Германия ограничава социалните помощи за българи и румънци

Очаква се Берлин да приеме съответното решение идната седмица
Обновена: 8 окт 2016 07:57 | 7 окт 2016 15:14, Елка Василева
81
Германия ограничава социалните помощи за българи и румънци
Снимка: архив, Reuters

Ако не работят, българите и румънците няма да имат право на социални помощи в Германия - в продължение на пет години. Очаква се Берлин да приеме съответното решение идната седмица. То ще важи за всички чужденци от ЕС, пише Дойче веле.

В началото на декември 2015 г. Федералният социален съд реши, че германските общини са длъжни да изплащат социални помощи на безработните мигранти, граждани на държави от ЕС, пребивавали над шест месеца в Германия. Броени дни след това германската социална министърка обяви, че планира закон, който да ограничи правото на получаване на социални помощи.

Граждани на ЕС, работете!

"Не може общините да се грижат неограничено за чужденци от страните-членки на ЕС, които не разполагат със средства. Ние сме длъжни да ги предпазим от подобно нещо", заяви тогава Андреа Налес. "Общините имат така или иначе твърде много нови задачи покрай бежанците", каза още министърката.

Ето че сега Андреа Налес вече има план как да се справи с този проблем. Според публикации в няколко германски издания следващата седмица в Берлин ще гласуват изработения от нейното министерство нов законопроект. Предвижда се в него да бъде включено петгодишно ограничение за получаване на социални помощи и т.нар. Харц 4 за граждани на ЕС.

Това означава, че например българи и румънци, които не са работили в Германия в последно време, нито пък преди години, нямат право да получават социални помощи. Гражданите на ЕС ще имат такова право едва след пет години или както казва министърката, "когато пребиваването им в Германия се е затвърдило".

Броят на българите с Харц 4: "подозрително висок"

По данни на германското Бюро по труда през януари 2016 г. общо 440 000 чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия. Полските граждани представляват най-многобройната група - с 92000 души. След тях са италианците със 72 000. А на трето и четвърто място се нареждат българите и румънците - със съответно 71 000 и 57 000 души, получаващи социални помощи в Германия. На пето място са гърците - с 46 000.

Далеч не всички тези хора обаче са безработни. Много от тях работят, но печелят твърде малко и получават финансова подкрепа от държавата под формата на т.нар. Харц 4. Германските издания посочват, че броят на българите и румънците, които печелят твърде малко и разчитат на държавната финансова помощ, е "подозрително висок".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
zdr rabotih dve godini i sega mi se naloji da napusna rabota i kvartirata za6toto jenami e bremena vav osmiq mesec sled okolo dva meseca 6tqh da zapo4na nova rabota sas osigorena kvartira ama prez tezi dva meseca ostanah bez dom i rabota i ot ob6tinata mi kazaha da se pribiram vav bg 4e ve4e sam torist i nemogat da mi pomognat
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се дава в нашите медии информацията, че само за изтеклата година в германия са родени 320000 мигрантчета.Така че им трябват много пари за изхранването им, затова режат парите на българските и румънските шведи.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ее,стига,де !!!!!!!!!!! какво и е срамно на думата мур...га...ви....??????????
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами така е, нали трябва да има за джихадистите, които им спретват атентатчета...
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И щедро завишава помощите за алжирци, египтяни, либийци, тук-там някой сириец за оправдание на Шмиргел. Логично, само така.
48
10
 
1
 
! Отговори
боли ме шнура преди 7 години
Какво се случва с българите в Германия, какво им намаляват и дали са живи - ич не ми дреме, да се оправят...
47
0
 
2
 
! Отговори
No comment преди 7 години
"Не може общините да се грижат неограничено за чужденци от страните-членки на ЕС, които не разполагат със средства. Ние сме длъжни да ги предпазим от подобно нещо", заяви тогава Андреа Налес. "Общините имат така или иначе твърде много нови задачи покрай бежанците"
46
4
 
3
 
! Отговори
Терминал 2 преди 7 години
Русофилските кашкавалени ръчички и руснаците ( братушки по мизерия ) се дразнят и завиждат на Европа , западния свят и САЩ , защото никога няма да живеят техния живот ;)
45
1
 
4
 
! Отговори
Berlin преди 7 години
*** ти пак от някой недостоверен Източник черпиш информация , ще ти се смеят полвин милион Българи в Германия , да беше питала някой български студент в Германия да ти каже точно и ясно че това е Решение но за вбъдеще тоест след 5 годишно пребиваване в Германия , но това няма как да стане след като Мароканци , Сърби и др. живеят на Социални от 20 години
44
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Защо смисълът на заглавието се разминава със смисълът на третото изречение ?Каква е целта на автора ?
43
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Защо смисълът на заглавието се разминава със смисълът на третото изречение ?Каква е целта на автора ?
42
1
 
2
 
! Отговори
България преди 7 години
е като буферна зона с роми и мигранти, Гърция и Шенген изпращат насам още и укрепват границата на Сърбия
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БХК спи ли? Кактака заради афганските *** ще дискриминират нашите родни цингини? Това е нечовешки варварски акт. Да се самосезират веднага.
40
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Бойко им спира имигрантите... Пускай бееее! Пускай да пасат! Постоянно ни дискриминират! Бойко трябва да спре да им играе по свирката. Или да си оди пауна!
39
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странна логика! На европейците им се полага да работят, на арабската и африканска с. г. а. н. се полагат грижи, безплатен бит, всякакви услуги и джобни да си имат за харчлък!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай да пушим бе
37
5
 
19
 
! Отговори
В БГ преди 7 години
Близо 2 милона рома получават по 500 евро месечно . За това че са роми , вече има Закон за роми от Азия и Африка да получават по 1 000 евро месечно .Българите ако работят получават НЕТО 229 евро . Крайно време е Синдикатите и Народното Събрание да започнат да работят . На първо време да приемат Действащи Национални Закони от ЕС - Германия , Англия , Унгария .А също и Русия .
36
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Граждани на ЕС, напуснете ЕС и изхвърлете транснационалните корпорации и банки от СТРАНИТЕ СИ !!!
35
5
 
6
 
! Отговори
Darma преди 7 години
До ПустинякПо-голям *** от теб във форума няма. Прочети си пак коментара и виж, какъв език използваш и с каква злоба пишеш.Селски коментар без никаква логика, пълен с език на омразата. Те май си от ония, дето мразят себе си по цял ден, бият жена си и децата си, и може би и родителите си!
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Путин ще ограничи "хибридните" помощи за петата колона.