ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Brexit

Меркел: Това е повратен момент за Европа!
24 юни 2016 16:14, Елка Василева
34
ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Brexit
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Европейският съюз е достатъчно силен, за да намери "правилните отговори" след гласуването на Великобритания за излизане от общността, предаде Асошиейтед прес.

Меркел заяви, че Германия има "особен интерес" и "особена отговорност" за успеха на европейското единство.

Тя каза, че е поканила председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и италианския министър-председател Матео Ренци за разговори в Берлин в понеделник преди планираната среща на върха на ЕС.

Според нея не бива Европа да прави "бързи и прости заключения" от британския референдум, защото това може само да създаде още разделения.

Меркел изрази "дълбоко съжаление" от решението на британците да напуснат ЕС и заяви, че общността трябва да се стреми към "близки" бъдещи отношения с Великобритания.

Тя подчерта, че Великобритания остава член на ЕС с "всички права и задължения" и за двете страни, докато не приключат преговорите.

Канцлерът определи гласуването за Brexit като "повратен момент за Европа", посочва ДПА. Според нея държавите членки би трябвало да "анализират ситуацията и спокойно и колективно да вземат решения".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че ЕС не трябва да изпада в истерия или шок след британския референдум, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това, което има значение, е, че поддържаме единството в Европа", каза той. По думите му служителите още нямат отговори на всички въпроси, произтичащи от гласуването във Великобритания, но хората искат ЕС да отговори на проблемите, които виждат те.

Според него лидерите би трябвало да се съсредоточат върху намирането на "общи европейски решения там, където те липсват" - например за миграционната криза и полагането на повече усилия за повишаване на заетостта и икономическия растеж.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е бабето което разби ЕС с необмислената си политика за емигрантите.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам РУСИЯ В ЕС със БЕЛАРУС,ГРУЗИЯ !
29
0
 
8
 
! Отговори
Бар'ак О'б преди 7 години
Мисс Меркел, баби, то така се е разпаднала и Римската империя - дошли са варварите а сенаторите и императора, са повтаряли пред плебса: "силни сме, ще устоим".И латинския вече е мъртав език ....
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Меркел !Естествено че един остров не е проблем за ЕС.Има много държави където искат да са в ЕС и това ще стане факт .Богати и много по големи на площ времето е с нас !!!Място за паника няма и изолирана Англия ще е много зле след време !Браво на Меркел и политиката с бежанците .Англия е била винаги с Америка както финансово така и исторически.ЕВРОТО се бори на пазара с АМЕРИКАНСКИЯТ ДОЛАР .Помислете кой е доволен от слаба ЕВРОПА и ЕВРО ДОЛАР .
27
11
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Меркел е много голям политик.
26
0
 
17
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Ама как няма да сте силни с над милион мохамедани...
25
0
 
14
 
! Отговори
сс преди 7 години
тая дърта чанта не знае ли че путин е виновен......хахаха
24
0
 
8
 
! Отговори
До АЛО преди 7 години
Отговори си сам на въпроса докато се возиш в рейс или такси в Лондон, шофирано от някой чалмалия. Също се осведоми кой е кмета на Лондон.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На студентите в Англия можело да им се вдигнат таксите, полският водопроводчик ще изгуби работата си,а както казва един дето продаде Кремиковци и БГА Балкан и сега върти нашите милиони нямало кой да им бере ягодите..Лондон бил изцяло за оставане.Град пълен с индийци и пакистанци,чернокожи ,поляци и българи и всякаква ***,естествено ще иска в ЕС.само че явно англичаните са на друго мнение.На целокупният европейски народ не му дреме за Англия.Трепери мафията в Брюксел.
22
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно таз на снимката е виновна за решението на Великобритания да се отцепи от този измислен съюз! Задръсти Европа с всякаква *** от къде ли не и после реве, че никой не й ще "гостите". Ако Великобритания остане скоро британци няма да останат - то вече са тръгнали да се топят. Ако се сещате, най-често използваното за новородени име през миналата година на Острова беше Мохамед. Ама баба ви не е проста - в Германия е диктатура и свободния немец няма право на глас точно защото, ако има тя е аут!
21
5
 
5
 
! Отговори
жо преди 7 години
Като чета някой по-долу, ми се струва , че или са много (вежливо казано) *** или са от определена партия. Значи първо, ЕС не се е разпаднал, но Обединеното Кралство е определено пред разпад. Стерлинга се срина, Шотландия иска отново референдум за независимост, Ирландците искат обединение на двете Ирландии излизане на Северна Ирл от кралството, основни Европейски компании напускат центровете си в Лондон и тва само ден след вота, та не пишете глупости please. UK is fu**ed
20
1
 
30
 
! Отговори
аз съм българче преди 7 години
"Юнкер: Това не е началото на края на ЕС!""Меркел: ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Brexit"Липсва само саундтрака на Титаник за фон и един оркестър, който да свири до самия край.
19
1
 
4
 
! Отговори
haha преди 7 години
някой хора искат да има войни само за да има какво да четат във вестниците. лошото е, че наред с търкачите на дивани, русофилите и русофобите ще пострадат и нормалните хора ...
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хи-хи-хи....българският народ както винаги се оказа прав! Във вид на хумореска или виц българите си знаят "В какъвто и съюз България да влезе, рано или късно той се разпада".....Кеф! Умни са били старите българи!
17
1
 
27
 
! Отговори
смешна баба преди 7 години
Меркел не успя да Манипулира изборният ден в ВеликобританияПък иска да манипулира цяла ЕвропаНяма как да стане
16
0
 
23
 
! Отговори
Fullmaster преди 7 години
Да бе! Поканила под сурдинка само Франция, Италия и Доналд Туск, но пък заявява:"държавите членки би трябвало да "анализират ситуацията и спокойно и колективно да вземат решения"."Това ли е "колективно"?!
15
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая на снимката има най-голяма вина за разпадането на ЕС. Никой не може да твърди,че една интелигентна жена с авторитет изведнъж ще промени мнението си и ще канимилиони мигранти.Категорично не приемам варианта, че е изкуфяла внезапно. ЦРУ подслушваха телефона йи знаят някакви тайни и затова я манипулират. Какви са тези тайни никой не знае - съссигурност са някакви грозни престъпления от разкриването на които тя има панически страхи затова служи на САЩ безпрекословно.
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе дойде ли време да се разпадне реално ЕС, тия дето сега *** от радост ще повяхнат първи.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За развода с GB : По-добре ужасен край, отколкото ужас без край!
12
3
 
13
 
! Отговори
сс преди 7 години
Най -голяма полза ще има Германия. Сега ще бъде единствена силна държава и ще прави каквото си поиска с Европа. Нямя кой да и се пречи.