Антиромските патрули във влаковете отиват в историята

Те бяха инициатива на крайнодясната партия в Словакия
23
Антиромските патрули във влаковете отиват в историята
Снимка: Reuters, архив

Словашкото правителство ще забрани антиромските патрули във влаковете, извършвани от крайнодясна партия, която влезе в парламента след изборите през март, предадоха БТА и Франс прес, като се позоваха на министерството на правосъдието.

"Народна партия - Наша Словакия" започна тези патрули през април, след като 16-годишно момче нападна във влак 21-годишна жена, за да й открадне портмонето.

Председателят на формацията, депутатът Мариан Котлеба, нарече тогава тийнейджъра "цигански екстремист".

Коалиционното правителство в Словакия на премиера социалдемократ Роберт Фицо е подготвило промени в закона за железниците, които забраняват всякакви форми на наблюдение и защита освен онези, осигурявани от полицията.

Целта е да бъде сложен край на неоправданите паравоенни патрули, които се разхождат във влаковете.

Очаква се законът да бъде одобрен безпроблемно от 150-членния парламент, където управляващата коалиция разполага с мнозинство от 81 места. Крайнодясната партия има 14 депутати.

Ромското малцинство в Словакия, страна с население от 5,4 милиона души, наброява 400 000 човека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
19
 
! Отговори
Направило е грешка преди 7 години
правителството на Словакия.Аз тълкувам създаването на тези патрули като инициатива на гражданското общество. Там,където ги има,джебчиите и други престъпници ще се съобразяват и ще са респектирани.Никъде не е казано, че под наблюдение ще са само ромите, защото не всички роми са престъпници. Нищо не пречи в подобни патрули да се включат и ромски младежи, ако искат да бъде гарантирана сигурността на гражданитеПодобни патрули вършат тази работа, за която на полицията не й достигат хора и средства.
12
2
 
21
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
ако държавата не може да осигури сигурността на гражданите, гражданите сами ще намерят начин да си я осигурят...това е напълно нормално...
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи им плащаме помощи да раждат по 10 деца, да не работят, да лежат цял живот, а после сме били расисти ?!Ами отивайте другаде бе, що стоите тук ?
10
1
 
30
 
! Отговори
Защо да сме расисти? преди 7 години
Не мразим евреи и арменци, само ромите, това значи, че не сме расисти.Никъде по света не обичат ромите, не сме само ние.Навсякъде ромите създават само проблеми.
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никъде по света ромите не са просперирали, Никъде и Никога.Те не се променят, защото не желаят.А ние нямаме такива патрули защото само мрънкаме, вместо да направим нещо.Скаапан народ сме, затова.
8
12
 
3
 
! Отговори
rom . balgarin преди 7 години
rasisiti i kymoniski s lopati da gi rinesh v balgaria -a xora malko zatova sme i na tova dereze ; dokato se nay4im 4e moze da ispolzvame potenciala na tezi xora romite -shte bradiasame ,zobata i ymrazata sa vodeshtite faktori v baiganio a ne 4ove4nosta ..................
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антиракиените патрули да застъпват на смяна.
6
0
 
15
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Похвална инициатива
5
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде са една и съща черна ***. И в плата да го сложиш- пак ще го превърне в ***, в каквато генетично му е заложено да съществува
4
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мноооого силно се съмнявам, че в Словакия им казват "антиромски", щото там едва ли наричат това малцинство с името на иначе нелошо питие.
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 1Щото нямаме влакове
2
5
 
45
 
! Отговори
Патрул преди 7 години
Ще сменим влаковете с камиони с газови камери!
1
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A ние защо нямаме такива?!?