Печатница бълва фалшиви дипломи на конвейер

Задържани са двама души от Костенец; иззети са фалшиви дипломи за средно и висше образование, печати и заготовки за документи
4 сеп 2007 12:29,
21
Печатница бълва фалшиви дипломи на конвейер
С такива фалшиви дипломи, двамата мъже снабдявали желаещите от региона. Снимка: БГНЕС
Печатница за изработване на фалшиви дипломи и документи е разбита в Костенец, съобщиха от МВР.

Преди година в сектор “Борба с организираната престъпност” е била получена информация, че 50-годишния жител на Костенец  И.А.С. приемал поръчки за изработване на официални  документи – дипломи за средно и висше образование, удостоверения за придобита квалификация, шофьорски книжки и др.

След едногодишна „активна“ работа от страна на МВР, извършителят на незаконната дейност е бил заловен на столичната автогара “Подуяне” в момент на предаване на изработена диплома за висше образование на В.Р. от Ботевград.

По случая е заведено досъдебно производство.

Въпреки това работата на нелегалната печатница продължила.

Вечерта на 31 август т.г. полицаите получили информация, че предстои предаване на готови документи пред къща на ул. “Бузлуджа” в Костенец.

В момент на предаване на легализирана диплома за средно образование е задържан
И.Й.С. на /47 г./.

При последвалите претърсвания са иззети множество бланки за изготвяне на дипломи за средно и висше образование, удостоверения за следдипломна квалификация, лични данни със снимки на лица, желаещи да се сдобият с фалшиви документи.

Открити са и печати и заготовки за печати на различни висши учебни заведения и държавни институции.

Полицаите иззели и 10 готови дипломи за средно образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
paolina преди 16 години
tova e hubava vuzmojnost za tezi koito ne jelaiat da u4at
19
0
 
0
 
! Отговори
Баба Петка преди 16 години
PS, все пак уча, защото искам да бъда добър специалист и точно тук е това, което не можа да схванеш - не твърдя, че дипломите са лоши, а че те не са показател за интелект сами по себе си, нито за умения. Аз лично наистина си харесвам специалността и уча, но много хора просто отбиват номера. Не твърдя, че висшето е нещо лошо, а че то не те прави по-кадърен, ако 4 години си се чесал някъде си... а много хора правят точно това. Та, работодателите отдавна вече не смятат дипломата за основен показател за умения и знания.
18
0
 
0
 
! Отговори
Баба Петка преди 16 години
хехе, очевидно тук единственият настъпен си ти, аз се чувствам перфектно и съм много щастлива с това, което правя (не лепя плочки, разбира се).. А защо 2 университета? Опитах да уча инженерен дизайн в ТУ и просто видях колко лошо е направена програмата и се отказах.. после влязох да уча точно това, което исках и междувременно ме взеха и на работа (като това, че го уча НЕ беше решаващият фактор). Те просто искат да видят мотивация и умения, това е. Дипломата е хартия и ти повтарям, че дипломи имат сигурно поне 70% от работоспособните българи, а голяма част от тях са и мързеливи, и некадърни. В ТУ специално мога да ти кажа, че се минава с преписване. Смятай после какви инженери излизат масово от там...
17
0
 
0
 
! Отговори
fiore преди 16 години
toi e invalid i 6ibanite kuki ne mogat da mu napravqt ni6to ha ha ha ha.......tapi 4engeta
16
0
 
0
 
! Отговори
среднист преди 16 години
Бихте ли обяснили какво, къде и кога е завършил Бил Гейтс - създателят на компанията Майкрософт?А Майкъл Дел - създателят на Дел?
15
0
 
0
 
! Отговори
Anonimniat 11 преди 16 години
Tuka niakoi kato go nastupish po mazola i zapo4va da se izhvurlia ve4e...I zashto togava kato niama zna4enie diplomata si u4ila vij tiii ne v edin a v celi dva universiteta!! a ina4e e taka..diplomi za maistori za lepene na plo4ki,vodoprovod4ici i tem podobni ne se iziskvat....cheshaite si ezicite kolkoto iskate.....
14
0
 
0
 
! Отговори
Баба Петка преди 16 години
Точно така, аз съм на същото мнение и също, защото навсякъде, където съм се явила на интервю никой не ме е питал за дипломата, а за опит.. И до номер 11 - хехе, няма какво да се успокоявам, аз вече работя точно това, което искам преди да съм завършила висшето си. Това, което искам да кажа, че да, голяма част от висшистите СА прости, защото дипломата вече може да се вземе всякак (ако щеш и с няколко мине*а.. за пари и преписване да не говорим - учила съм в два университета и много добре знам за какво става въпрос). Така че, вие, които разчитате на дипломата да ви направи хора - на вас жална ви майка...
13
0
 
0
 
! Отговори
анис преди 16 години
Не съм съгласна, че е практика да се наемат хора с дипломи и без опит. Тази пролет се сблъсках с факта, че търсят точно обратното. Търсих си работа и на местата, където бях търсиха хора с опит без значение на дипломата.Да, дипломата не ни прави умни, можещи и знаещи.
12
0
 
0
 
! Отговори
archy преди 16 години
abe prijateli ,razbirase che shte se naznachavat prosti i samozvanci . mi te naj lesno se upravljavat . stadoto e idealnijat variant , taka naj lesno mozesh da si zagubish sledite i da ziveesh na garba na drugite. DA ZIVEE DEMOKRACIJATA.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ami kakvo da ti kaja...uspokoiavai se po tozi na4in...prostia 4ovek v mnogo malko slu4ai e i mojesht...a v pove4eto slu4ai dori nemojesh da se probvash za niakoe miasto sas sredno obrazovaniice.... ;)
10
0
 
0
 
! Отговори
Баба Петка преди 16 години
То това с дипломите започва да важи все по-малко - конкуренцията на всички пазари така се засилва, че все повече наистина ще се търсят можещи, а не "висшисти" или хора с някаква си тапия - защото тапията се купува, преписва, какво ли не още и в края на краищата е просто някаква хартийка. Освен това всички знаем по какви начини се взема висшето в наши дни => въпросните хартийки нямат никакво значение и не са показател за нищо.
9
0
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 16 години
Напълно съм съгласен с Ани. Това създава и ще създава много проблеми. Но и онези, които са взели дипломи "легитимно", не са сигурни. Кой и как ги е научил не знам. Просто вижте това и ще знаете. Ако сте чели публикации на въпросните автори, ще знете още повече :)http://***.geocities.com/b11bg/Резултати те ето тукhttp://***.***/opinions/article?sid=&a mp;aid=131566&cid=20&eid=1152
8
0
 
0
 
! Отговори
ани преди 16 години
в България няма дори единнен регистър на дипломите за средно и висше образование ,така че дори и да искат да ги проверят няма такива данни. У нас веяе отдавна е практика да се назначават хора с дипломи а не със знания и опит.
7
0
 
0
 
! Отговори
Raya преди 16 години
дипломата не е критерий за интелегентност (работя с много висшисти, които дори името си немогат да напишат без грешка)аз също бих назначила можещ човек
6
0
 
0
 
! Отговори
Дари преди 16 години
Мен пък ме изкефи, че активна е сложено в кавички :)
5
0
 
0
 
! Отговори
Кърчо преди 16 години
Радвайте се !Това са плодовете на нашата псевдоемокрация!Запомнете при капитализма няма спекула -има търсене и предлагане!Само от всички нас зависи ,до кога това ще продължава!
4
0
 
0
 
! Отговори
Pencho преди 16 години
да ви кажа честно, дори и работодателя да ги провери въпросните унверситети...някои системи на корупция са толкова съвършенни, че ще те впишат в някоя завършила група и студентска книжка даже ще ти издадат, пък нека да видим, как ще разбере работодателя дали е истинска или пък не дипломата... Да не говорим, че в момента в България се назначава, който може, а не който има дадена квалификация ....жалко ама факт...може би пък образованието ни е зле...може би държавата ....
3
0
 
0
 
! Отговори
Далия преди 16 години
"Накарай мързеливия на работа та да те научи на акъл". Защо да се гърчиш пет - шест (а може и повече) години и да не си купиш една такава диплома. Така цял живот ще си останеш доволен и ***!
2
0
 
0
 
! Отговори
yamakasy преди 16 години
Koga rodnite rabotodateli shte zapochnat da proverqvat v syotvetnite uchebni zavedeniq nomerata na diplomite na svoite kandidat-slujiteli?
1
0
 
0
 
! Отговори
вишист преди 16 години
е баси мошениците !