Ало измамниците ни разпростряха пипала и в Сърбия

Ловят жертвите си и сред интелигенцията при комшиите
23 ное 2016 11:00, Петя Славова
6
Ало измамниците ни разпростряха пипала и в Сърбия
Снимка: архив, Reuters

Телефонните измамници стават все по-нагли. Освен в България, те вече разпростират пипалата си и в съседните балкански държави – Гърция и Сърбия.

В южната ни съседка вече има няколко измамени наши сънародници, които живеят там.  В Сърбия засега ало измамниците получават суми от жертвите си по банков път и перат парите си. От полицията във Велико Търново обясниха, че телефонните измамници вече се насочват не само към възрастни и самотно живеещи хора, но и към представители на интелигенцията, пише "Монитор“.

Техни жертви стават учители, преводачи от чужди езици, служители в туристически агенции, брокери на недвижими имоти. Общото, което обединява жертвите, е владеенето на чужди езици. По телефона измамниците се представят за служители на полицията или следствието и обясняват, че има арестуван чужденец, който не знае български език и се нуждае от преводач, за да даде обясненията си.

Когато бъдещите жертви, "клъвнат" и се съгласят да съдействат на МВР, мнимият полицай им обяснява, че е необходимо също така задържаният да се обади спешно на близките си в чужбина, но няма ваучер за мобилния си телефон.

За това е необходимо преводачът или брокерът да купи ваучер по телефона да издиктува номера му. Парите за ваучера ще си ги получи след това от арестувания, при срещата между двамата.

Подалите се на лъжите на мошениците допълнително биват убеждавани, че по телефона им се обаждат известни "адвокати", които потвърждават версията за арестувания чужденец.

Те обещават на жертвите големи суми пари след приключването на случая. Освен парите за ваучерите, под предлог, че трябва да бъде даден подкуп на разследващия, мнимите адвокати убеждават преводачите или учителите да изпратят различни суми по банков път до сметка в Сърбия или друга съседна на България държава.
Другият номер, използван от телефонните измамници и последно време е "акция на МВР".

При него на жертвата почти едновременно по телефона се обаждат двама души. Първият се представя за полицай и обяснява, че тече акция срещу телефонен измамник, коайто сега ще се опита да заблуди жената или мъжа от другата страна на телефона. Те трябва да изпълнят исканията му и да дадат колкото пари им поискат. Като излезе от жилището измамникът ще бъде арестуван, а парите ще бъдат върнати.

Веднага след "полицая" на жертвата се обажда и измамникът, който я заплашва, че ако не му даде исканите пари, ще нахлуе в жилището и ще я убие. В повечето случаи хората, получили подобно обаждане се доверяват на мнимия полицай и дават исканите пари, за да подпомогнат залавянето на престъпника. От полицията отново предупреждават гражданите да не се ловят на подобни въдици и при всеки подобен случай да се обаждат на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите ще викат: Ела пак НАТО, спаси ни от телефонните измамници.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще видят сърбите що е яcтpeб