Мигрантите от ЕС на Острова - спокойни преди референдума

"Ако трябва да напусна, ще си поискам обратно данъците"
15 юни 2016 20:49, Елка Василева
27
Мигрантите от ЕС на Острова - спокойни преди референдума
Снимка: архив, Reuters

Настъпват последните дни на предизборната кампания за референдума, който трябва да отговори ще остане ли Великобритания член на ЕС или не. Значителна част от този дебат се върти около спорните въпроси за икономическата сигурност и имиграционния контрол, пише  Бил Смит от ДПА.

Един вот за напускане може да се отрази на имиграционния статут, кариерите и личния живот на много от 2,8 милиона живеещи във Великобритания мигранти от ЕС. Изглежда обаче, че повечето от тях не се безпокоят от дебатите по този въпрос, които пряко ги засягат.

"Не се притеснявам. Тук съм от 11 г. Ако трябва да се връщам, ще се върна. Но това ще решат хората, гласуващи на референдума", казва 32-годишният Иван Фекете от Словакия, който е съсобственик на популярно кафене в центъра на южния британски пристанищен град Брайтън.

А 36-годишният Мигел Уерта се е преселил в Брайтън от Мадрид с жена си и малкия си син преди 4 години и половина."В Испания нямах работа, жена ми също нямаше, и решихме да се преместим тук", каза той. Двамата сравнително лесно се устроили в Брайтън. Жена му, по професия начална учителка, започнала работа първо като чистачка. След една година станала помощник-учителка, а самият той работи шест вечери седмично в магазин.

"Брайтън ни харесва, синът ни ходи на училище тук и е щастлив, има много приятели", казва Мигел, който също има учителска квалификация. "Жена ми има добра работа, а аз съм ОК тук, в магазина. Можеше да бъде по-лошо, затова не се оплаквам."

Както и Фекете, той казва, че "не е в нервно очакване" на референдума, но мисли, че ще бъде "грешка, ако Англия напусне Европа".

"Може би ще трябва да получим виза, но може би за нас ще бъде по-лесно, особено щом вече живеем тук отпреди", смята Уерта.

Миналия месец бе публикувано проучване сред португалски, полски и румънски мигранти на Острова на университета в Саутхемптън по поръчка на спонсорирания от правителството Център за популационна промяна. То констатира, че само 11 процента от запитаните биха помислили за напускане на Великобритания след евентуален Брекзит.

По време за дебатите около референдума привържениците на излизането от ЕС подхвърлиха аргумента, че някои мигранти от ЕС са "смъкнали" заплащането на труда и са заели работни места, изискващи неквалифициран труд, които биха могли да бъдат заети от британски граждани. Според икономистите обаче ефектът върху заплатите е минимален.

В Брайтън живеят около 20 000 мигранти от ЕС при население от 273 хиляди, като се изключат ирландците, които тук са по-висок процент от средния за страната.

Някои привърженици на Brexit-а твърдят, че мигрантите от ЕС натоварват училищата и образователната система и усложняват жилищния проблем в някои по-малки и по-големи градове.

Говорейки по Би Би Си миналата седмица, депутатката Керълайн Лукас от Брайтън - единствената представителка на Зелената партия в британския парламент, каза, че мигрантите от ЕС дават нетен принос в британската икономика, и призова правителството "да използва парите, които те носят, за инвестиции в сферата на услугите".

Мирослав Хорват - готвач от Чехия, смята, че мигрантите от ЕС имат важна роля, защото работят извънредни часове и се наемат да вършат неща, с които много британски граждани не биха се захванали. "Опитайте се само да накарате един англичанин да чисти тоалетни за минимално заплащане", каза Хорват, който живее във Великобритания от 5 г.

"Затова тук има поляци, чехи или словаци, защото те са готови да работят по 70 часа на седмица", обяснява 33-годишният Хорват, който работи на уличен павилион за палачинки, открит от неговата чешка приятелка Катрина Велкова. Тя прави и продава палачинки, картофени и сладки кейкове 6 дни седмично. Често се труди до среднощ, защото освен това вечер работи и като фризьорка.

Малкото кафене на Фекете е отворено 6 дни седмично, като обикновено затваря късно следобед, защото той има и друг бизнес. Преди е работил в популярно кафене на крайбрежната улица и често му се налагало да приключва чак към 23 ч. "Мисля, че идването тук ме направи по-добър и по-отговорен човек. Нищо не падна изведнъж от небето, трябва да се трудиш за него", отбелязва той.

Хорват също като Фекете е работохолик и не се притеснява от евентуално излизане на Великобритания от ЕС. "Доста отдавна съм тук и вероятно ще получа виза без проблеми, така че това едва ли ще ме засегне", ако имиграционните правила се променят в случай на евентуален Brexit.

"Ако се стигне до такъв лош момент да трябва да напусна страната, просто ще си поискам обратно данъците, които съм платил, и ще се опитам да отида някъде другаде", казва той. "Не възнамерявам да се връщам в Чехия през близките години."

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРазбирачев, при мама и тате ли живееш и при чичо ли работиш. Да, прогресира мафията.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От много работа само се гърбавее, не се богатее.Като се разболееш те завърта едно "европейско здравеопазване" докато те вкара в гроба и ...всичко е точно както трябва да бъде.--Кой рита срещу здравеопазването?Закона на джунглата е в пълна сила в Европа.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз от години тука не помня да съм купил нещо английско. И в Лондон няма много английски стоки. Така че ако Англия се срине, което е много възможно, наистина ще намалее значително емигрантския натиск и тоя въпрос ще бъде решен. У нас той направо си е решен напълно. Не може на тоя свят да имаш всичко накуп заедно!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
16 смята 1 лев = 1 рубла и затова му се получава така. Но в Русия има наистина много богати хора. Малко са но ги има. И у нас има, ама не толкова богати. Всички знаем от какво наследство се пръкнаха.
15
0
 
2
 
! Отговори
1977 преди 7 години
До 10Би ли ми обяснил какво значи средна работна заплата?И какво общо има между твойта и мойта заплата?В нормалния свят има минимално заплащане на час!Само в бг,ме кфалифицират и усредняват(хората и заплащането по професии отдавна не са равни)
14
5
 
7
 
! Отговори
Ноа преди 7 години
До Анонимен 18 Тръгвай! Ти голям славянин го даваш с това писане на латиница... Русия е скапана държава.
13
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До абе кayнСредната заплата в Русия е около 4 пъти по висока като наемите са 2 пъти по ниски, газта и отоплението е на много по ниски цени, бензина е 2 пъти по-евтин, билета за градски траспорт два пъти по евтин.
12
1
 
18
 
! Отговори
DDR преди 7 години
До 11 Имигрантите са движели и ще движат света.Те са в основата на великите нации.Движението на хора, стоки и капитали са в основата на напредъка а той не се прави от хора които не са отивали по-далече от съседното село.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМи ти що не се се засилиш към краварника, а-а-ааа, не можеш, а, бе там нещо по-старшите партньори не пускат ***, що така, а?
10
0
 
6
 
! Отговори
Веселин Маринов преди 7 години
Една опаковка транспиблок не ми стига за цяло лято !
9
13
 
6
 
! Отговори
И изводът е.. преди 7 години
..имигрантите цял живот вършат мръсната работа. Голям просперитет е да си имигрант, няма що.
8
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСредната заплата в Русия е 50 000 рубли, безработицата 5%. В евроатлантическа България средната заплата е 450 лева, безработицата 30%.------Марш към русия тогава !
7
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПрости хорица които си мислят че с техните пръдливи данъци хранят англичаните без да си дават сметка че никой не ги е карал на сила да отидат.Да си бяха стояли в България, сега щяхме да имаме безработица 60% - за книгата на Гинес.
6
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСредната заплата в Русия е 50 000 рубли, безработицата 5%. В евроатлантическа България средната заплата е 450 лева, безработицата 30%.
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прости хорица които си мислят че с техните пръдливи данъци хранят англичаните без да си дават сметка че никой не ги е карал на сила да отидат.Също така те са едни от набиващите се в очи люде които в повечето случаи не подлежат на интеграция и слабо владеят местния език. Няма да им върнат данъците защото докато са заработвали са живели на територията на ЮК.Някои са толкова прости че си мислят за данъчната система от преди 10 години когато всеки един даваше на заем разписките за разходи на съседо.
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надеждата ни остава в Евразийския съюз и приравняването на заплатите към руските от 6000 рубли.
3
15
 
15
 
! Отговори
българина преди 7 години
Плашат англичаните че ще плащат много ако излязат. Но никой не казва какво ще спечелят, най ценното независима икономическа социална етническа демографска и друга политика която много лесно се трансформира дългосрочно в много повече пари... България след излизането от съюза на османистите през 1878 са и най силните години и се справи с всички проблеми.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До българинакой се плаши?
1
9
 
18
 
! Отговори
българина преди 7 години
А Англия ако си поиска по високата заплата? Ай стига сте плашили бе. Светът и Англия са оцелели и без ес както и ще стане. Истината е в съюз като бенелюкс само икономически и безвизово пътуване. Без общи политически органи. И сега най богатите са Люксембург Холандия и Белгия. Англия ще стане най голямата офшорна зона и пак ще спечелят. Сега е сащ и за това ги натискат да останат, контрола отделно