Туск: Европейските елити губят връзка с реалността

Никога вече да не допускаме хаоса от 2015 г. да се повтори!
1 сеп 2016 20:26, Елка Василева
18
Туск: Европейските елити губят връзка с реалността
Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

Европейските елити все повече губят връзка с реалността и сеят страх от глобализацията сред европейците, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск при посещението си в Люксембург, предаде ТАСС.

Той е на обиколка с цел консултации за подготовка на срещата на върха на ЕС в Братислава на 16 септември. Това ще бъде първата среща на Европейския съвет без участието на готвещата се за излизане от съюза Великобритания.

"В хода на моите консултации събеседниците ми често отбелязваха засилващия се страх (на европейците) от глобализацията и неувереността им за икономическото бъдеще. Този страх е изгоден само на елитите. Необходимо е да върнем вярата на хората, че ЕС е длъжен да им служи, да гарантира защитата им и да изразява техните чувства. Много често днес европейските елити се оказват откъснати от реалността", посочи Туск.

"В Братислава ние трябва да поставим диагноза на ЕС след референдума във Великобритания. Няма да решим всички проблеми за една нощ, но сме длъжни да определим нашите общи задачи", подчерта той.

Според лидера на Европейския съвет на ЕС "е необходимо чувство за политическо единство особено днес, в условията, когато в света около Европа витаят повече заплахи, отколкото нови възможности". Той изтъкна необходимостта "това да стане в най-кратък срок", желателно дори по повод 60-ата годишнина на ЕС, която ще бъде отбелязана на предстоящата през март 2017 г. среща на върха в Рим.

Туск освен това отбеляза, че в Братислава ще се говори "не за Великобритания, а за страните членки на ЕС, тъй като е необходимо да бъдат защитени не тези, които напускат, а тези, които остават". Той отново посочи, че разговорите за Brexit-а няма да започнат, преди Лондон формално да задейства процедурата за излизане съгласно член 50 от Лисабонския договор.

Европейският съюз трябва да поеме пълен контрол на сигурността в блока и край неговите граници и да остане силен след напускането на Великобритания, каза той. Не е случайно, че проблемите на сигурността и миграцията бяха централни в кампанията за британския референдум, отбеляза Туск след разговори с премиера на Люксембург Ксавие Бетел.

"Чувството на несигурност и дестабилизация в много аспекти, включително и в икономически, присъства на европейския континент", добави Туск, говорейки за проблемите, възникнали в резултат на миграционната криза през последната година.

Той говори и за необходимостта да бъде решен проблемът с тероризма чрез подобряване на сътрудничеството в сферата на сигурността между страните членки след серията терористични атаки на европейска земя.

"Ние очевидно имаме още много работа. Но целта ни трябва да бъде ясна: никога вече да не допускаме хаоса от 2015 г. да се повтори в Европа", подчерта председателят на Европейския съвет.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Доналд ТускЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Нали нашия "тъмен и варварски" народ е рекъл: " ОРТАШКАТА КОБИЛА И КУЧЕТАТА НЕ Я ЯДАТ !!" ???
16
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
сьбрали се 750 гмо мозьци в брюксел ядат и пият от сутрин до вечер и туск ще импоставя диагноза вземете се грьмнете разтурете нато и ес нямаме нужда от тях генерират само огромни разходи и неприятности бьлг фирми фалират от санкциитесрещу русия и хиляди семеиства остават на улицата без средства
15
0
 
6
 
! Отговори
Културни особености преди 7 години
Европейските елити, те нямат деца и не виждат как малките арабчета правят естествените си нужди на пясъчника , на площадката и как арабките се бият с жените, които им правят забележка.
14
0
 
9
 
! Отговори
Darma преди 7 години
До Анонимен 10Рейтингът на Меркел в Германия е 45%. Спаднал бил от 51% на 45 %...голяма трагедия.Сега вече ни стана ясно, защо и как е станало всичко преди и по време на ВСВ. Немецът следва фюрера като роб. Не съм предполагала, че може да има народ с по-робска психика от българската. Пълна заблуда.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви елити са тез ве?! :-) Много на сериозно са се взели довчерашни колхозници!! :-)!
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туск говори сякаш е от марсианските елити, а не от същите тези европейски. Верно са скъсали с реалността, щом и за себе си говорят в трето лице!
11
1
 
9
 
! Отговори
Касапница, преди 7 години
европейския елит и главата си ще загуби без да е разбрала и никакви пари няма да я спасят ,същото се отнася и за българския бок..лук
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Братислава ние трябва да поставим диагноза на ЕС след референдума във Великобритания.Диагноза на ЕС е *** - липсва по-дълбока интерактивност между страните членки, има нужда от реален економически механизъм, който да лансира тази интерактивност и дълбоко взаимно интегриране. Великобритания без ЕС ще спре развитието си в дългосрочна перспектива, тя има много по-сериозен диагноз. Егоизмът на страните членки е много опасен за самите тези страните членки!
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е рейтинга на Мерркел в Германия?
8
16
 
6
 
! Отговори
е ти аки се имаш преди 7 години
до 6за туземец аз не и не съм колониално завладян !! айде пак как западняците били лоши а българските работодатели и фирми са честни,плащат добре на работниците си почти като в западните страни !!! теб олеква ли ти от това , че си имаме и български олигарси?? какво щеше да е различното ако бяха само българи работодателите...на ръце ли щяха да носят работниците ?? или искаш пак държавната собственост и комунизъма да се върнат ???
7
2
 
7
 
! Отговори
имащ ли преди 7 години
до 5 нещо конструктивно да предложиш или за това в повече не ти плащат ???
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така наречените елити са скъсали с действителността не от вчера, а от преди поне 20 години. А диагнозата е тежка форма на шизофрения. Лечение няма. Спасението е само едно. Въдворяване в специализирани заведения от затворен тип.
5
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ЕС---НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО ИМА НАГЛИ БАНДИТИ С ЕДНА ЦЕЛ---ПРЕВРЬЩАНЕ НА ДЬРЖАВИТЕ ОТ БИВШИЯ СОЦЛАГЕР В--КОЛОНИИ---4ЕХИЯ ВЕ4Е Е ПОЛША РУМЬНИЯ БЬЛГАРИЯ И ТН
4
2
 
25
 
! Отговори
доктор Фалос преди 7 години
"В Братислава ние трябва да поставим диагноза на ЕС"Диагнозата е мозъчна смърт, изключвайте поддържащата апаратура.
3
0
 
29
 
! Отговори
е тия политици преди 7 години
прекалиха !!! а бе кой ги е титуловал тях за елити не разбрах !!!! политиците ако не го знаят са на изборни длъжности през 4-5 години . НИКОЙ не им е гарантирал , че доживотно ще бъдат избирани и ще бъдат на издръжка на избирателите и при това действайки против волята на избирателите. в ес НЯМА монархия за да могат избранниците ни да решават каквото им се иска а трябва само да въплатят в дела исканията на избирателите . никой от тя не е по-елитен от мен или повечето избиратели !!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГФР си беше екстра Щом им трябвашс да се занимават ))
1
2
 
53
 
! Отговори
СТАДОТО преди 7 години
ОТ ЕВРОПА САМО ГЛУПОСТИ СЛУШАМ НАПОСЛЕДЪК,ВСИЧКИ СА ДОСТОЙНИ ЗА СЕРИАЛА" ОТ ГЛУПАВ ПО ГЛУПАВ ",ПРОБЛЕМА НЕ Е В ГЛУПОСТИТЕ, А ЧЕ ВЕЧЕ ЗАТРИВАТ ЕВРОПА,ОБГРАЖДАТ СЕ С ВРАГОВЕ - РУСИЯ, ТУРЦИЯ, АФРИКА, БЛИЗКИЯТ ИЗТОК,НИКОЙ НЕ ИСКА И ДА ЧУЕ ЗА ЕВРОПА :)))))))НИЕ ИМАХМЕ ДРУГА ПРЕДСТАВА И ВИЖАДНЕ И МЕЧТИ ЗА ЕВРОПА,А СЕГА ВИЖДАМЕ СТАДО ИЗПЕРКАЛИ ***