Кристалина Георгиева: Златният век на ЕС свърши за бюджета

Еврокомисарят смята, че евроданък върху СО2 емисиите за добра идея
8 сеп 2016 14:37,
29
Кристалина Георгиева: Златният век на ЕС свърши за бюджета
Снимка: архив, Reuters

Златният век на ЕС свърши, заяви Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия, по време на международна конференция за бъдещето на европейското финансиране в Брюксел.

Георгиева описа европейския златен век като времето, в което ЕС се е разширявал, изграждал е общия си пазар, утвърждавал е свободите на движение на хора, стоки, услуги и капитали и е имал повече пари, отколкото може да изхарчи.

Днес това вече не е така, особено по отношение на бюджета. „Светът се промени и бюджетът на ЕС също трябва да се промени“, обяви комисарката, която отговаря за европейското финансиране.

Според нея след златния век в ЕС ще настъпи „век на упадък“ или на „век на героите“ в зависимост от това дали ще се намери политически кураж да се поправят неработещите механизми.

За да илюстрира тежестта на задачата тя разказа виц, според който един заместник-председател на Европейската комисия, разполагащ с къща в САЩ, който не обичал да лети, отворил бутилка, от която излязъл дух и му предложил да му изпълни желание. Комисарят поискал мост над Атлантика, за да пътува между Европа и САЩ с кола. Духът отвърнал, че задачата е прекалено сложна и му предложил да си пожелае друго. Комисарят поискал европейският бюджет отново да бъде достатъчен за ЕС, след което духът се поинтересувал дали мостът над океана трябва да еднолентов или двулентов.

Георгиева призна, че в добрите времена, които по отношение на финансите на ЕС, приключили през 2011 г., са се финансирали „някои много глупави проекти“, просто за да се похарчат парите. Тя увери, че сега това не е така и че контролът върху разходването на европейските фондове е много по-строг.

В същото време българката защити запазването на политиката на сближаване, с която европейски средства се изливат в изостаналите страни, за да им се помогне да догонят по-развитите.

„Само за няколко години 6 страни преминаха от минимални към средни доходи. Държавите, които постигат това извън ЕС, са или богати на ресурси, или не се управляват демократично. Единствено ЕС използва бюджета си като гориво за членовете си, които нямат ресурси и са демокрации“, посочи Георгиева.

Комисарката изтъкна, че парите за сближаване са от полза за страните получателки, както и за тези, които ги дават, тъй като способстват за работата на общия пазар и носят печалби за всичките му участници.

В същото време Георгиева каза, че европейският бюджет трябва да се промени и харченето на пари да се обвързва с постигането на конкретни резултати. Според нея парите трябва да се харчат основно за европейски приоритети и да показват резултати, които да са видими за гражданите. Само така те ще си върнат доверието в Европа.

Кристалина Георгиева коментира като „добра идея“ плановете за въвеждане на данък върху замърсяващите производства. Тя посочи обаче, че той трябва да се събира в страните членки, а част от него да се отчислява в европейския бюджет.

Екоданъкът е една от идеите за увеличаването на собствените приходи в европейския бюджет. Други налози, които се коментират, са свързани с облагането на големите компании, които печелят от съществуването на общия пазар, данък върху финансовите транзакции, реформа на събирането на ДДС и др. Американският финансист Джордж Сорос предлага данък върху входните визи за Шенген.

ЕС ще се върне към увеличаването на приходите си в края на годината, когато трябва да се публикува докладът на експертната група на високо равнище, ръководена от бившия италиански премиер Марио Монти. Тя трябва да предложи как приходите на ЕС да нараснат, без да се увеличава финансовата тежест за страните членки, които сега внасят около 80% от парите за общи разходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалина обеща да си намали заплатата наполовина и без това харчила парите си за глупости.
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма майтапчика тази Кристалина. Да я изберем президент, да ни весели
21
2
 
2
 
! Отговори
бг преди 7 години
Голяма администрация с големи заплати и бежанците изпапаха парите.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Златният век за Европа въобще свърши. Старата Европа умря в края на миналия век.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин позна Европеиския саюз ще се разпадне и ще искате да се върнете при нас.да си живеете живота.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи подтекстът на нейните думи е, че не можем да се надяваме вече на почти нищо от ЕС (ако въобще сме усетили златната ера! ). Тогава защо стоим, за да си плащаме членските вноски ли, ,понеже се чудим какво да си правим бюджета ?! Трагедия......
17
2
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Станахме част от Европа и проблемите започнаха
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Ти добре ли си с главата? в еуропката имало ръст! Ти ако на 0,5% му викаш ръст!!!! А нищо че в Азия ръста е 5,6 или 7%? А това за социалните добавки смяташ, че е добре? Значи човека не работи, някой друг работи за него и го хрантути и това ще продължава вечно!!?? Изключвам инвалидите разбира се. А мигрантите....тях кой ще ги храни, те да работят не искат.....Така, че щом и кристалинка така заговори....работата е трагична!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Любопитен--7; A на теб казвал ли ти е някой колко си ГЛУПАВ ?
14
8
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 17Сигурно се шегувате, българската вноска в бюджета на ЕС е 400 млн евро, а парите, които се усвояват според властите ни са 1 млрд евро. Работете с официални данни, не със слухове, стресът е по-малък
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите от ,,европейският бюджет '' всъщност са парите от членския ни внос в ЕС , които ,,щедрите '' брюкселски търтеи връщат тук като ,,еврофондове''.
12
11
 
8
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До АнонименНе бъдете неблагодарен, всички проекти, надписани като "направено от ГЕРБ" всъщност са платени с пари от европейския бюджет. Така, че ако сте виждали градинки, ремонтирани училища и площади, магистрала или сте се возили на метро, пиете чиста вода и прочие, това ви е от златния век
11
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кристалинка звучи като агент на КГБ.Руската агентура не спира да чертае мрачни прогнози за ЕС,много им се иска срив на системата,ама много им се иска разпада на ЕС,да ама няма да стане.ЕС ще има ръст тази гидина и почасовото заплащане ,социалните придобивки ще се покачат.Сега разбрахте ли кой организира талибани към ЕС ?Русия и Турция във ортаклък.
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Златния век НИКОГА не е започнал и не се е състоял за обикновенният европейски гражданин в рамките на ЕС!!Златният век го видяха шепа комисари като Кристалина с тлъсти пачки заплати,а впоследствие тлъста,европейска доживотна пенсия за СЛАДКИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРИКАЗКИ ЗА ЦЕННОСТИ и НИЩОНЕПРАВЕНЕ по възлови въпроси,касаещи пряко ЕС!!Какъвто е случаят с тази статия,де!!Мрън-мрън,мрън-мрън и накрая никой нищо не разбра,нито получи отговори на въпроси!!!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така е ЕС СЕ ИЗГРАДИ КАТО СЕЛСКИ *** Т.Е. НА ИЗГНИЛИ ГРЕДИ И НАЙ ВЕЧЕ ФУНКЦИОНИРА КАТО ТАКЪВ.А ПРОДАЖНИТЕ ЕВРО ПОЛИТИЦИ ЗА НЕКОЙ ДОЛАР ПРИЕХА НАЙ ПРЕСТЪПНИЯ КОНТИНГЕНТ ОТ МУСЛИТАТА, ЧЕ ДЕФАКТО НЕ ЗАПОЧНЕ ЛИ СКОРО ДА СЕ ИЗБИВАТ МАСОВО В МАСОВИ ГРОБОВЕ. ФАДРОМИ ПОНЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО ПРОСТО СКОРО ЕС ЩЕ ОСТАНЕ САМО НА ДОКУМЕНТИ, А ТАКИВА МИШКИ КАТО СТАЛИНКА И ДР. ИВРЕИ ЩЕ СЕ КРИЯТ ОТ "НАР. ЛЮБОВ" ДА НЕ БИ ДА ГИ ДОСТИГНЕ. ГЕРМАНИЯ НЕ ИЗДЪРЖА ИМИГРАНТИТЕ А ГИ ИЗДЪРЖАМЕ НИЕ ПО ПЕРИФЕРИЯТА ТЯ ПЕЧАТА ЕВР
8
3
 
14
 
! Отговори
soros преди 7 години
На практика ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ вече десетилетия наред е собственост на ЕВРЕЙСКИ БАНКЕРСКИ ДИНАСТИИ начело с РОТШИЛД и ДЖЕЙ ПИ МОРГАН.
7
3
 
7
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До АнонименГолям оптимист си-имало 2млн. ман*али...То и 20млн. вече няма да е вярно-вече са над 10% и всяка година се увеличават с 1%.Когато подминат 25% ще дойде краят.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом свършват парите,значи е време да се махаме!
5
8
 
28
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
Дали ще опитат да ни пробутат тая пач*авра за президент????
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
европа няма да е халифат,ще си остана християнска.за русия,не знам.там има 25 милиона мюсюлмани от 140 общо население.рускините нищо не раждат.плодят се само мюсюлманите и китайците в сибир