Мартин Шулц сe зае да спасява СЕТА

Шефът на европарламента - парламентьор между Канада и Валония
Обновена: 22 окт 2016 13:39 | 22 окт 2016 13:12,
69
Мартин Шулц сe зае да спасява СЕТА
Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц се зае да върне на масата на преговорите Канада, след като търговската министърка прекрати вчера следобед разговорите си с белгийската провинция Валония и разплакана обяви, че отлита за Отава.

Това обаче явно не е станало веднага, тъй като тази сутрин, преди изгрев слънце Шулц е разговарял в Европейския парламент в Брюксел с министър Кристия Фриланд.

"Топката е в европейския лагер. Ние се надяваме, че решение може да бъде намерено", казала тя.

Още по темата

По-късно Шулц ще се види и с премиера на Валония Пол Маньет, който също като него е социалист.

Пред белгийски медии Маньет каза, че прекъсването на преговорите "не е победа, а нещастен провал". Така той попари радостта на противниците на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), които триумфираха в социалните мрежи, след като беше оповестено прекъсването на разговорите между Европейската комисия, Валония и Канада.

Южната белгийска провинция Валония отказва да даде съгласие на федералното правителство да подпише от името на Белгия СЕТА и тя да влезе в сила. Маньет получи ново предложение от Канада в четвъртък, но го определи като недостатъчно. Валонското правителство смята, че местните фирми, които осъществяват в момента 0,45% от износа на ЕС за Канада, няма да са достатъчно добре защитени при отпадането на 98% от търговските мита и се боят от новия арбитражен механизъм за уреждане на търговски спорове.

"Бих говорил за победа, ако бяхме постигнали балансирано споразумение", добави Маньет. Той призна, че преговорите с канадците са напреднали много и че е нужно още малко време, за да завършат с успех.

"Не проявяваме каприз, а зачитаме демократичния процес", поясни Маньет упорството на валонското правителство.
Всички останали държави от ЕС дадоха съгласие за подписване на СЕТА. Вчера България и Румъния също свалиха резервите си, след като Канада даде исканите от тях писмени гаранции за отпадане на визите от 1 декември 2017 г. Визовата либерализация обаче ще се случи, само ако търговското споразумение между ЕС и Канада бъде подписано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До do 19О, свещена простота!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо се заблуждавате - няма измъкваненай-доброто е диверсификация на власта- центрове в европа сащ и азиякато сдъвчат европа краварчетата си мислят че ще останат единствен център на властазатова ще мачкат до последно европа която е наводнена от амеликански марионетни правителстванарода пак ще бъде излъган
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ес е една колония на сащизпускат латинска америка и си търсят от къде да смучаттова споразумение с канадците е варионт след като съпротивата срещу директното със американците срещна голям отпора кажете какво може да се спечели от такова споразумениеи най-главното е че арбитражите по него могат да се решат от най-обикновен тамошен съд- това е най-лошото- кога ще спечелиш от съд в канада или сащпросто се затвърдява колониализма- от политически минава ъв правен и икономически
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хора американците са си подготвяли хора 50 години във всички партии на европаи най-много в социалистическите - вижте кога са създадени- италия , франция, испаниятака че не се чудете - вижте у нас какво е - туй ща е в парламента всичко е от фондацийките на сорос- за министерски съвет дане говоримкато изключим единствения патриот веждито - всичко е продажни и алчни м.ъ.рши во главе с банкянската
47
0
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Шайка предатели на всичко европейско.Тази грозна ( белязана от господ ) м*тра , също като Меркел е американка марионетка.Вместо да работят за добруването на европейските народи брюкселските чиновници копаят гроба им! Толкова е просто!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ти го наблъскам в дърпия педерунгелски хипермаркет.Евро глупендари.
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен13Блекберито ми е канадско
44
4
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 51Напълно сте прав, но и СЕТА не и е виновна, че е на това дередже. Държавите с конкурентни икономики ще извлекат ограмни предимства от споразумението
43
4
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 55Питан е и нашият парламент ама не знае какво да каже щото няма кой да прочете 1500 стр текст на договора. БСПто орева орталъка, че няма кой да им даде резюме. Миналата седмица ни осветлиха със своята невъзможност, но Канада е далече и затова не е интересна за беге журналята
42
0
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 7 години
Абе ква руска мафия та гони бе ?. БСП и ГЕРБ сДПС ограбиха и продължават да грабят България а ти търсиш под вола теле. Сихурно ежедневно се дрогираш.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета, че в Белгия дори провинциалните парламенти са питани. Тук, в България, нашият Парламент питан ли е? Кой в тая нещастна държавица взема решения от името на народа? Демокрация, а?
40
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подпишете СЕТА но не срещу либерализация на визите а срещу помощ за освобождение от руските бандити налазили и ограбващи България.Защото какъвито и сделки да бъдат парафирани ,после БГ бива рекетирана от кремъската мафия
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не щем СЕТА, не щем Е-та!
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На вегетатиращата българска "икономика" само Сета и липсва за да цъфне и завърже.
37
0
 
21
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 7 години
Бившият книжар, Мартин Щулц ще се срещне с Кристия Фрийланд и премиера на Валония. Излиза, че Шулц е на страната на канадските концерни, против Европа!
36
0
 
15
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 7 години
Шулц е един бивш продавач в книжарница. Какво искате от него? Той е тотално некомпетентен. И както всеки некомпетентен, той не вдява, че е некомпетентен и се надценява. Изразих ли се разбираемо?
35
1
 
24
 
! Отговори
демократор преди 7 години
Демокрация е, когато политиците гледат на нас като на заложници и ни дават в ръцете на алчните канадски и американски концерни. А ние имаме само правото да плащаме високите заплати на политиците.
34
0
 
7
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До 43 Тази хубава приказка, която разказа - мислиш ли, че бедния българин може да си позволи билет до Москва с Борисова заплата! Тук ще си загинем като в американско гето.
33
0
 
15
 
! Отговори
SINBAD преди 7 години
ЕТО ПЪЛНИЯТ ПРОЕКТО ДОГОВОР-1562 СКТТРАНИЦИ! ВЪОРЪЖЕТЕ СЕ С ТЪРПЕНИЕ-това е капан за наивници и предатели!
32
13
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 7 години
Ами, бягай към Русия, бе. Какво чакаш?Ще си живееш царски.