговори
до художника преди 7 години
И аз имам скъпи спомени от първата си кола Москвич 2140Д, сглобен в Ловеч. Никога не ме е оставял по пътя. За 190000 км, съм сменил два съединителя. Нищо друго! Но съм го товарил като магаре. Яка машина беше.
13
2
 
8
 
! Отговори
до 12 Август преди 7 години
Какъв умен, подробен, сърцераздирателен коментар. Надраскан от неизвестен вид двуного същество наподобяващо демократично мислещ софиянец.
12
2
 
24
 
! Отговори
художника преди 7 години
Първата ми кола беше Москвич 412 /дефорсиран/. След 17г. двигателят беше като нов, обаче купето изгни и го продадох. На втора скорост вдигаше 80км. , а 140 км. си ги нямаше за нищо. Интересното беше, че при 110км./ч. много ручеше двигателя, колкото повече увеличаваш скоростта и двигателя "заспиваше". Луда кола, казвам Ви. За 17г. НИКАКЪВ ремонт и..... много весели спомени.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЗ-Заплаха за Автомобилите на Запад! Дядо ми имаше такъв на село, и след като вече не можеше да го кара го вземах аз и го направих кабрио! Отрязах с флекс колонките и махнах тавана. Заприлича на Порше спайдер кабрио! Препусках по поляните докато не се сгъна на две! От експлоатацията му по пътищата преди флекса, запомних три кусура. Задната скорост влизаше само когато тя поискваше, загряваше по дългите баири и много шумен!
10
25
 
5
 
! Отговори
Август преди 7 години
Въпросното подобие на автомобил всъщност е машина за самоизмъчващи се мазохисти и идеологически фанатици. Пожелавам на всички страдащи по отминалото време на тоталитаризма да се сдобият с подобни уреди от марките москвич, жигули, заз, и да им се радват дъъълго доживотно :)
9
1
 
7
 
! Отговори
до 8 Извънземен преди 7 години
По добър е от москвича. Някога бащами имаше москвич 412 , добре вървеше но зазките ми допадаха повече.
8
3
 
3
 
! Отговори
до 6 така е преди 7 години
"Пенсионер с висше образование и добър английски език". Неможеш да заблудиш мен. Такива простотий може да напише само индивид без образование и със специялни евроатлантически наклонности.