Как Хитлер помогна за раждането на най-продаваната кола в света?

Той и Фердинанд Порше са бащите на Фолксваген-костенурка
Обновена: 26 май 2018 21:02 | 26 май 2018 21:00, Красимир Ангелов
97
Как Хитлер помогна за раждането на най-продаваната кола в света?
Снимка: Reuters

Най-продаваната кола в света дължи раждането си на Адолф Хитлер. Преди 80 години именно той прави първата копка на заводите "Фолксваген" близо до градчето Фалерслебен, пише в своя материал DW.

Двама мъже - един голям проект - Фолксваген-костенурка. Фердинанд Порше е гениалният конструктор, Адолф Хитлер - политическият акушер. Сътрудничеството между двамата не се базира на симпатии, а на тънки сметки.

Професорът по нова история в университета в Щутгарт Волфрам Пита посочва, че "са се събрали двама души, които взаимно си пасват". В съавторство с Нилс Хавеман и Юта Браун историкът е издал книгата "Порше. От конструкторското бюро до световната марка". В нея той описва историята на концерна, започнала на 25 април 1931 година със създаването на малко конструкторско бюро в Щутгарт.

"Без подкрепата на Хитлер, Фердинанд Порше не би могъл да завърши амбициозния си проект Фолксваген", посочва Волфрам Пита. Хитлер е имал нужда от една творческа личност, която да конструира малолитражен автомобил, годен за серийно производство. А Порше е имал нужда от политически покровител, който да му помогне да конструира без да се съобразява с разходите", пише историкът.

Още на автомобилното изложение през февруари 1933 година, Адолф Хитлер обявява "моторизирането на народа". Малко по-късно, на 10 май 1933 година се провежда и първата среща между канцлера и конструктора.

Моторизиране и мобилизация

През лятото на 1934 година "Сдружението на германската автомобилна индустрия на Райха" дава поръчка на Фердинанд Порше да конструира автомобил, наречен на едноименната националсоциалистическа организация, отговорна за свободното време и наблюдение върху населението. На 29 декември 1935 г. Хитлер лично приема прототипа на "своя Фолксваген", въпреки че няма шофьорска книжка. Две години по-късно, на 26 май 1938 година, той прави първата копка на завода "Фолксваген" във Волфсбург. Радиото на Райха информира за събитието: "Едно малко градче на юг от Хановер е в центъра на вниманието на цяла Германия. Тук по волята на фюрера ще възникне гигантски завод, за който светът тепърва ще говори".

Пророчеството се сбъдва, макар и не точно дума по дума. Защото автомобилът първоначално служи не за "моторизирането на народа", а на Вермахта. Той е изпратен на фронта като военна машина с висока проходимост и като автомобил-амфибия. Никой всъщност не е изненадан от това допълнително военно предназначение на автомобила. Както споделя професор Пита, още от самото начало е било ясно, че той ще се използва за военни цели. В експозе на фирмата Порше от 1934 година изрично се посочва, че "Фолксваген трябва да бъде пригоден като транспортно средство и за военни цели, а не само за лично ползване". Едва след войната започва успешната история на Фолксваген, който е прекръстен на "костенурка", за да се отърси от националсоциалистическото си минало.

И Костенурката става символ на германското икономическо чудо. През 1955 година от конвейрите на Фолксваген слиза милионният екземпляр. А новият модел "Бийтъл" се превръща в хит по продажби в цял свят. От този модел са произведени близо 22 милиона автомобила. Производството в Германия е прекратено още през 1978 година, а последната "костенурка" слиза от конвейра в Мексико през юли 2003 година. Независимо от това, във всички страни по света "костенурките" продължават да се движат.

Малолитражният автомобил се отърсва от националсоциалистическото си минало веднага след войната. Ръководеното от комунистите френско министерство за индустриална продукция влиза в контакт с Порше през октомври 1945 година. Французите са въодушевени от костенурката. "Скъсването с националсоциалистическото минало се изразява най-отчетливо в усилията на френското правителство да привлече на своя страна конструктора на Фолксваген", посочва Волфрам Пита.

Според него сътрудничеството между Порше и Хитлер не е единичен случай в онези времена. "Порше не е единственият, който без никакви морални скрупули се хвърля на врата на властниците", пише историкът. "Така става почти винаги. Икономически отговорните хора, които се заинтересувани единствено от успеха на фирмата си или от осъществяването на амбициозните си технически проекти, обикновено нямат никакви скрупули да сключват пактове с властниците", заключава Волфрам Пита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
9
 
0
 
! Отговори
феноменално преди 5 години
Виждам почитатели на Хитлер в кометарите. Та той нас, източноевропейците не ни е смятал за хора?!
85
4
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Лека-полека отваряме вратата през която ще излеем истината след 10 години, а тя е: Чичкото с малките мустачки не е лош. Той просто милееше за народа си, но изпревари времето със 100 години.
84
3
 
5
 
! Отговори
SS преди 5 години
Повече от 100 г немците карат земното кълбо да се върти. По времето на Хитлер просто се е въртяло малко по-бързо.
83
9
 
0
 
! Отговори
Хитлер преди 5 години
Грешна ви е информацията..... най-продаваната кола в света е тойота... *** некомпетентните сте
82
12
 
5
 
! Отговори
La France преди 5 години
Хитлер е в ада. Vive la France! Vive la Liberte!
81
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НеноХитлер е най-великия човек раждал се някога в историята на света. Жалко че повечето хора ще го разберат след около 100 години това нещо./Няма по-просто и първосигнално същество от Хитлер.Донесъл толкова страдания на всички европейски народи,изпращал дори деца на фронта,а богатствата ограбени от цяла Европа къде са?И Европа загуби суверинитета на държавите си.Какво е образованието на Хитлер?Какво точно лично е създал или направил,освен смърт,терор и мъчения?То да командва всеки може.
80
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престанете да реабилитирате и рекламирате фашизма!Не отричам постиженията на чехите и немците,но не ни набутвайте Хитлер с реклама,опитвайки се да омаловажите престъпленията му,знаем с каква катастрофа за Европа свърши това!
79
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Само това да беше... колко велики открития има само заради факта Хитлер.
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам, кой е написал заданието за разработка на "костенурката", но е гениално - Да се създаде автомобил, който може да превозва четири човека със скорост 100 км/час и да струва 10 средни работни заплати.
77
0
 
2
 
! Отговори
Kapitan Petko преди 5 години
Фердинанд Порше колаборант според чехите...родил се е в либерец..кв..вратиславице
76
11
 
34
 
! Отговори
Нено преди 5 години
Хитлер е най-великия човек раждал се някога в историята на света. Жалко че повечето хора ще го разберат след около 100 години това нещо.
75
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко е, че днес се слави войната!Жалко е, че думата "мир" почти отсъства в публичното пространство.Възраждането на фашизма, реабилитирането на Хитлер не е само проява на лош вкус.Повторението на тази история няма да е фарс! Няма да бъде и трагедия.Катастрофа или апокалипсис - това ще получи човечеството заради опростачването си, лакомията си и загубените памет и разум!
74
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 73"Хитлер е чертаел вдъхновено колицата, а Порше си е вод" ото фон браун също е бил фашист, но това не попречило да стане първия директор на наса и да създаде цялата ракетна индустрия на сащ, с която американците толкова се гордеят!
73
1
 
4
 
! Отговори
ТТТ преди 5 години
До АнонименГрешиш , ИМА такъв!!! Генерал ПИНОЧЕТ!!!
72
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До корекция"С тази разлика, че най-продаваната кола в света е Тойота Корола"---Тойота Корола има 100 хиляди модела, образно казано, произведени в различни години.Тук се говори, за ЕДИН модел, т.е. ЕДИН дизайн, произвеждан продължително време, достигнал огромно количество.
71
22
 
2
 
! Отговори
корекция преди 5 години
С тази разлика, че най-продаваната кола в света е Тойота Корола.
70
25
 
5
 
! Отговори
СЛава преди 5 години
След като бива убит 1947 година Георги Димитров оглавява борбата за освобождение на Азия воюва до 1949 година като ОСвобождава КИтай и създава Китайската народна република.БАлсамираното ТЯЛО НА ГЕРОЯ поставено в скромен мавзолей в София пазеше огромни региони от нагли престъпници на власт. Недопускаха кражби даже на стотинки от власт подставените вкл на партиина работа.
69
41
 
9
 
! Отговори
Слава преди 5 години
НАпомняме ,че единствения герой който с е изправи срещу шайката на ХИтлер - ХИмлер и други бе ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН ГЕОРГИ ДИМИТРОВ..
68
5
 
13
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ и ББС остават поддръжници на фашизма и дедо сорос .Вижте Новини с Василева и DW .Екипа на DW се запази след Студента Война , обедини се с Радио Свободна Европа от Лондон . Във Всяка Държава на Източна Европа имат Резиденти .Тези Плюват за пари срещу Държави и техните поданици .
67
14
 
1
 
! Отговори
Спомени преди 5 години
След като обсебени от черни *** престъпници подставени на власт в Германия нападат последователно Полша Югославия и Гърция в Гърция пресичат черен високо рисков разлом .Обсебени са от проникнали черни масови убиици особенно жестоки..Започват подготовка за война с СССР. В Букурещ днес прослушват записи от 12- 22 юни 1941 година. Подава се че Евреи на власт в Берлин ще ударят Сталин. ИЗревават когато им докладват че СССР е строил всичките си самолети с цел разрушение от немците.