Брюксел: Турция избра сама да се отдалечи от Европа

ЕК похвали Сърбия за реформите, Македония пак ще се пробва за ЕС
Обновена: 9 ное 2016 19:52 | 9 ное 2016 19:37,
36
Брюксел: Турция избра сама да се отдалечи от Европа
Снимка: архив Reuters

Турция сама реши не да се приближава, а да се отдалечи от Европа. Това заяви европейският комисар Йоханес Хан при представянето на годишните доклади, с които се следи напредъкът на страните, които кандидатстват за членство в ЕС.
 
Според него мерките, предприети от властите след неуспешния опит за преврат от 15 юли, вече обхващат цялото турско общество, и не могат да се определят като защитни. Европейската комисия смята, че те дестабилизират страната.
 
В доклада се казва, че те имат въздействие „особено върху съдебната система, полицията, жандармерията, армията, държавните служители, местните власти, академичните среди, учители, адвокати, медиите и бизнес средите. Множество институции и частни компании са затворени, а техните активи, конфискувани или прехвърлени на публичните институции“.
 
Хан заяви, че има връщане назад от постигнатото във върховенството на закона, защитата на основните права, свободата на изразяване, икономическата реформа и промените в публичния сектор. Той добави, че отстъплението не е само последствие от промените в Турция през последните месеци, а се проследява през последните няколко години. С изключение на напредъка по визовите въпроси, Анкара почти не прави нищо за приемане на европейското законодателство, което е нейно задължение като кандидат за ЕС.
 
Комисар Хан обаче не обясни защо ЕС продължи да отваря преговорни глави с Турция – само през последната година преговорите по две нови бяха започнати.
 
Арестите на лидерите на кюрдите ще налеят бензин в конфликта между турската власт и най-голямото малцинство в страната, прогнозира Хан.
 
Ние признаваме трудната ситуация в Турция след опита за преврат и го заклеймихме веднага, както и направеното за приютяване на сирийските бежанци. Но дотук добрите новини свършват, посочи еврокомисарят.
 
Той съобщи, че след влизането в сила на сделката между ЕС и Турция за спирането на бежанците, броят на влизанията в ЕС през Гърция са намалели с 96%. От април до края на октомври 18 000 незаконни имигранти са пристигнали на егейските острови в сравнение със 700 000 за предходната година. 2217 сирийци от лагерите в Турция са преместени в Европа по силата на договореността за всеки върнат от Гърция, по един сириец да отива в ЕС. Брюксел е платил 700 млн. евро, от обещаните на Анкара 3 млрд. за бежанците.
 
В същото време, днес Европейската комисия съобщи, че има намаляване на приеманите в европейските държави бежанци от Гърция и Италия. В двете страни 44 000 души с готови документи, които чакат да бъдат разселени по договорените квоти във вътрешността на ЕС. През октомври обаче са прехвърлени само 1212. Причината е че правителствата в държавите членки обявяват по-малко места за прием. България обаче е сред страните, приели нови бежанци – 7 души от Гърция, с което пристигналите по европейските квоти у нас стават общо 29. София е обявила готовност да вземе още 400 души от Гърция и от Италия.
 
В докладите за разширяването за 2016 г. Европейската комисия намира, че нито една държава не е готова за членство. Сериозен напредък се констатира само в Сърбия, както по отношение на отварянето на нови преговорни глави, така и по уреждане на споровете с Косово. Белград получава комплименти и за справянето си с миграцията и за ролята си на Балканите.
 
Македония получи седма по ред препоръка за започване на преговори за членство. Тя обаче е обвързана с честното провеждане на изборите. Засега Брюксел констатира, че политическата криза в страната не е преодоляна.
 
Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Черна гора имат още много работа, свързана с върховенството на закона, социално-икономическите и административни реформи, борбата с корупцията и отношенията със съседите.
 
Годишните доклади по разширяването служат като препоръка към страните членки, които решават дали да поканят някоя от държавите кандидати да влязат в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сведения за Крумовите закони се срещат във византийската енциклопедия Свидас от 10 век-книга, изготвена от Требоний VI век., съдържаща епитимийни наказания, налагани през първи век от н.е. в Рим.Трябва да се отбележи фактът, че за пръв път е направен опит да се въведе единен правов ред в страната. Тези закони трябва да уеднаквят правата на ''славяните'' и ''българите'' в държавата и да премахнат обичайно-правните норми по места.
20
4
 
4
 
! Отговори
НЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА! преди 7 години
РАДЕВ --ЗНАЕ НЕМСКИ И АНГЛИЙСКИ --КОЛКОТО БАРЕКОВ!ДАЙТЕ МУ ВЕСТНИК В ЕФИР---ДА ПРОЧЕТЕ НЕЩО И ДА ГО ПРЕВЕДЕ!ИЗПРОБВАЙТЕ ГО --КАКТО ИЗПРОБВАХА МИТЬО ПИЩОВА НА ТЕСТА!!НАЛИ СА РАВНОПОСТАВЕНИ???????????????????????????????????????
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел избра сама да се отдалечи от Европа
18
3
 
6
 
! Отговори
Orhan Turk преди 7 години
Nqmame nujda ot dvulichnite nagli evropeitsi, i be zTurcia v EU ima blizo 6 miliona Turci, te ni stigat :) Za nas po sa vajni otnosheniqta s Rusia, Iran, Kitai i s Trump da sa dobri... Evropeiskiq pazar leka po leka zagiva... Turskiqt narod e dovolen ot sastoqnieto si. Jiteyskiaqt standart v Turciq ne bilo nigoga ne e bilo visoka tolkova ot kakto sega, taka che i bez Evropa sme dobre... 53 godini EU ni lajeshe obache veche naroda se sabudi... EU nqma badeshte.
17
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те пък кога са имали нещо общо с Европа? Те са малко по-напред от Пакистан и Афганистан. Понеже са разположени на важно за търговски връзки място и са претърпели някакви напъни към цивилизация най-вече около Босфора. Надолу към Диарбекир си е средновековие.
16
4
 
5
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Мдаа, което съвсем не значи, че на богатите европейски бюргери им дреме за изостаналите и бедни покрайнини управлявани от марионетки каквито сме ние. Стягайте се. Дали ще влезе Турция, на нас ни е последния проблем. Нашите такива започват от сега. Очевидно Анкъл Сам вече няма да се интересува от агресия на Изток, но пък изгрява звездата на Дядя Володя. Да подскажа ли, кой първи ще похапне баху-ра?
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПрофесорКогато ядеше шищетата в Истанбул не викаше така. Да не си професор по злоба, нова наука в Бг ?
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия след три дена ще разберат че с Ес е свършено, ама те не са виновни толкова им е сивото.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре путиновия, отколкото етдоганювия резан. Ужасно ни уплашихте.
12
14
 
15
 
! Отговори
ЧЛЕН--ОТ БЪЛГАРИЯ! преди 7 години
НЕ ГО ЗНАМ , ДАЛИ Турция ше стане ЧЛЕН НА ЕС.....НО , СЪМ СИГУРЕН , ЧЕ ЧЛЕНА НА ПУТИН , ШЕ ГО ЯДАТ БЪЛГАРИТЕ , АКА ГЛАСУВАТ ПАК----ЗА БСП И ДПС!АБСОЛЮТНО СЪМ СИГУРЕН!!!
11
1
 
9
 
! Отговори
Александър Македонск преди 7 години
Клетите македонци пак ще ударят на камък - никакъв шанс ние и гърците да вдигнем ветото, че да почнат преговори. Те пък биха били единствената надежда се се измъкнат в политическото блато, в което са затънали
10
8
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
До ПрофесорBili ste500 godini pod osmansko robstvo.posle pod rusko.a sega pod evropeysko robstvo.kato pleme ste.vina gi ste pod krilete na nyakogo.vatvi i 4eti vav evropeyskite biblioteki.kakvo zna4i balgarin-kradlivo pleme
9
2
 
10
 
! Отговори
Хм преди 7 години
А не беше толкова отдавна времето,когато тия,които казваха,че за Турция няма място в Европа бяха заклеймявани....
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Adm,.n da go duhash mam...i mrusna.,
7
15
 
18
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Мястото на турция е при С.Арабия, Русия, С.Корея, Иран, Мозамбик, Бангладеш и т.нт.Нямат нищо с Европа и евро-атлантическите ценности.
6
11
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
ТОЯ ЕРДОГАН БИЛ ГОЛЯМ "БАБАИТ" БЕ ! НАПРАВО "СТРЕСИРА" ЕВРОПА ! ОТ УТРЕ ЕС "ПРЕМАХВА ВИЗИТЕ" ЗА ТУРСКИТЕ ГРАЖДАНИ / ПЕЩЕРНЯЦИ - МААРАДАН ЧЪКМАЛАР
5
4
 
5
 
! Отговори
Вие кво си мислите.? преди 7 години
Да ходя да ви пазя *** от мигрантите ли....?ДА ЗАМЕСТВАМ ЕРДОГАН ,ЛИ....??!!!ЗАБРАВЕТЕ!СВЕТА Е ШИРОК И БОГАТ ---ВИНАГИ ЩЕ ИМА МЯСТО И ЗА МЕН!
4
1
 
14
 
! Отговори
бг преди 7 години
Направо стресирахте Ердоган, от утре пуска всички задържани и дава автономия на Кюрдистан.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем не щете в Ес, хем Ердоганчо заплашва, че ако не приемат Турция щял да пусне ордите.Разберете се всъщност какво искате.
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A NA TURCITE MNOGO IM DREME ZA EC :))))